Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım üreticisinin maliyetlerindeki şubat ayı enflasyonunu açıkladı.
Buna göre üreticinin maliyeti yıllık yüzde 80,99, aylık ise yüzde 16,69 arttı.
En çok artış yıllık yüzde 138,11 ile gübre ve toprak geliştiricilerde gerçekleşti. Bunu yüzde 121,77 ile enerji ve yağlar takip etti.
ARTIŞ DEVAM EDiYOR
TÜİK istatistiklerine göre en düşük yıllık artışın gerçekleştiği veteriner harcamaları dahi yüzde 23,88’e dayandı. Bunu yüzde 27,91 ile malzemeler takip etti.
TÜİK yaptığı açıklamada şu verilere yer verdi: “Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 9,60, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 17,69 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 47,24, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 86,59 artış gerçekleşti.”
TARIMSAL İLAÇTA YÜKSELİŞ
TÜİK’e göre tarım üreticisinin maliyetlerinde aylık artış 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bültende şu verilere yer verildi: “Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 3,62 ile makine bakım masrafları ve yüzde 5,50 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 32,75 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 31,15 ile hayvan yemi oldu. Bir önceki aya göre gübre ve toprak geliştiriciler yüzde 0,41 ve veteriner harcamaları yüzde 0,21 azalış gösterdi.” (Birgün)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |