POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 17:25

Uzman isim uyardı: Bebekler için riskli olabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bu, daha çok kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon. Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.

Uzman isim uyardı: Bebekler için riskli olabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla ‘yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.

Özellikle tatillerde gıda güvenliği ve gıda temizliğinin kontrol edilmesinin daha zor olduğunu söyleyen Özlü, “İshal, daha çok kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon. Bakteriler olabilir, virüsler olabilir, parazitler olabilir ya da toksik gıda zehirlenmeleri olabilir. Genelde ishal ve onun yanında karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik gibi semptomlar eşlik ediyor. Bebeklerde tehlikeli olabilir. Bir de böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi böyle kritik ve kontrol altında olmayan hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

‘DİKKATLİ OLMAKTA FAYDA VAR’

İshale neden olan faktörlere değinen Prof. Dr. Özlü, "İshal, açıkta satılan gıdaların, içeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkıyor. Salata türü, pişirilmeden tüketilen gıdalar, yaş pastalar, et, balık ve tavuk türü ürünler ya da sıcakta bekletilmiş gıdalar olabilir. Uygun koşullarda saklanmayan ve taşınmayan gıdaların tüketilmesi olabilir. Kirli ellerle dokunulmuş yani temiz olmayan el hijyenine dikkat etmeyen kişilerin dokunduğu gıdalar veya kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesiyle olabilir. Hatta bazen havuz sularının, deniz sularının yutulmasıyla da ishal olabiliyor. Bunlar hep risk taşıyan ortamlar. O açıdan dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

‘BEBEKLER İÇİN RİSK FAZLA OLABİLİR’

İshal vakalarının perhiz yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Hastalarda en çok gördüğümüz 1-2 gün içinde iyi bir diyetle bu sorunlar çözülebilir. Bizim önerimiz, eğer hastanın genel durumu iyiyse ağızdan beslenmesini engelleyen bir durum yoksa yani yediğini çıkarmıyorsa, iyi bir perhiz yapmasını tavsiye ediyoruz. Bol su içilmesi lazım, mineralli suların içilmesini ve tuzlu ayran tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Onun dışında sadece yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi, muz gibi gıdalar tüketilmeli. Tam bir perhizle, 24 saat içinde tekrar normale dönülebilir. Ama durumu kötü, kusması olan, ağızdan gıda alamayanların özellikle bebeklerin hastaneye başvurmalarında fayda var. Bebekler için risk fazla olabilir; o açıdan özellikle bebekte aşırı bir bitkinlik, genel durum bozukluğu varsa mutlaka hekime başvurmalı. Bunların kaybettikleri sıvı ve mineralleri yerine koyması gerekiyor. Yoksa çok ciddi sorunlar görülebilir” dedi.

 
Kulüpler Birliği'nde yeniden Ali Koç dönemi!
 
Kılıçdaroğlu'nun İzmir'deki sözlerine Özel'den çarpıcı yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahat bir uyku için oda ısısı kaç derece olmalı?
Uyku Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, yüksek hava ...
Uzmanından 'yaz ishali' uyarısı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
DSÖ uyardı: Zayıflama ilaçlarına dikkat!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı ülkelerde tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde ...
 
Bazıları neden Covid olmadı? Bilim insanları yanıtladı!
İngiliz bilim insanları, Covid-19 üzerine yaptıkları bilimsel çalışmada, ...
Her dört kişiden birini onlar öldürüyor!
Dünya Sağlık Örgütünün son raporu hayli endişe verici gerçekleri gözler ...
Sübye nedir? Tarifi ve sağlığa faydaları
Yaz aylarının sıcak günlerinde serinlemek için aradığınız lezzet ve ferahlığı ...
 
Sıcaklarda çayı ve kahveyi azaltın, suyu artırın!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi'ndeki Nörolog ...
Onaylı randevu sisteminde yeni dönem!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı'dan sonra muayenelerde olduğu ...
Buca'da önemli seminer: Alzheimer artık yaşlı hastalığı değil
Buca Belediyesi’nin konuğu olan Alzheimer Derneği Onursal Başkanı Uzman ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri