POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın acı kaybı
Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın acı kaybı
Tunceli'de ve Elazığ'da eylem yasağı
Tunceli'de ve Elazığ'da eylem yasağı
29 Aralık 2022 Perşembe - 08:02

Uzmanından 'Beta enfeksiyonu' uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Hidayet Katipoğlu, çocuklarda görülen Beta enfeksiyonunun tedavisine ilişkin, "Tedavide destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bol sıvı tüketilmesi, sulu yumuşak gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar başlanabilir" dedi.

Uzmanından  Beta enfeksiyonu  uyarısı

Beta enfeksiyonu ile ilgili uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Hidayet Katipoğlu, söz konusu hastalığın 'A Grubu Beta Hemolitik Streptokok' denilen bakterilerin yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti.

"HİJYENİK OLMAYAN SOĞUK İÇECEKLER ENFEKSİYON KAYNAĞI OLABİLİR"

Katipoğlu, şöyle konuştu:

"Beta mikrobu özellikle kış aylarında, kapalı alanlarda bir arada bulunan kişilerde, 5-15 yaş arası öğrencilerde bademcik iltihaplanmalarına sebep olur. Hijyenik olarak hazırlanmamış dondurma gibi soğuk süt ürünleri ve diğer hijyenik olmayan soğuk içecekler enfeksiyon kaynağı olabilir. Boğaz iltihabı durumlarının yaklaşık yüzde 10'u Beta mikrobu ile gerçekleşir. Beta mikrobu boğaz enfeksiyonundan bağımsız olarak sinüzit, orta kulak iltihabı, deri yumuşak doku iltihabı, kemik iltihabı (osteomiyelit), menenjit, rahim iltihabı (endometrit) ve zatürreye de sebep olabilir."

HAVADA ASILI KALABİLEN DAMLACIKLARLA BULAŞABİLİR

Beta enfeksiyonunda etken olan mikropların insandan insana öksürük, aksırık ve benzeri solunum yolu salgılarının havada asılı kalabilen damlacıkları ile bulaştığına dikkat çeken Uzm. Dr. Katipoğlu, "Okul çağı çocuklarının yaklaşık yüzde 10'unda hastalık belirtileri ortaya çıkmadan taşıyıcılık durumu söz konusudur. Taşıyıcılar kendileri boğaz iltihabı yaşamasa bile bulaştırıcı olabilirler" diye konuştu.

BETA ENFEKSİYONUNUN SEMPTOMLARI

Uzm. Dr. Katipoğlu, hastalığın belirtileri ve tedavisine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Hastalık boğaz ağrısı ve ateş ile başlar. 1-2 gün içerisinde yutkunma güçlüğü ve beslenme bozukluğu gelişir. Ateş genelde ilk gün başlar ve 38 derecenin üzerindedir. Hastada boğaz ağrısı ile birlikte özellikle çocuk hastalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma gözlenebilir. Ağız içine bakılınca bademcik ve boğaz üzerinde beyaz lekelenmeler, şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bununla birlikte hastanın boynunda ve çene altında ele gelen büyümüş lenf bezeleri hissedilebilir. Hastalığın tanısı muayene bulguları, kan testleri ve boğaz kültürü ile konulur. Boğaz kültürü özellikle taşıyıcılığın araştırılmasında önemlidir.

Boğaz kültürü,  uygulanabilen merkezlerde yeni gelişen enfeksiyonun türünün belirlenmesinde etkin bir yöntemdir. Boğaz kültürü yapılmasa bile klinik muayene ve vücuttaki iltihabın bakteriyel (antibiyotiklere yanıt veren) olup olmadığı hakkında fikir veren kan testleri ile tanı konularak antibiyotik tedavisi başlanabilir. Mikrobun kesin tanısı için boğaz kültürü altın standart olsa da, kültür testi yapılamayan yerlerde tedaviye başlayabilmek için mutlak gereklilik değildir. Tedavide destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bol sıvı tüketilmesi, sulu yumuşak gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir.

Tanısı konulmuş hastalara ağızdan veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar başlanacaktır. Antibiyotik mutlaka 7-10 güne tamamlanmalıdır. Bademcik veya boğaz bölgesinde apse gelişmesi durumunda apsenin boşaltılması da gerekebilir. Enfeksiyonun önlenmesinde kesinleşmiş bir yöntem olmamakla birlikte boğaz enfeksiyonu olan bireylerden uzak durarak mikrop içeren damlacıklara maruziyet azaltılabilir. Hijyenik koşullarda hazırlanmış dondurma benzeri ürünlerin boğaz enfeksiyonu riskini artırmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur."

ZATÜRREYE SEBEP OLABİLİR

Boğaz hastalığının günler içerisinde sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre hastalıklarına sebep olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Katipoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı hastalarda boğaz enfeksiyonunun 2. gününden sonra mikrobun salgılayabildiği toksinler neticesinde kırmızı deri döküntüleri ile seyreden bir tablo gelişebilir. Bu duruma kızıl hastalığı denir. Bu durum 1 hafta kadar sürebilir. Beta enfeksiyonu geçiren hastaların bir kısmında hastalığın geçmesinden 2-12 hafta sonra ateşli eklem romatizması ve kalp iltihabını içeren Akut Romatizmal Ateş (ARA) denilen ve hastayı uzun yıllar boyunca etkileyen bir durum gelişebilir.  

Yine hastaların bir kısmında hastalık iyileştikten 2-12 hafta içerisinde gelişen ciddi, kalıcı olabilen böbrek iltihabı durumu gelişebilir. Halk arasında boğaz iltihabı kalbine vurmuş, eklemlerine vurmuş, böbreklerini çürütmüş denen durumlar bu komplikasyonlardır ve ciddi sağlık sorunlarıdırlar. Hastalık geçtikten sonraki 2-12 hafta içerisinde gelişebilecek, eklemlerde şişlik-ağrı, yürüme güçlüğü, bulantı kusma, halsizlik, idrara çıkamama, kanlı idrar yapma, aşırı halsizlik, çarpıntı, bayılma, göğüs ağrısı gibi durumlarda da yine vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hastanın yakın geçmişte boğaz iltihabı geçirdiği bilgisi sağlık çalışanına bildirilmelidir."

 
Kılıçdaroğlu'ndan EYT düzenlemesi yorumu
 
SGK'de EYT hazırlıkları başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tabip Odası'ndan o yönetmeliğe tepki: Yeni hedef serbest çalışan hekimler!
Muayenehane hekimlerinin özel sağlık kuruluşlarında işlem yapabilmesine ...
İzmir Sağlık Platformu'ndan sözleşme protestosu
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme ...
Koca'dan 'randevu yaptırımı' eleştirilerine yanıt
Sağlık Bakanı Koca, gitmeyeceği randevuyu iptal etmeyenlere yaptırım getiren ...
 
Sağlık çalışanlarına promosyon müjdesi!
Sağlık çalışanlarına banka promosyonunda anlaşmaya varıldı. Sağlık Bakanlığı'nın ...
Yılbaşı alışverişi öncesi merdiven altı gıda uyarısı!
Yılbaşı alışverişi öncesi merdiven altı sağlıksız ürünlere dikkat çeken ...
Salgın günlerinde çocukların için önemli uyarı!
Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, bu sene gribin çok yaygın olduğunu belirterek ...
 
Bakan Koca'dan ilaç açıklaması!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İlaç bulunamaması sorununun çözümü için ...
Üçlü salgının ilacı doğru beslenme!
Üst solunum yolu hastalıklarındaki vaka sayılarında ciddi artış yaşanıyor. ...
'Delirten hastalığı' 8 sene sonra yendi
İzmir'de baş ve yüz bölgesine uyarı götüren sinire, beyincik damarının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri