İzmir Seferihisar’da yaşan Çise Ulus’un babaannesinin hikayesi aslında mandalina... Babaannesi gençken, mandalina ağaçlarını çok sevdiği için kendi de yetiştirmeye karar verir. Satın aldığı ‘7’ dönüm bahçeye ‘7’ adet mandalina ağacı eker. Özenle ve sevgiyle baktığı bu ‘7’ mandalina ağacı zamanla büyür ve çoğalır.Çise’nin çocukluğu da bu bahçede geçer ve yüzlerce mandalina ağacının kokusu ile büyür. 2018 yılında kaybettiği babaannesinin tutkusu, zamanla kendi tutkusu haline gelir.
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre salgın döneminde bahçede geçirdiği uzun vakitlerde ilaçsız tarım üzerine düşünmeye başlar. 2 yıl önce kurduğu ‘The 7’ markası adı altında tarım ilacı yerine sirke, ısırgan otu ve sarımsak özütleri kullanarak üretime başlar. Böylelikle hiçbir katkı maddesi bulunmadan sezonunda dalından toplanan mandalinalar aracısız doğrudan tüketiciyle buluşmaya başlar. Aynı zamanda bir finansal teknoloji şirketinde çalışan ve kendini “Beyaz yakalı bir mandalina üretici” olarak tanıtan Çise, Seferihisar’da gelenekselleşen 21. Mandalina Şenliği’nde ‘En İyi Mandalina’ dalında birinci olarak da başarısını kanıtlar.
ÇOCUKLUĞUM BU BAHÇEDE GEÇTİ
Kendini “Beyaz yakalı bir mandalina üreticisi” olarak tanıtan 27 yaşındaki Çise Ulus, ‘The 7’ markasının ortaya çıkış sürecinden bahsederek, “7 Bahçe arkasında çok güzel bir hikayeyi barındıran, babaannem Hacer Ulus’un gençlik hayalinden yola çıktığım ve geliştirmek için her sabah heyecanla güne başladığım bir girişim. Babaannem gençken mandalina ağaçlarını çok severmiş ve bir gün kendi de yetiştirmeye karar vermiş. Seferihisar’da 7 dönüm bahçe satın almış. Bu 7 dönüme sadece 7 mandalina fidesi ekmiş. Uzun dere yolunu yürüyüp bin bir emekle bu ağaçları büyütmeyi göze almış. Özenle ve sevgiyle baktığı bu 7 mandalina ağacı zamanla çoğalmış ve ağaçlar büyümüş. Bizim 7 hikayemiz tam olarak böyle başladı. Benim çocukluğum bu bahçede geçti, mandalina ağaçlarının kokusu ile büyüdüm ve babaannemin tutkusu zamanla benim tutkum haline geldi. 2018 yılında babaanneni kaybettikten sonra biraz daha derinlere indim. Salgın döneminde bahçeye çok fazla girip çıktım. Bütün gün bahçe ile ilgilenirken ilaç kullanmadan neler yapılabilir diye düşünmeye başladım. 2 yıl önce ‘The 7’ adlı markamızı kurdum. Mandalinamız ata tohumundan ve belirlenen standartlarla üretildiği için Seferihisar satsuma çekirdeksiz, ince kabuk mandalina olduğu kanıtlanmış coğrafi işaret belgesi kullanmaya hak kazanmıştır. Bahçemizde yetiştirdiğimiz mandalinalarımızı jeotermal teknolojisiyle kurutup ihracata hazırlanıyoruz. Hedefim ileride tamamen buna odaklanmak” dedi.
BU BAHÇEDE TARIM İLACI YOK
Sürdürülebilir tarım teknikleriyle mandalinaları aracısız doğrudan tüketici ile buluşturduklarını anlatan Ulus, “Babaannemden kalan mandalina bahçemizde kendiliğinden çıkan ısırgan otunu toplayıp uzun süre suda bekletiyoruz, daha sonrasında kille karıştırıp ağaçlara sıkıyoruz. Bu uygulamamız zararlı böceklerin yeşili gri görmesini sağlayarak, zarar vermelerini önlüyor. Ağacın ve meyvenin üzerinde toz gibi kalarak, soğukta battaniye, sıcakta şemsiye görevi görüyor. Yere düşen mandalinalarımızı ise mandalina sirkesi olması için bekletiyor, budama zamanı geldiğinde kesilen dalları dezenfekte etmek ve ağacın bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanıyoruz. Budadığımız dalların bir kısmını öğütüp toprağın altına gömüyor, diğer kalan budanmış dalları yakıp kül haline getirip ağaç köklerine döküyoruz. Toprağın azot miktarını arttırmak için ise güvercin, keçi gübresi ile gübreleme yapıyoruz. Bahçedeki arılarımız ağaçlarda tozlanma sağlayarak mandalinaların daha düzgün şekilli ve kaliteli olmasını sağlıyor. Bahçedeki yabani otlar için ilaç atmıyor, yerine kaz besliyoruz. Yabani otları yiyerek yok ediyorlar hem de gübreleri toprağın azot seviyesini attırıyor” ifadelerini kullandı.
EN İYİ MANDALİNA SEÇİLDİ
Bahçede uygulanan ilaçsız tarım tekniklerinin karşılığını çeşitli başarılarla aldıklarından bahseden Ulus, şunları söyledi: “Seferihisar 21. Mandalina Şenliği’nde, Tarım ve Orman Bakanlığından gelen jüri tarafından En İyi Mandalina Yarışmasında 1. seçildik. İdealist, kalıplaşmış bilgileri yıkan, cesaretli gençler tarımı değiştirecek! Tarım, bedende enerji, zihinde idealler ve cesaret varken yapılmalı. Gençler doğayla teknolojiyi birleştirecek. Gelecekte teknolojik bahçeler, bahçe kontrolü için telefon uygulamaları ve her bahçenin marka olacağı günler göreceğiz!” (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |