POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'de bir isim daha genel başkanlığa talip!
CHP'de bir isim daha genel başkanlığa talip!
Mourinho'nun cezası belli oldu
Mourinho'nun cezası belli oldu
CHP'den kurultay sonrası her hafta bir ilde miting
CHP'den kurultay sonrası her hafta bir ilde miting
Fenerbahçe Beko'dan üst üste 19. galibiyet!
Fenerbahçe Beko'dan üst üste 19. galibiyet!
4 Nisan 2025 Cuma - 11:06

Uzman isimden 'hasta bina sendromu' uyarısı!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki kapalı alanlarda rutubet nedeniyle oluşan küf ya da mantarların, zatürre ve kalıcı akciğer hasarına yol açabileceğini belirtip, tıpta 'hasta bina sendromu' olarak adlandırılan bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Uzman isimden  hasta bina sendromu  uyarısı!

İEÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki banyo, mutfak ve oda gibi kapalı alanlarda rutubet nedeniyle oluşan küf ya da mantarların, zatürre ve kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Evlerdeki küf ve mantarların zaman zaman göz ardı edilebildiğini ancak bu durumun gizli bir tehlike oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kılınç, alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Evlerin iyi havalandırılması ve rutubete karşı önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılınç, “Küf; kokusundan ve yüzeylerde oluşan siyah ya da mavi renkli üremelerden rahatlıkla anlaşılabilir. Duvarda kabarmalar, boyanın arkasında oluşan pamuksu tabakalar, en belirgin özellikleri arasında. Küf ve mantar, mevsim olarak daha çok kış aylarında görülse de diğer mevsimlerde de ortam havasına karışmaya devam ederler. Bu oluşumları önlemek için vatandaşlar, kapalı alanları sıklıkla havalandırmayı ihmal etmemeli. Küf ve mantar oluşan yapıyı, yüzeyi onarmalı ve iyileştirmeliyiz" dedi.

'YAŞAMSAL RİSK OLUŞTURABİLİR'

Prof. Dr. Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun dışında ortam iklimlendirmesinin iyi olması ve klima filtrelerinin de düzenli periyotlarda değiştirilmesi çok önemli. Otel, alışveriş merkezleri ve hastanelerin iklimlendirilmesinde kullanılan merkezi klima sistemlerinde dezenfeksiyon iyi yapılmazsa, lejyonella dediğimiz bakteri ürer. Bu da solunum yoluyla havalandırma kanallarından ortama saçıldığında, bakteriyel zatürrelere yol açar. Lejyoner zatürresi ya da turist zatürresi dediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar da tehlikeli zatürrelerdir. Erken teşhis edilmezse, hastada yaşamsal risk oluşturabilir."

'İZMİR'DE KİRLİLİK 4-5 KAT FAZLA'

Dış ortamdaki hava kirliliğinin de insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, “Ortamda kirleticiler var ve bunlar ölçülebilir şeyler. Bunlar, Partikül Madde (PM) 2,5 ya da 10 dediğimiz kirleticiler. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu kirleticilerin, metreküpte bulunması gereken mikrogramları belirlenmiş durumda. Örneğin; PM 2,5 için metreküpte 15 mikrogramdan daha fazla olmaması gerekir. Ancak İzmir'de hava kirliliği bakımından, ocak ayından bugüne kadar 15 olması gereken değer, her gün 4 ya da 5 kat (80-100 arası) daha fazla saptandı. PM 2,5 olarak adlandırdığımız hava kirliliği yaratan maddeler, sadece bronşlarda kalmıyor, solunduğunda kana da geçiyor ve vücudun tüm organlarına gidebiliyor. Dolayısıyla kalpte, akciğerde, beyinde ve vücudun her yerinde hasara yol açabiliyor" diye konuştu. (DHA)

 
Göztepe gözünü kupaya dikti!
 
Bayram tatilinin acı bilançosu: 57 can kaybı, 6 bin 533 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından bayram sofraları için hayati uyarılar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde ...
Geri ödeme listesine 16 yeni ilaç eklendi
Beşi kanser ilacı olmak üzere 16 ilaç daha geri ödeme listesine alındı. ...
Bayram öncesi hayati uyarı!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası ...
 
Büyükşehir’den koruyucu diş sağlığı hizmeti
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde ağız ve diş ...
Erdoğan açıkladı: Sağlıkta 37 bin yeni istihdam!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde ...
Sağlıkta denetim: 1 milyar lira ceza kesildi!
Sağlık hizmetlerinden 14 bin 968 kişinin usulsüz yararlandığı tespit edildi. ...
 
Eşrefpaşa hekimleri kendi hikayelerini anlattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi doktorları, 14 Mart Tıp ...
Aile dizilimi, çakra açma... Gerçek mi, para tuzağı mı?
Ece Gürel'in ölümünün ardından gözler spritüel yaşam adı altında sektöre ...
5 kanser ilacı daha geri ödeme listesine alındı!
Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumunun düzenlemesiyle 5 kanser ilacının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İmamoğlu’nun adaylık startı ve İzmir detayları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri