POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Son bir haftada 466 bin sürücüye işlem
Son bir haftada 466 bin sürücüye işlem
Naci Görür’den Bakan Kurum'a: Beni affedin ama...
Naci Görür’den Bakan Kurum'a: Beni affedin ama...
4 gollü derbide kazanan Galatasaray!
4 gollü derbide kazanan Galatasaray!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esad ile görüşmeye hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esad ile görüşmeye hazırız
11 Şubat 2022 Cuma - 08:31

Vatandaşa tatil hayal, sektörde tek umut dış pazar!

Ekonomik kriz tüm sektörleri etkilediği gibi turizmcileri de çıkmaza soktu. Artan maliyetleri fiyatlara yansıtan turizmciler bu kez da müşteri taleplerinin azalması ile dar boğaza girerken konu hakkında görüşlerini açıklayan Ege Turistik İşletmeler Birliği Başkanı İşler önümüzdeki yaz için turizmcinin tek umudunun dış pazar, yerli turistin ise daha da artacak fiyatlar karşısında tatil için tek seçeneğinin erken rezervasyon olduğunu söyledi.

Vatandaşa tatil hayal, sektörde tek umut dış pazar!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Geçtiğimiz yılın sonlarında yaşanan döviz krizi ve yeni yılla birlikte gelen zamlar ile artan hayat pahalılığının etkilediği sektörlerden birisi de turizm...

Turizmciler artan maliyetlere karşı zorunlu olarak fiyat yükseltirken vatandaşın alım gücünün düşmesi ile birlikte iç pazardan gelen talep de azalmış durumda...

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ege Turistik İşletmeler Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler turizmcilerin gelen zamlarla bir çıkmaza girdiğini söylerken, önümüzdeki yaz yerli turistlerin tatil yapmasının tek seçeneğinin ise erken rezervasyon olduğunu söyledi. 

"TURİZMCİNİN ETKİLENMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
Türkiye’nin ana gündeminde enerji maliyetlerinin olduğunu söylerek sözlerine başlayan İşler, ‘’Petrol, elektrik, su aldı başını gidiyor. Bunların en büyük baş çekeni de elektrik. Neredeyse sektör elektrik parasını ödüyor ve geri kalanlarını cepten ödüyor. Yani gelir turizmcilerde, otelcilerde elektrik parasını ödeme odaklıya dönüşmüş durumda. Böyle bir durumda tabi bu fiyatlar maliyetlere de yansıyacak. Turizmcinin bugün gıda sektöründeki artıştan etkilenmemesi mümkün değil. Düşünün bugün bir alkollü içeceğin şişesinin 400-450 lira, etin kilosunun 250 lira, elektrik fiyatlarının yüzde 300 arttığı bir dönemde bütün bu fiyat artışlarının maalesef ki satış fiyatlarına yansımaması mümkün değil ama çözüm şöyle değil; ‘100 lira elektrik arttı, satış fiyatına da 100 lira koyalım buradan herhangi bir zarara uğramadan yolumuza devam edelim’ demekle olmuyor! Siz satış fiyatlarına bunu tamamen de yansıtamıyorsunuz çünkü alım gücü düştü, enflasyon yükseldi. Eskiden 100 liralık odayı 100 kişiye satabilirken şimdi belki 30 kişiye satabileceksiniz size gelecek misafir pazarının azalmasına buradan da sizin eski dolulukları ve karlılıkları yakayamamanıza sebep olacak.

"TEK ÜMİT VEREN YER DIŞ PAZAR!’’
"Şu anda turizmci maalesef bir çıkmaz içerisinde" diyerek sektörün son durumunu özetleyen İşler konuşmasını şöyle sürdürdü: Reel banka faizleri çok yüksek. Merkez Bankası’na göre faizler düşürüldü ama bu faizlerin düşürülmesi çok komik bir durumda! Bankaya gidip bir kredi almak istediğimizde bize verilen oran yüzde 25’lerden aşağı olmuyor. Siz bu oranlardan faiz kullanıyorsunuz Merkez Bankası 14 diyor. 14’ten biz kaynak bulamıyoruz. Dönüyorsun petrolde 1 litre 1 euroya endekslenmiş, elektrik almış başını gitmiş. Enerji fiyatlarındaki artış doğal olarak nakliyata yansıyor.  Durumlar böyle olunca aldığın maliyetleri de fiyata koyduğunda satın alacak müşteri portföyü daralıyor. Bu anlamda Türk turizmini iç pazarda ciddi bir sorun bekliyor. Turizmin tek kurtuluşu bu sene yabancı turistler olacak. Sizin eğer düzenli bir yabancı pazarınız varsa bu içerideki zorlukları aşma şansınız olacak. Yurtdışına turlar düzenleyen acenteler onlar maalesef dövizin durumu nedeniyle turlar düzenleyemeyecekleri için dar boğaza girecekler alt alta koyduğunuzda tek ümit veren yer yurtdışından gelecek olan dış pazar. Turizmcinin yüzünü güldürecek ancak dış pazar olabilir. İç pazarla çalışanlar, iç pazardan yurtdışına yabancı tur düzenleyen acenteler ve restorancılar için çok iyi olmayan bir döneme ve yaza giriyoruz. Zaten bir pandemi ve yangın yaşadık. Bunların üzerine bir de şimdi zamlar silsilesi 2022’ye umutla girmişken, pandemiden kurtulduk derken bu sefer daha ağır koşullarda bir durumla karşılaştık. Böyle giderse 2022’nin sonunda turizmcilerin tesislerini bankalara veya yabancı finans şirketlerine kaybetme riski olabilir. Bu kaotik durumdan bir an önce kurtulmamız için özellikle bu elektrik zammının iptal edilmesi; muhakkak esnafa, turizmciye, acenteciye yansımayacak şekilde günün şartlarına uygun rakamlara dönüştürülmesi lazım. Bu yükün altından kimse kalkamıyor" diye konuştu. 

"TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN TEK ÇÖZÜM ERKEN REZERVASYON"
Yaz mevsimine yaklaştıkça otel ve tatil fiyatlarının daha da artacağını söyleyen İşler bu ekonomik şartlarda yerli turistin tek çaresinin erken rezervasyon avantajlarından yararlanarak indirimli tatil yapmak olduğunu söyledi. 

İşler, "Yabancı turist gelecek fakat Türkler tarafından enflasyondan, zamlardan dolayı geçmiş dönemdeki talep olmayacak. Türk vatandaşlar artık geçmişte kaldıkları otellerde kalamayacaklar! Yerli turistin için tek çözüm erken rezervasyon. Fiyat artışları turizmcide geçen yıla göre yüzde 50 ile yüzde 60 oranında yapıldı. Tabi bu bile kurtarmıyor şu anda. Bunun üzerinden yüzde 40’lara varan erken rezervasyon indirimleri yapılıyor. Bu fiyatlar günler ilerledikçe artacak. Vatandaşlar en azından Mart’ın sonuna kadar erken rezervasyondan yararlanırsa avantaj yakalayacak. Geçmiş yıllarda pandemi vardı vatandaş son dakikaya bırakıyordu tatilini ne olacağını bilmediği için bu sene tam tersine plan yapanların muhakkak erken rezervasyon indirimlerinden yararlanması gerekir. Beklerse çünkü daha ucuza alamayacaklar'' dedi. 

 
Tutuklanan PKK'lı gazetecileri tehdit etti!
 
Dolar ve Euro'da günün ilk rakamları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'de TÜFE 40 yılın zirvesinde!
ABD'den haftanın en önemli verilerinden biri olan ocak ayına ilişkin enflasyon ...
Menderes'ten ülkenin dört bir yanına 3 milyon dal gül!
Türkiye'nin çiçek üretiminde önemli merkezlerinden olan İzmir'in Menderes ...
Nebati tarih verdi: Yeni önlemler geliyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, fiyat artışlarına karşı önlemler, yastık ...
 
BDDK açıkladı: 313 milyar liraya ulaştı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kur korumalı TL mevduat ...
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin işgücü istatistiklerini ...
Gündem cafelerde açılış ve ısıtıcı ücreti!
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, “Genel ...
 
Tatil planı yapanlara kötü haber!
Jolly CEO'su Mert Vardar, iç turizmde bu yıl ortalamada %40-50 fiyat artışı ...
Şehir hayatını bıraktı, köyüne döndü... Zehra Hanım'ın çiftliği!
Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı yüzde 85 hibe desteğinden faydalanan ...
Elektrik faturalarını düşürmek için 4 seçenek masada!
Elektrik faturalarının düşürülmesi için formül arayışı başladı. Konutlar ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri