Beslenme uzmanları, gurmeler ve akademisyenlerin yer aldığı jüri, tüm ürünleri detaylı incelerken Tire Süt Kooperatifi'nin ürettiği organik kaymaklı yoğurt; ürün kalitesi, doğallık, lezzet, üretim tekniği, ambalajlama gibi birçok kriterden tam not alarak, ödüle layık görüldü. Tire Süt Kooperatifi, böylelikle çeşitli kurumlardan aldığı ödüllere bir yenisini eklemiş oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından aday gösterilen Tire Süt Kooperatifi'ne 2018 Ocak ayında yapılacak törende ödülü verilecek.
"BU BAŞARININ ADI İZMİR MODELİDİR"
Konuyla ilgili açıklama yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, üretici ve tüketicinin korunmasının kooperatifleşme ile mümkün olacağını belirterek şunları söyledi: "Tire Süt Kooperatifi, 2 bin üretici ve 400'e yakın personeli ile kooperatifçilik alanında kendisini dünyaya kabul ettirmiş örnek bir modeldir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yerelden Kalkınma Projesi' kapsamında sürdürülen işbirliği ile Tire Süt Kooperatifi ülke çapında bir marka haline gelmiştir. İzmir, her konuda olduğu gibi tarım ve kooperatifleşme alanında da Türkiye'ye ışık tutuyor. Kentimizde İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, İzmir Kalkınma Ajansımız, Üniversitelerimiz, İzmir Tarım Grubumuz ve ilgili kuruluşlarımızla örnek işlere imza atıyoruz. Bunun sonucunda Türkiye genelinde kooperatifleşme yüzde 15 seviyelerindeyken İzmir'de bu oran iki katıdır. Türkiye'de tarımsal büyüme yüzde 2.1 civarı iken İzmir'de yüzde 5.5'tir. İşte bu başarının adı İzmir modelidir, Tire Süt Kooperatifi de bu bütünün en önemli parçasıdır. İzmir modelinin yaratılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu'na Türk çiftçisi adına teşekkür ediyorum."
Tire Süt Kooperatifi örneklerinin ülke genelinde çoğalması gerektiğine değinen Eskiyörük, "Her ilçede bir Tire Süt Kooperatifi yaratırsak tarımda hiçbir sorun kalmaz. Bunu da doğru bir destekleme politikası uygulayarak yapabiliriz. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran sistemi kurduğumuzda, kaynakları doğru kullanarak kooperatifleşmeyi geliştirip üretim planlamasıyla tarım ürünleri ihracatı yapan bir Türkiye yaratabiliriz" dedi.
ORGANİK YOĞURT NASIL ÜRETİLİYOR?
Kimyasal ilaçlar kullanılmadan üretilen yem bitkileriyle beslenen hayvanlardan üretilen organik süt, otomatik sistemle sağılmaktadır. Kalite kontrolleri yapıldıktan sonra soğuk zincirde kooperatifin fabrikasına nakledilir. Burada tekrardan fiziksel ve kimyasal testlere tabi tutulan organik süt, yoğurda dönüşmek üzere mayalama ve inkibasyon işlemine alınır. Endüstriyel mayaların kullanılmadığı üretim sürecinde kooperatifin kendi mayasıyla üretilen yoğurt, soğuk zincirde tüketicilere ulaştırılır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu gereklerine göre yapılan, izlenen, denetlenen ve sertifikalandırılan organik ürünler kendine özgü aromasıyla tüketicilerden büyük ilgi görmektedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |