Yunanistan’ın 2025 Eurovision Şarkı Yarışması için seçtiği "Asteromata" adlı şarkının, tarihsel göndermeler içerdiği ve "Pontus Olayları"na atıfta bulunduğu iddiaları, Ankara ile Atina arasında yeni bir gerilim yarattı. TRT’nin, şarkının sözleriyle ilgili inceleme başlatacağı bildirildi.
TRT, Resmi Şikayet İçin Harekete Geçebilir
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Yunanistan’ın Eurovision temsilcisi "Asteromata" adlı şarkının içeriğini incelemeye aldı. Şarkının, I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan "Pontus Olayları" ile ilgili olduğu yönünde kanıt bulunması halinde, TRT’nin yarışmayı organize eden Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) resmi şikayette bulunacağı ifade edildi.
Günün Trend Haberleri
Türkiye, 2013 yılından bu yana Eurovision’a katılmıyor. TRT, yarışmalardaki oylama sisteminin adaletsiz olduğunu ve siyasi çıkarların müziğin önüne geçtiğini öne sürerek yarışmaya katılmama kararı almıştı.
Eurovision Temsilcisi Belli Oldu
Yunanistan, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenecek olan 69. Eurovision Şarkı Yarışması için 30 Ocak’ta ulusal bir final gerçekleştirdi. Bu yarışmada, Claudia Papadopoulou (sahne adıyla Klavdia) tarafından seslendirilen "Asteromata" adlı şarkı ülkeyi temsil etmek üzere seçildi.
Yunan Basını: Şarkı Pontus Olaylarından İlham Aldı
Yunan medyasında yer alan haberlerde, "Asteromata" adlı şarkının sözlerinde, Pontus Rumlarının sürgün edilmesi ve yaşanan olayların işlendiği öne sürüldü.
Klavdia, Yunanistan’ın devlet kanalı ERT’ye yaptığı açıklamada, "Benim ailem Pontus kökenli, onlar mülteci ve bu yüzden şarkıyla bağ kuruyorum. Büyükannem bana hikayelerini anlattı, ailesinden bahsetti, o dönem nasıl sürgün edilip Sovyetler Birliği'ne gittiklerini aktardı. Ailem orada doğdu, belirli bir yaşa kadar orada büyüdü ve 1991'de Yunanistan'a dönerek burada yeni bir hayata başladı." ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Atina merkezli ekathimerini haber sitesi, Klavdia’nın şarkısının belirli bir tarihi olaydan bahsetmediğini, savaş ve çatışmalar nedeniyle anavatanlarını terk etmek zorunda kalan insanlardan ilham aldığını belirttiğini aktardı.
Pontus Olayları ve Türkiye’nin Tutumu
Pontus olarak bilinen Karadeniz bölgesinde yaşayan Rum nüfusun bir bölümünün Rusya’ya göç etmesiyle sonuçlanan olaylar, Yunanistan tarafından "soykırım" olarak tanımlanıyor. Yunan hükümeti, bu kapsamda 19 Mayıs'ı anma günü olarak kabul ediyor.
Ancak Türkiye, bu olayları sistematik bir imha kampanyasının parçası olarak görmüyor ve bu tanıma kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Türkiye’nin resmi görüşüne göre, Pontus bölgesinde yaşananlar, savaş koşullarında ortaya çıkan bir iç çatışma sürecinin parçası olarak değerlendirilmesi gereken tarihi olaylar arasında yer alıyor.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |