POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
MOSSAD'a casusluk davasında 'tahliye' kararı
MOSSAD'a casusluk davasında 'tahliye' kararı
Afganistan'da silahlı saldırı: En az 10 ölü
Afganistan'da silahlı saldırı: En az 10 ölü
2 Ağustos 2024 Cuma - 14:42

Tüm Yerel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Erdağ itfaiyeciler için seslendi!

Tüm Yerel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ itfaiyecilerin yaşadığı sorunlara dair konuştu. Erdağ, "İtfaiyecilerin meslek hastalıkları ve görevleri sırasında yaşadıkları iş kazaları sonucu yaralanma, sakat kalma ve ölümler yasal bir düzenlemeyle tazminat altına alınmalıdır" dedi.

Tüm Yerel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Erdağ itfaiyeciler için seslendi!

Tüm Yerel Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ itfaiyecilerin yaşadığı sorunlara dair açıklamada bulundu. 

Erdağ şunları kaydetti: 

Yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma görevi yapan, can ve mal güvenliği bakımından dünyanın en önemli ve en riskli meslekleri arasına giren itfaiyecilik mesleğine ne yazık ki ülkemizde önem ve değer verilmiyor.

Her gün işe giderken ailesi ile vedalaşarak göreve gelen, her anı risk altında olan itfaiye çalışanları, görevi ifa ederken oluşabilen parlamalar ve patlama, yangın esnasında çökme ve göçük, trafik kazaları gibi fiziksel risklerin yanında, zehirlenme, boğulma, radyoaktivite gibi kimyasal tehlikelerle oluşan mesleki hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Günün her anı itfaiyeciyi bekleyen tehlike, sık sık uğradığı hakaret ve dayak, yanma, yangına yetişme endişesi gibi sıkıntılar da itfaiyecileri psikolojik olarak etkilemektedir.

Görünüşte itfaiyecilik ulusal meslek standardı oluşturulmuş olsa da itfaiye kadrolarının alt yapısı İtfaiye Meslek Liseleri ve İtfaiyecilik Meslek Yüksekokulları üzerinden sağlanması öngörülse de, itfaiye personel istihdamları buralardan sağlanmamaktadır. İtfaiye teşkilatlarında çağın gereklerine ve liyakatten uzak kadrolar üzerinden yönetim sağlanırken, görevleri fiilen yangın ve diğer afetler ile her türlü acil durumda canları pahasına arama ve kurtarma görevi yapan itfaiyecilerin yaptıkları iş bir MESLEK olarak yasal mevzuatta kabul edilmemektedir.

İtfaiyecilik mesleğin ve çağın niteliklerine uygun olarak yasal bir düzenleme ile “Meslek hizmetleri Sınıfına” dâhil edilmeli, liyakate dayalı görevde yükselme sınavları yapılmalıdır.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yangın söndürücü gibi işlerde çalışanlar için her ne kadar yılda 60 gün fiili hizmet zammından yararlanma hakkı  verilmiş ise de fiilen yararlanmaları mümkün değildir. “Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulaması” konulu 2009/79 sayılı  genelgesindeki maddeler 5510 sayılı Kanunun 40. maddesindeki T.B.M.M’ye 2005 yılında  sevk edilen tasarı gerekçesine uygun düşmediği gibi,  1982 Anayasasının 2. ve 13. maddelerinde ki ölçülülük ilkesine, 5. maddesindeki kişilerin hak ve hürriyetlerine, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkelerine, 10.maddesinde ki herkesin kanun önündeki eşitlik ilkesine, 60.maddesinde ki sosyal güvenlik hakkından yararlanma  ilkesine, 102 numaralı İLO sözleşmesinde ki sosyal güvenlik ve asgari normların standartları ilkesine, 111 numaralı İLO sözleşmesinin iş ve meslek çeşitleri bakımından kişiye ayrımcılık yapılmaması ilkesine, 118 numaralı İLO sözleşmesindeki sosyal  güvenlik haklarındaki eşit uygulama ve ayrımcılık yapılmaması ilkesine, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 2 ve 23. maddelerinde ki ayrımcılık yapılmadan eşit uygulama ilkelerine aykırı olan, 5510 sayılı kanunun 40. maddesinde ve ilgili yönetmelikte düzenleme yapılarak net bir şekilde itfaiye emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı hakkı verilmelidir.

Esnek çalışma, yangın süreleri, aileden uzak kalma, sosyal hak ve ücret yetersizliği ile boğuşarak, kendi canlarını hiçe sayarak müdahalelerde bulunan itfaiyecilerin önemli sorunları halen çözüm beklemektedir.

İtfaiye emekçilerinin ve mesleğin sorunlarına AKP iktidarı hem de yerel yönetimler duyarsız kalmaktadır. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere tüm illerde personel yetersizliği görülmekte, personel yetersizliği ile iş kazaları artmakta,  görev yapan itfaiye çalışanlarının hem de halkın can ve mal kaybı riskini arttırmaktadır. Belediyeler norm kadro yönetmenliğine uygun sayıda personel istihdam etmelidir.       Maktu mesai ücretleri başta olmak üzere, işin riski ve güçlüğüne bağlı olarak ilgili tazminatlar yükseltilmeli, maktu mesai ücreti ve tazminatlardan vergi muafiyeti sağlanıp emekli kesenek payları kurum tarafından ödenerek emekliliğe dâhil edilmelidir.

İtfaiyecilerin meslek hastalıkları ve görevleri sırasında yaşadıkları iş kazaları sonucu yaralanma, sakat kalma ve ölümler yasal bir düzenlemeyle tazminat altına alınmalıdır.

Esnek çalışma, işin riski ve zorluğu, ekonomik, sosyal ve özlük haklarına yönelik birçok sorun yaşamasına rağmen; görevlerinin bilinci ve kutsallığı ile yerel yönetimlerin fedakâr emekçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin taleplerimizi yineliyoruz.
 

 
Milli judocu Kayra yarı finalde!
 
'AYM'ye erişim' belirsizliğinde yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anayasa Mahkemesi'nden sosyal medya kararı
Anayasa Mahkemesi, sosyal medya ile ilgili düzenlemeleri içeren İletişim ...
Ekrem İmamoğlu'ndan 'Instagram' tepkisi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Instagram'a erişim ...
İzmir’e 4 göçmen sağlık merkezi geliyor
Sağlık Bakanlığı, İzmir’de göçmen sağlık merkezilerinin (GSM) sayısını ...
 
2 Ağustos Cuma günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 2 Ağustos Cuma günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ve saatleri açıkladı.
Organ ticaretinden aranan kadın yakalandı
 İzmir'de, 'organ ticareti yapmak veya aracılık etmek, doku ticareti yapmak ...
İzmir’de DEAŞ propagandasına 5 gözaltı
İzmir'de, sosyal medyadan DEAŞ silahlı terör örgütü propagandası yaptığı ...
 
Ege Üniversitesi'ne yeni fakülte!
Son yayımlanan Resmi Gazete kararlarına göre, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde ...
İzmir'de 'Siberağ-3' baskınları!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 23 ilde düzenlenen “Siberağ-3” operasyonları ...
İzmir'de yangın: Otluk alanda başladı, zeytinliğe sıçradı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde otluk alanda çıkan ve zeytin bahçesine sıçrayan yangın söndürüldü.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri