GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tire ilçesine yapmayı planladığı ikinci sınıf düzenli atık depolama ve rehabilitasyon tesisinde önemli bir gelişme yaşandı.
Karateke Mahallesi'nde 280 bin 436 metrekarelik alanda yapılması planlanan tesisin 1/5000'lik Nazım İmar Planları askıya çıktı. Planlar için itiraz süresi 19 Ocak 2022 tarihine kadar işleyecek.
HANGİ KURUM NE GÖRÜŞ VERDİ?
Öte yandan Büyükşehir'in duyurusunda planlarla ilgili kurumların görüşlerine de yer verildi:
İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 06.04.2020 tarih ve 54543 sayılı yazısında, “Tire İlçesi Karateke Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 78,365 hektar yüzölçümlü, 892 parsel numaralı "mera" vasıflı taşınmazda, "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı" kurulabilmesi için, konu hakkında Müdürlüğümüzce yürütülen mevzuatlar kapsamında görüş istenmiştir. Bahse konu alan Maliye Hazinesine ait "mera" arazisi olduğundan, anılan taşınmaz 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki yerlerdendir. 4342 sayılı "Mera Kanunu" kapsamındaki alanlar, 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" kapsamı dışında yer alan alanlardandır. Ancak; alana ilişkin olarak Müdürlüğümüz arşiv kayıtlarında yapılan tetkikte, bahse konu parsele ilişkin olarak daha önce Belediye Başkanlığınız Atık Yönetimi Daire Başkanlığı, Atık Yönetimi Planlama ve Denetimi Şube Müdürlüğünün görüş talebine binaen, Il Müdürlüğümüz "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü" tarafından gönderilen 10.03.2017 tarih ve E-543980 sayılı yazımız ile, "bahse konu alanın mera arazisi olduğu, taşınmazın 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında yer aldığı, bu nedenle 4342 sayılı Mera Kanunu 'nun 14. maddesinin kapsamında tahsis amacı değişikliği talebinin yapılması gerektiği, bu kapsamda 4342 sayılı Mera kanununun 14/c maddesi ve Mera Yönetmeliğinin 8/3 maddesi gereği gerekli tahsis amacı değişikliğinin İl Mera Komisyonunca değerlendirilmeye alınabilmesi için başvuruda bulunulması halinde gerekli değerlendirmenin yapılabileceği" belirtilmiştir. Bu itibarla; konu hakkında öncelikli olarak İzmir Valiliği Il Mera Komisyonu Başkanlığına müracaat edilerek tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulması gerekmektedir.” denmektedir.
İzmir Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin 07.04.2020 tarih ve 2020GDN6541 sayılı yazısında, “Yazınızda belirtilen ve ekli paftalarda sınırları işaretli alana ilişkin şirketimize ait mevcut altyapı tesisi, altyapı hattı ve tasarım projesi bulunmamakta olup ekte görüldüğü üzere BOTAŞ'a ait bir altyapı tesisi bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak BOTAŞ'tan kurum görüşü alınması önem teşkil etmektedir. Teknik Emniyet Şartnameleri gereği yeni imar düzenlemesinde de imar yolları içinde kalması gereken doğalgaz boru hatları için yapı yaklaşma sınırları özel yapı izinleri hariç genel yapı geri çekme mesafesi kadar olmalıdır. Şehrin genişlemeleri ve ihtiyaçlarına bağlı olarak geliştirilmekte olan doğalgaz altyapı projesinin altyapısını oluşturan imar değişikliklerinden Kurumumuzun bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ederiz.” denmektedir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlügü (Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü)'nün 10.04.2020 tarih ve 56388 sayılı yazısında, "... Kurum görüşü istenen alanın herhangi bir doğal sit alanında kalmadığı ve alanda herhangi bir tabiat varlığı bulunmadığı anlaşılmıştır. Ancak, talep konusu alanın "Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik'in 6.maddesinde bahsi geçen doğal sit alanları dışında herhangi bir korunan alanda kalıp kalmadığı bilgisinin ilgili İdarelerinden temin edilmesi; bu kapsamda herhangi bir korunan alanda kalması halinde adı geçen yönetmelik ve Bakanlığımızın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) 2017/01 sayılı Genelgesi doğrultusunda hazırlanacak plan teklif dosyasının değerlendirilmek üzere Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) sunulması gerekmektedir.” denmektedir.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü'nün 09.04.2020 tarih ve 299947 sayılı yazısında, “İzmir İli, Tire ilçesi, Karateke Mahallesi, 892 parselde Rehabilitasyon Uygulama Projelerinin Hazırlanması ve Yapımına esas olacak kurum görüşü talep edilen alana ilişkin Müdürlük arşivinde ve 12.11.2019 tarihinde yerinde yapılan incelemede, 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir kültür varlığına rastlanılmadığı, ayrıca tespit ve tescili yapılmış herhangi bir arkeolojik kentsel, tarihi sit veya kültür varlığı koruma sınırı içerisinde kalmadığı anlaşılmıştır. Ancak alanda yapılacak olan çalışmalar sırasında herhangi bir kültür varlığına rastlanılması halinde uygulamanın derhal durdurularak en yakın Mülki İdare Amirliğine veya Müze Müdürlüğü'ne haber verilmesinin 2863 sayılı yasanın 4.maddesi gereğince zorunlu olduğu hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.” denmektedir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlügü (ÇED Hizmetleri Şube Müdürlüğü)'nün 13.04.2020 tarih ve 28780 sayılı yazısında, “İmar planı çalışmaları ile ilgili ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılacak bir işlem bulunmamakla birlikte, hazırlanacak olan imar planına "2872 Sayılı Çevre Kanunu ve buna bağlı olarak yürürlükte olan ÇED
Yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda uygulama yapılacaktır" plan notunun işlenmesi gerekmektedir. İmar planlaması aşamasından sonra, belirtilen alanda yapılması planlanan faaliyete ilişkin olarak faaliyete başlanmadan önce fizibilite raporu ve mahalli çevre kurulu kararına Bakanlık onayı alındıktan sonra Çevresel Etki Sürecine başlanması ve söz konusu faaliyet 25.11.2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği EK-I listesinde yer aldığından ÇED Başvuru Dosyası ile internet adresinde yer alan "Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim http://eced.csb.gov.tr sistemi" üzerinden Bakanlığımıza başvuru yapılması hususunda; gereğini bilgilerinize rica ederim.” denmektedir.
BOTAŞ İzmir Şube Müdürlüğü'nün 17.04.2020 tarih ve E.2224151/12563 sayılı yazısında, “... Tire ilçesi, Karateke Mahallesi, 892 parselde “Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı” olarak belirlenmesi amacıyla hazırlanacak olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı incelenmiş olup taşınmazın önünden Kurumumuza ait St 10 Tire OSM RMA Yüksek Basınçlı Doğal Gaz Ana İletim Hattımızın geçtiği ve bahse konu 385.328,47 m2'lik alana en yakın mesafesinin ise yaklaşık 350 m. olduğu tespit edilmiştir. Adı geçen doğalgaz hattımızın kamulaştırma genişliği 11 m.'dir. Konu ile ilgili olarak 04/07/2014 tarih ve 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan BOTAŞ Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği'nin 7. ve 8. maddeleri doğrultusunda, doğalgaz iletim boru hatlarımız ve tesislerimize 200 m.'den daha yakında yapılacak hher türlü yapılaşmalar, imar planları ve altyapı geçişlerinden (yol geçişi, trafo, hafriyat alanı, enerji nakil hattı, su/kanalizasyon hatti, telekominikasyon hattı, sondaj çalışması vb.) önce kurumumuzdan görüşü ve izni alınmadan sahada yapılan çalışmalar sırasında, doğalgaz iletim boru hattı ve tesislerimizde oluşan tüm zararlar (havaya atılan gazın bedeli, tüm giderleri, gaz akışı durmasından dolayı oluşabilecek giderler vb.) ile çevreye verilecek can/mal kaybının tüm sorumluluğu, çalışma yapan idareye ait olacaktır... Tire ilçesi, Karateke Mahallesi, 892 parselde “Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanı” olarak belirlenmesi amacıyla hazırlanacak olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarının yapılmasında Kurumumuz açısından herhangi bir sakınca görülmemektedir.” denmektedir.
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün 27.04.2020 tarih ve E.95554 sayılı yazısında, “...Söz konusu alanın sorumluluk ağımızdaki yollara cephe teşkil etmediği ve yol güzergahımızın dışında bulunduğu anlaşılmış olup, anılan taşınmaz üzerinde “Tire II. Sınıf Depolama ve Rehabilitasyon Alanı” yapılmasında Bölge Müdürlüğümüzce sakınca görülmemektedir.” denmektedir. Tire Belediye Başkanlığı'nın 04.05.2020 tarih ve 6199 sayılı yazısında, “... Üst ölçekli planlar ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek diğer görüşler doğrultusunda yapılacak olan "Tire II. Sınıf Düzenli Depolama ve Rehabilitasyon Alanına" ilişkin kurumumuz açısından herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca ülkemizdeki enerji ihtiyacının karşılanması prensipleri doğrultusunda II.Sınıf Düzenli Depolama Alanına ait yapılması düşünülen planlama çalışmalarında "Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi, Kompost Tesisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynağından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı da göz önüne alınarak değerlendirme yapılabileceği hususunda; gereğini saygılarımla arz ederim.” denmektedir.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün 22.04.2020 tarih ve E.841815 sayılı yazısı, 66...İlgili mahallede orman alanı bulunmamaktadır. Karateke Mahallesi 892 parsel orman sınırları dısında kalmaktadır. Ancak ilgili parsel tapu kaydında mera alanı olarak belirtildiğinden İzmir İli Mera Komisyonu Başkanlığı'ndan da görüş alınması gerektiği hususunda gereğini bilgilerinize arz
ederim.”denmektedir.
TEİAŞ Genel Müdürlüğü'nün 04.05.2020 tarih ve 152266 sayılı yazısında, “...İlgili parsele isabet eden mevcut ve yapım aşamasında herhangi bir tesisimizin bulunmadığı tespit edilmiştir.” denmektedir.
İZSU Genel Müdürlüğü'nün 12.05.2020 tarih ve 29985 sayılı yazısında, “...Konuya ilişkin olarak yapılan incelemede, 1/25000 ölçekli haritada yapılan incelemede, görüş sorulan parselin batı sınırından İncirli Deresinin, kuzey sınırından ve içerisinden ise İncirli Deresi yan kollarının geçtiği görülmekte olup, bu kapsamda; 1. Derenin şev üst çizgileri arasında kalan alanın dere güzergahı olarak belirlenmesi ve imar planına işlenmesi; derelerin bakım ve temizlik çalışmalarında kullanılmak üzere dere şev üst çizgilerinden itibaren sınırdan geçen derelerden parsel tarafında, parsel içinden geçen derelerde ise her iki tarafında en az 5 metre genişliğinde olan servis amaçlı imar yollarının ayrılması, 2. Derelere bitişik konumda ayrılacak olan yolların planda imar yolu olarak ayrılması kamuya terklerinin sağlanması, gerekli kamu güvenliği tedbirlerinin alınması, bu konuda İdaremizin herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığının kabul edilmesi...” denmektedir.
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün 21.05.2020 tarih ve 276738 sayılı yazısında, “... Görüş istenen alanda Bölge Müdürlüğümüze ait mevcut veya planlanan bir tesis bulunmamaktadır. 2. Görüş istenen alanın içerisinden yazımız ekindeki haritada mavi renkle temsil edilen dereler geçmektedir. Dere yatakları islahı yetkisi 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İdarenize verilmiş olduğundan, olası taşkın anında çalışma alanını etkileyecek tüm dere yataklarının gerekli görülen güzergahları boyunca alınması gerek tüm taşkın kontrol ve taşkından korunma tedbirleri İdarenizce gerçekleştirilmelidir. Dere yatakları için taşkın debisini geçirebilecek ve hidrolik açıdan yeterli şeritvari alan ayrılmalıdır. Ayrıca derelere ait şeritvari alan güzergâhı boyunca, parsel ile irtibatlı olan bir sahilinde 6,00 metre genişliğinde yol şeridi ayrılmalı ve bu alanlar kullanılmayarak boş bırakılmalıdır...” denmektedir.
GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin 21.04.2021 tarih ve 27029 sayılı yazısında, “... Yapılan inceleme neticesinde söz konusu parsel üzerinde herhangi bir dağıtım tesisinin bulunmadığı görülmüştür.” denmektedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |