İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü akademisyen ve öğrencilerinden oluşan 90 kişilik heyet, Urla Gelişim Stratejileri programı kapsamında İzmir’de oda ve sivil toplum kuruluşu başkanları ile buluştu. EBSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Urla'nın gelişme alternatifleri, potansiyeli ve potansiyelin kullanılabilirliği tartışıldı. Yıllık nüfus artış hızının İzmir’de binde 9.5 iken Urla’da binde 22.3 olduğunu anlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İzmir’in batısında cazibesi her geçen gün artan Urla'nın tarih boyunca denizaşırı ticaret için önemli geçiş güzergahlarından biri olduğunu ifade etti. Tarım ve hayvancılıkta potansiyeli olsa da Urla'nın sınırlı bir faaliyete sahip olduğunu vurgulayan Dönmez, "Bağcılık ve zeytincilikle birlikte, coğrafi işaretli ürünleri, Urla’yı öne çıkarmakta. Özellikle, yaşlanan nüfus ile birlikte dünyada sağlık turizminin öne çıkacağını dikkate aldığımızda, kaynakların tükenecek olması ile alternatif enerji kaynaklarından en azından rüzgar enerjisi potansiyeli ile Urla, geleceğe bu perspektiften hazırlanabilir. Bu alanlardaki atıl potansiyelin, ekonomiye kazandırılması, yerelde olduğu kadar ulusal ve uluslararası alanda da yükselmesini sağlayacaktır" dedi. İzmir sanayisinin Türkiye’den aldığı payın yüzde 7’lerde olmasına rağmen, Urla'nın diğer ilçelere nazaran sanayiden daha uzak bir ilçe olduğunu ifade eden Muhsin Dönmez, ilçede büyük sanayi kuruluşu olmadığını anlattı. Geçen yıl, Urla’da kurulmak üzere imzaları atılan teknoloji üssü projesini çok önemsediğini ifade eden Muhsin Dönmez, şöyle konuştu:
"Projenin fizibilite ve hedef çalışmalarını incelediğimizde, 5 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak üsse, toplamda farklı ölçeklerde 800 civarı şirketin faaliyet göstereceğini görüyoruz. Proje kapsamında 10 yılda 1.4 milyar lira yatırım ve 40 binden fazla istihdam gerçekleştirilmesinin beklenmesi, ekonomik anlamda yaratacağı katkıyı açık biçimde ortaya koyuyor. Türkiye’nin bir teknoloji üssüne sahip olması gerektiğini ve İzmir’in bu alanda pilot il olması yönünde taşıdığı avantajları uzun zamandır oda olarak bizler de dile getiriyoruz. Bu açıdan, Urla’da söz konusu teknoloji üssü kurma girişimi çok önemli bir atılım. Bizim bu atılıma inanmamız ve projeden maksimum düzeyde fayda alınması yönünde çaba göstermemiz, şüphesiz ki başarılarımızı artıracaktır."
İYİ PLANLANMIŞ ŞEHİRLER
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de şehir planlamalarının önemine dikkat çekerek Urla’nın İzmir’e çok yakın bir ilçe olduğunu söyledi. Öztürk, "Ege’nin en zengin insanları Urla’da yaşıyor. 2017 yılındaki bir araştırmada en fazla İzmir’in göç alırken e fazla göç veren yerin ise İstanbul olduğu açıklandı. Yerel seçimler kapıda. Siyasilerin en önemli projeleri Urla’yı kapsıyor. Ancak iyi planlanmış şehirlerde yaşamak hepimizin hakkı. Bu konuda size çok önemli görevler düşüyorö dedi. İzmir Kalkınma Ajansı'nda çalışan şehir planlamacı Hülya Ulusoy Sungur ise, şunları söyledi:
"Urla Akdeniz’in çekim merkezidir. Urla aslında bir kapı. Kentsel faaliyetlerin bittiği kent dışı faaliyetlerin başladığı bir noktada yer alıyor. Bir tarım, bir turizm, bir kapısı, bir deneyim kapısı olabilir. Urla’ya diğer yerlerden nitelikli iş gücünün akmasını tabii ki istiyoruz. Urla sadece ikinci konut bölgesi olmamalı. İlçenin kimliğini koruyarak ele almak zorundayız. Kentin ilişkilerini kurarken buna bağlı kalmalıyız."
EKONOMİK AKTİVİTELERDE ARTIŞ BEKLENTİSİ
İzmir Ticaret Odası’nda şehir plancısı Hitay Baran İzmir ve Urla’nın son dönemde popülerliğini arttırdığını belirterek, "Her türlü yatırım açısından hazırlıklı olmalıyız. Nüfus artarken Urla’yı besleyecek ekonomik aktivite yeterince artmıyor. Kiralar artıyor ama konut bazlı değer artışları diğer aktivitelerin önüne geçiyor. Günübirlik turizm son yıllarda arttı. Şarap tadım merkezleri, at çiftlikleri ve butik otellerle kalma süresi uzatılmaya çalışılıyor. Urla’da hem yatırımı hem konut açığını kapatmaya yönelik revizyonlara ihtiyaç var" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe’de bir kampüs kuracağını anlatan Baran, bölgedeki eğitim yatırımlarının giderek arttığını ifade etti. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |