Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Şato Dijital Kütüphane’nin açılışını yaptı.
Dört ayrı veri tabanına ve yüksek teknik donanıma sahip İzmir’in ilk dijital kütüphanesi, Varyant’ta Başkan Soyer’in başkanlık konutu olarak kullandığı Şato adı verilen binanın yan tarafında konumlanıyor.
Dijital Kütüphane; Çin, Akdeniz, Felsefe ve Türkçe olmak üzere 4 farklı veri tabanı hizmeti sağlıyor.
Kütüphanenin açılışına Başkan Soyer ve İzmir Milli Kütüphane Başkanı Ulvi Puğ'un yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’li il yöneticileri, partililer, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
“İZMİR’İN İLK DİJİTAL KÜTÜPHANESİNİ AÇMANIN ONURUNU YAŞIYORUM”
Programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer önemli mesajlar verdi. İzmir’in ilk dijital kütüphanesini açmanın gururunu yaşadığını belirten Soyer, kütüphanenin imkanları hakkında da bilgilendirmede bulundu.
Soyer, “Başka bir İzmir, başka bir Türkiye ve başka bir dünya mümkün. Bunu ancak kendini başkalaştıran insanlarla başarabiliriz. Bugün bu kütüphanede 4 ayrı veri tabanını İzmirlilerin ve öğrencilerin hizmetine sunuyoruz. Akdeniz’in çeşitli kurumlarının veri tabanı, Felsefe veri tabanı anlamında da Türkiye’nin en geniş veri tabanı, Çin veri tabanı anlamında ise da İzmir’de bir ilk… Öte yandan İzmir’in ilk dijital kütüphanesini açmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Dijitalleşme günlük hayatımızı şekillendiriyor ve her sektör de bundan nasibini alıyor. Her saniye değişen ve gelişen teknoloji yaşamımıza dokunan her nesneyi dijitalleştiriyor. Dolayısıyla dijital kütüphaneler de gittikçe yaygınlaşıyor. Şato Kütüphanesi dönüşen ve dönüştüren bir kütüphane... Kütüphaneler zamana açılan bir kapıdır ve geçmişle geleceğin kesiştiği alanlardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu gördüğü için bu kütüphaneyi açtı. Okuduğumuz bir kitaptaki küçük bir betimleme bile zihnimizde başka bir kapı açar. Kitapların ve içindeki bilgilerin böyle bir yönü var. Okullara 45 bin kitap dağıttık ve dağıtmaya devam edeceğiz. İzmir dışından gelen talepleri de bağış kitaplarla gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Türkiye’de ilk olan vapur kütüphanesini Ahmet Piriştina Arabalı Vapurunda kurduk ve bunu da yaygınlaştıracağız” açıklamasını yaptı.
“İLÇELERİMİZİ VE BÜYÜKŞEHRİMİZİ DEĞİŞTİRECEK BAŞKANLARA SAHİBİZ”
İzmir Milli Kütüphane Başkanı Ulvi Puğ ise şunları söyledi: Fransız Milli Kütüphanesi 1461’de kurulmuş, biz de ise 1946 yılında kurulmuş. Bunu söylemek bile ne kadar acı bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Bunu söylemek bile ne kadar acı bir yerde olduğumuzu gösteriyor. İzmir’de 1912’de kurulmuş ama devletin kamu görevleri arasında kütüphane yapmak 1866’da aklına gelmiş. Ancak şu an sevinerek görüyoruz ki yerel yönetimlerde bu olay aşılmış. Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka’da bir kütüphane açtık. Yeni nesil ve dijital kütüphaneler olmazsa olmazımız. İşte bu ortamda Büyükşehir Belediyesi böyle bir kütüphane kurdu. Bu dönem sevinerek görüyoruz ki, ilçelerini, büyükşehrimizi değiştirecek çok değerli başkanlara sahibiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sevgili Dostum Tunç Soyer’in en sevdiğim sözlerinden biri; ‘başka bir dünya mümkün’. Ama başka bir dünyayı, kendilerini başkalaştıran insanlar ancak yaratabilir. Böyle bir kütüphaneyi İzmir ve Türkiye ile buluşturduğu için Tunç Soyer’i kutluyorum. Konak’a da 7gün 24 saat açık olacak bir kütüphane kazandıracağız. Başkanımız gibi işe kendinden başlayanlar İzmir’in cehresini değiştirebilecek...
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |