POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Barış Boyun çetesi ‘taşeronluk’ yaptı
Barış Boyun çetesi ‘taşeronluk’ yaptı
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
Makarna fabrikasındaki patlamada yeni gelişme!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
23 ilde terör örgütü DEAŞ'a operasyon!
16 Ekim 2017 Pazartesi - 14:02

Ve Kerkük'ün kontrolü Irak ordusunda

Irak ordusunun dün gece başlattığı Kerkük operasyonu devam ediyor. Irak özel harekat askerleri, Kerkük valilik binasına girdi. Kent merkezindeki valilik binası çatışma olmaksızın kontrol altına alındı. Başbakanı İbadi, Kerkük ve ele geçirilen diğer bölgelere Irak bayrağı çekilmesi talimatı verdi.

Ve Kerkük ün kontrolü Irak ordusunda

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı.

Iraklı güçler Kerkük havalimanı, Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan askeri üssü, Kerkük Elektrik Dairesi ve doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü ele geçirdi. Irak Petrol Bakanlığı, ordunun geri kalan petrol sahalarını kontrol altına almasının da an meselesi olduğunu duyurdu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı peşmergelerin mevzileri terk edip çekilmesi peşmerge arasında kriz çıkarttı. Uluslararası haber ajansı AFP, Irak güçleri ile yaşanan çatışmalarda 10 peşmergenin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

KERKÜK'TE SON 24 SAATTE NELER YAŞANDI?
Dün geceden itibaren Kerkük'e doğru ilerleyen Irak ordusunun ağır silahlarla donanmış birlikleri Tuzhurmatu ilçesi ile Beşir kasabasından hareket etti. Gece saat 02.00'de Kerkük'ün güney sınırından itibaren kente giriş yapan birlikler, peşmerge tarafından taciz atışlarıyla durdurulmaya çalışıldı.

Çatışmalar özellikle Kürtlerin yaşadığı mahallelerde düşük yoğunlukta sabaha kadar devam etti. Sabahın ilk ışılarıyla, Kerkük'te uzun süredir kontrolü elinde bulunduran Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı kuvvetler silah bıraktıklarını açıkladı, önemli bir kısmı da kenti terketti.

TALABANİ'YE BAĞLI PEŞMERGE ÇEKİLDİ
Uluslararası ajansalara göre, özellikle bölgede bulunan Celal Talabani'nin oğlu Befal Talabani'ye bağlı Kürt silahlı unsurları Kerkük'te çatışma yaşanmaması için gayret sarfetti, bu unsurlar kentten çekilme konusunda ilk adımı atan taraf oldu.

Öğle saatlerine doğru Şii militan Haşdi Şabi unsurları ordu birlikleri ile beraber Kerkük havaalanında kontrolü sağladı. Bu bölgede küçük çaplı çatışmalar yaşandı.

HAŞDİ ŞABİ BAYRAĞINI ÇEKTİ
Özellikle Kürt lider Mesud Barzani'ye bağlı silahlı unsurlar düşük yoğunluklu ateşle karşılık verdiler. Bunların büyük bir kısmının doğuya doğru, yani dağ yönünde ilerleyip Süleymaniye'ye gittikleri haber veriliyor. Havaalanında ise Haşdi Şabi bayrağı çekildiği belirtiliyor. Başka dikkat çekici yön ise, Erbil-Kerkük otoyolu üzerinde Kerkük şehir çıkışında inşa edilen peşmerge heykelinin bulunduğu bölgede de Haşdi Şabi milislerinin kontrolü ele geçirmiş olması oldu.

İBADİ: KERKÜK'TE KONTROL SAĞLANDI
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak ordusunun artık Kerkük çevresinde kontrolü sağladığını açıkladı. Ancak ordu birliklerinin kent içerisine girmediğini ısrarla tekrarladı. Bu da kentte yeniden yapılandırılacak yönetim sistemi hakkında yeni iddialara ortaya atılmasına yol açtı. Bunlardan biri, Bağdat yönetimi ile birlikte KYP'nin Türkmenleri de aralarına alarak oluşturacakları Kerkük'e özel bir idari yapılanma. Bu 2014 yılındaki yönetim şekline dönüş anlamına geliyor.

Bu arada kerkük'ün 16 kilometre kuzeyindeki Arapha bölgesi ile Dibis civarındaki petrol kuyuları da bölgesel yönetimin peşmerge güçlerinin elinden alındı.

"PKK BÜROSU KAPATILDI" İDDİASI
Kerkük'te Haşdi Şabi milislerine karşı PKK militanları tarafından saldırı girişiminde bulunulduğu yönündeki haberler ise doğrulanamadı. Ama Türkmen kaynakları, Kerkük'ün merkezinde bulunan PKK bürosuna girildiğini iddia etti.

 
Bayır'dan Erdoğan'ın o sözlerine tepki!
 
İzmir'de üç fuar bir arada!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Somali'deki bombalı saldırıda ölü sayısı 300'ü aştı
Somali'nin başkenti Mogadişu'da önceki gün düzenlenen bombalı saldırıda ...
Flaş gelişme: Irak Ordusu Kerkük'e ilerliyor!
Irak ordusu, gece Kerkük'ün güneyinden kent merkezine doğru harekat başlattı. ...
Bağdat'tan Erbil'e PKK uyarısı!
Kuzey Irak bağımsızlık referandumuyla tırmanan Kerkük krizinde gergin ...
 
Pentagon’dan Kerkük açıklaması
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili ...
Irak Hükümeti: Kerkük’teki PKK varlığı savaş ilanıdır
Irak Hükümeti, IKBY'nin Kerkük'e PKK terör örgütü unsurlarını yerleştirdiği ...
Somali'de korkunç bilanço: Ölü sayısı 189
Somali'nin başkenti Mogadişu'nun kalabalık bölgesinde bir otelin girişinde ...
 
İran'dan 'sınır kapatıldı' iddiasına yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak'la sınır kapılarının kapatıldığı haberini yalanladı.
İran'ın 'gölge komutanı' Kerkük için devrede!
Bağdat ile Erbil arasında yaşanan gerilimi düşürmek için İran Devrim Muhafızları ...
Kerkük'te son durum: Savaşa bir adım!
Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin, güneyinde konuşlandığı ve kontrolü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri