POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gündem ‘ön seçim’... Üçlü toplantı ne zaman olacak?
Gündem ‘ön seçim’... Üçlü toplantı ne zaman olacak?
Halit Ergül'ün eşine 'yurt dışı çıkış yasağı'
Halit Ergül'ün eşine 'yurt dışı çıkış yasağı'
LPG'ye zam geldi: İşte yeni tarife!
LPG'ye zam geldi: İşte yeni tarife!
Özel: Erdoğan konut sözünü tutmadı!
Özel: Erdoğan konut sözünü tutmadı!
5 Şubat 2025 Çarşamba - 09:48

Tugay açıkladı: Bornova ve Bayraklı'da 40 bin ev depreme dayanıksız!

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 133’üncü toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bayraklı ve Bornova'daki binalar dayanıklılık açısından tarandı. 4 bin 100 civarında bina, depreme dayanıksız olarak değerlendirilmiş. ortalama 10 hane olsa, bu 40 bin ev demek. Bunların yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi için bir süreç yürüteceğiz" dedi.

Tugay açıkladı: Bornova ve Bayraklı da 40 bin ev depreme dayanıksız!

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 133’üncü toplantısı, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ev sahipliğinde yapıldı. Ege Genç İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (EGİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer yönetimindeki toplantıda, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu “Teknik Komite Misyon Belirleme Çalışması İlerleme Durumu” ve “Kemeraltı Araştırma Programı” başlıklı bir sunum yaptı. Toplantıda ayrıca İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz da “Hafıza İzmir” başlığında yapılan çalışmaları sundu.

Tugay: Türkiye’de ilk olacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir için deprem konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek “Bayraklı ve Bornova'daki binalar dayanıklılık açısından tarandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile İnşaat Mühendisleri Odası'nın beraber geliştirdiği bir yöntemle, dışarıdan gözlemle ve basit testlerle bu tarama yapılıyor. Bununla beraber 'benim binamı kontrol eder misiniz' diyen kişilerin binalarını da eklediğinizde 4 bin 100 civarında bina, depreme dayanıksız olarak değerlendirilmiş. Ama bizim kanunlarımıza göre bu şekilde karar veremiyorsunuz. Yapıların riskli olup olmadığını belirlemek için performans testleri var, kanuna göre onları yaptırmanız gerekiyor. Ancak bu bulgu büyük ihtimalle doğru. Gözlem ve basit testlerle elde edilen bulgunun doğru olma ihtimali çok yüksek. Bu binaların riskli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle bina sahiplerine, orada oturan insanlara bunu bildirme kararı aldık. İlçe belediyelerine yazıldı. İlçe belediyeleri bina sahiplerine bildirecek, sonra da 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanuna göre riskli yapı kararı alınıp alınmaması açısından performans testleri yapılacak. Testler kötü çıkarsa riskli yapı kararı verilecek. Ardından bu binaların 2 ay içinde boşaltılmasını ve sonra da yeniden yapılmasını isteyeceğiz. 4 bin 100 binada ortalama 10 hane olsa, bu 40 bin ev demek. Bunların yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi için bir süreç yürüteceğiz. Bu gerçekleştiğinde Türkiye'de bir ilk olacak, çünkü bugüne kadar böyle bir şey yapılmadı. Riskli olduğunu saptadığınız binaları uzaktan seyredemezsiniz. Mutlaka bir yenilenme ya da güçlendirme sürecine sokmanız lazım. Biz de bu süreci başlatacağız” dedi.

“Hangi bölgeye öncelikli bakmamız gerektiğini biliyoruz”

Zemin araştırmasının da sürdüğünü hatırlatan Tugay, “Zemin de önemli bir sorun. Hangi bölgeye öncelikli olarak bakmamız gerektiğini biliyoruz. Alüvyon zemin üzerine yapılmış olan yapılara daha dikkatli bakmalıyız.  Bayraklı ve Bornova süreci ilerlerken bir taraftan da Karşıyaka'da, daha sonra Halkapınar civarında zeminin problemli olduğunu düşündüğümüz yerlerde bina envanter çalışması, binaların muayenesini yapacağız. Öyle ya da böyle bu dönemde bu binaların yenilenmesini sağlayacağız. Zor olabilir, sıkıntılı olabilir ama yapılması imkansız değil. İstanbul'da ‘yarısı sizden, yarısı bizden’ diye hükümetin yapmış olduğu bir çalışma var. Bu, İzmir'de rahatlıkla olabilir. Koruma plan notu gibi kararları yeniden alabiliriz, emsal artışlarını kullanabiliriz. Onun dışında dışarıdan kaynak bulunabilir. İzmir'in yapı stoku ile ilgili konuyu halletmesi lazım. Tıpkı altyapı sorunu, ulaşım, trafik sorunu gibi” şeklinde konuştu.  

“Kültür olmadan kalkınma olmuyor”

İzmir’in Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısına kabul edilerek AB üyesi kentler dışında “AB Şehirler Misyonu Etiketi” unvanını alan ilk kent olduğunu hatırlatan Tugay, 2030 sıfır karbon hedefine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını, enerji verimliliğiyle ilgili bir çalıştay yapacaklarını belirtti. Tugay, insan kaynağını çok önemsediklerini de ifade ederek, sanayi sitelerinde çalışan çırak çocuklarla ilgili çalışma başlattıklarını belirtti. Tugay, “Kültür olmadan kalkınma olmuyor. Gelişmeyi, kalkınmayı kültür eşliğinde sağlayabiliyorsunuz. Kültür sadece bu salonda konuşan insanlarla değil, sanayi sitelerinde çıraklık yapan çocuklarla da gelişecek. Kültürün bu şehrin bütün insanlarını kapsıyor olması lazım. Arkadaşlarımız kapı kapı gezip dezavantajlı mahallelerde 'sizin için ne yapabiliriz' diye soruyor. Böyle bir yerel yönetim süreci yürüyor” diye konuştu.

 
İptal edilen İnciraltı Planları için bir bilirkişi raporu daha!
 
Tugay'dan Körfez açıklaması: Son ölçümleri duyurdu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleceğin girişimcileri, fikirlerinin temellerini FabrikaLab İzmir’de attı
İzmir Çocuk Meclisi Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi çocuklar, İzmir ...
Karabağlar trafiğine nefes olacak projede son durum ne?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ulaşım yatırımları tüm hızıyla ...
Başkan Çiçek'ten mahalle ziyaretleri
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek başlattığı mahalle ziyaretlerine devam diyor.
 
Bornova’da taekwondocuların kuşak heyecanı
Bornova Belediyesi’nin spor okullarında taekwondo eğitimi alan 95 sporcu, ...
Tugay duyurdu: Buca Metrosu Fuar İzmir’e kadar gidecek
Türkiye'nin en büyüğü olan, Avrupa'nın dört büyük tarım ve hayvancılık ...
Ödemiş Belediyesi’nden istihdama köprü!
Ödemiş Belediyesi Eylül ayında hizmete sunduğu İstihdam Ofisi ile 825 ...
 
Başkan Tugay'dan 'işçi eylemleri' çıkışı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 20. Agroexpo Uluslararası ...
Karşıyaka’da 6 Şubat depremleri anılacak
Karşıyaka Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde “Afet ...
Bayraklı'da kadınlara yakın savunma eğitimi
Bayraklı Belediyesi, kadına yönelik şiddet vakalarındaki artışa dikkat ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Merak edenler varsa anlatayım...
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri