Türkiye genelinde şeker fabrikalarının satışıyla ilgili tartışmalar sürerken, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nden İzmir ile ilgili kritik bir karar geldi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Urla’da İl Özel İdaresi’nden Maliye Hazinesi’ne devredilen ve mahkemelik olan denize manzaralı resmi tesis arazilerine ticaret izni verdi.
Ege Telgraf'tan Erman Şentürk'ün haberine göre Geçmişte Vilayetler Birliği’ne ait olan, daha sonra İzmir İl Özel İdaresi tarafından satın alınan Urla Zeytinalanı Mahallesi’nde yaklaşık 23 dönüm büyüklüğündeki dev arazi ve üzerinde yer alan tesislerin bulunduğu alan kamu yararı vasfından çıkarılarak ticari yatırımlara açıldı.
DEĞERİ ARTTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin plan yetkisini by-pass eden Özelleştirme İdaresi’nin hazırladığı planla ticaret ve turizm imarı verilen Akburun Mevkii’ndeki arazinin değeri de böylece satış öncesinde yüzlerce kat artırılmış oldu. Kamu eğitim ve konaklama tesislerinin yerine alışveriş merkezi, otel ve rezidans yapılmasının önünü açan bu plan değişikliğiyle birlikte, önceki yıl kapatılan Özel İdare mallarının akıbeti de merak konusu oldu.
DAVA AÇILMIŞTI
Halen içinde metruk binaların yer aldığı ve çürük raporu bulunduğundan yıkım kararı alınan taşınmazlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satış öncesinde hazırlanan imar planı bir ay süreyle askıya çıkarıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Özel İdare’ye ait toplam bin 708 taşınmazın Hazine’ye devri nedeniyle dava açtığı ve mahkemelik olan söz konusu alanın yeni imar planları da yargıya taşınırsa, tesis arazisi iki koldan davalık olacak. Diğer yandan, bir adet lojmanın bulunduğu ve Özel İdare Sitesi olarak da bilinen söz konusu alan satıldığı takdirde ilçe kaymakamı da kiraya çıkmak zorunda kalacak ya da açıkta kalacak.
“CEZLANDIRIYORLAR”
Ankara’da yapılan plan değişikliğinin ardından çeşitli tartışmalar da beraberinde gelirken, Bütünşehir Yasasıyla kapatılan Özel İdare’nin son İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci’den gelişmelere sert tepki geldi.
Değirmenci, İl Özel İdaresi’nden kalan ve değeri 4,5 trilyona ulaşan malların Hazine’ye devrine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davaları hatırlatarak, “Özel İdare’nin tüm görevlerini, personelini ve yetkisini İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiler. Kuruma ait malları, mülkleri ise başka kurumlara verdiler. Buna defalarca karşı çıktık, İzmir’in malı İzmir’de kalsın dedik. İzmir malına el koydular, bu kentin değerlerini adeta gasp ediyorlar. Bu yapılan İzmir’i cezalandırmaktan başka bir şey değildir. Onca mal, mülk ne olacak? Hazine’ye devri bile mahkemelik olan bir taşınmazın planlarını nasıl ve neden değiştiriyorsunuz? İl Özel İdaresi’nden kalan ne var ne yoksa sırayla satılacak. Sümerbank arazisinde bunu gördük. 7 kez bu kentin faydasına kullanılsın, belediyeye verelim diye talepte bulunduk, hepsi de geri çevrildi. Demek ki, burada niyet başka, demek ki İzmir’in malları satılacak” dedi.
DAVA SİNYALİ
Geçmişte atıl kalan tesis alanının kurtarılması için çeşitli girişimlerde bulunan Urla’nı eski İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yağcı ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “10 yıl boyunca meclis üyeliği yaptım. Özel İdare tarafından bu kentin kaynaklarıyla, parasıyla satın alınan bu alandaki tesis binalarının çürük raporu çıktığından yıkılması gündeme geldi. Burası değerlendirilsin, kamu tarafından kullanılsın, boşta kalmasın diye onca mücadele verdim, bir türlü sonuç alamadım. Hatta engellendim. Neden olduğunu görüyoruz. Şimdi burayı satacaklar. Buradan nasıl bir rant bekliyorlar? Belli ki kamunun malını birilerine peşkeş çekecekler. Urla’nın malı Urla’da kalsın diyoruz. Eğer burası bunca çabaya ve mücadeleye karşın satılırsa, tepkimiz büyük olur. Bu planlara gerekiyorsa itiraz edeceğiz, gerekirse iptal davası da açarız. Ne gerekiyorsa yapacağız.”
KENTİN SERMAYESİYDİ
Yaşar Neng Lisesi binası, 1993 yılında Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yapıldı. 1994 yılında şimdiki parayla 232 bin lira bedelle İzmir Özel İdaresi’ne satılan bina 1996 yılında okula dönüştürüldü. 1997 yılına kadar 1 yıl süreyle “Yaşar Neng Özel Lisesi” adıyla kullanılan bina, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün ‘Güçlendirme gerektirir’ raporu üzerine boşaltıldı. 1997 yılında boşaltılan bina 2002 yılında engelli üretim merkezi yapılmak istendi. Ancak proje verimli bulunmayarak iptal edildi. Milli takımlar kampı yapılması için 2004’te 15 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilen tesis, çivi bile çakılmayınca geri alındı. Yıllar içinde kimsenin el atmadığı, camları ve doğramaları kırılan binanın son olarak bakımsızlık yüzünden çatısı da tamamen uçtu. İl Özel İdaresi, 2011 yılında araziyi huzurevi yapılması amacıyla 25 yıllığına bedelsiz tahsis etmek istese de, bu girişimler de havada kaldı. 2014 yılında yayınlanan Bütünşehir Yasası sonrasında kapatılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazları arasında yer alan mülk daha sonra tartışmalı şekilde Hazine’ye devredildi. Arazi son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından ilçe kaymakamlığına lojman alanı olarak tahsis edilmişti. Kendine ait arıtma tesisine dahi sahip olan binadan deniz kenarına altgeçit ve özel plajı da bulunuyor. Okul olarak da kullanılan 3 katlı ve 24 odalı binanın bahçesinde çift daireli 15 bağımsız motel binası, yüzme havuzu ve yazlık kafeterya da yer alıyor. Dönemin parasıyla 10 trilyon lira harcanarak yapılan bina ve çevresindeki yapıların güçlendirilmesi için Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün 2005’te hazırladığı raporda yenileme çalışmalarının yine o günün parasıyla 4 trilyon lira tutacağını belirtilmiş, bu gelişmeler üzerine tadilat çalışmasından vazgeçilmişti. (Ege Telgraf)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |