Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası düzenlendiği basın toplantısında, Covid-19'la mücadele kapsamında haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini açıkladı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı da 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle kademeli normalleşme döneminde alınacak tedbirleri duyurdu.
İŞTE MADDE MADDE YENİ DÖNEM
1- SOKAK KISITLAMALARI ESNETİLDİ
Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edecek.
Bu sınırlama hafta sonu cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05.00 arasında, yani pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacak.
Temmuz ayında bu kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.
2- PAZAR GÜNÜ MARKETLER 10-17 ARASI AÇIK
Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
Pazar günleri marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına izin verilmeyecek.
3- AŞI OLAN 65 YAŞ ÜSTÜNE AYRICA KISITLAMA YOK
İki doz aşı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.
65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak.
4- KISITLAMADA ŞEHİRLERARASI SEYAHATE YENİ DÜZENLEME
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli olacak.
Kısıtlama saatleri içinde özel aracıyla seyahat edecekler ise seyahat izin belgesi almak zorunda.
5- RESTORAN VE KAFELER 07-21 ARASI AÇIK
Yeme-içme yerleri 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00'e kadar paket servisini sürdürebilecek.
Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecek.
6- EN AZ 2 METRE MESAFE ŞARTI
Restoran, lokanta, kafeterya ve pastane gibi yerler Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki kurallara uyulması, masalar arasında her yönden 2 metre ve yan yana sandalyeler arasında 60 santim mesafe olması kaydıyla faaliyet gösterebilecek.
7- KAHVEHANE VE HALI SAHALAR PAZAR HARİÇ AÇIK
Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında çalışabilecek.
8- KAHVEHANELERDE OYUN OYNANAMAYACAK
Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanamayacak, aynı masada açık alanlarda 3, kapalı alanlarda 2'den fazla müşteri olamayacak.
9- SPOR SALONLARI AÇILIYOR
Spor salonları da Pazar günleri hariç belirlenen kurallar çerçevesinde 1 Haziran itibarıyla 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
10- YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLIYOR
1 Haziran itibarıyla ilkokullarda, 7 Haziran Pazartesi'den itibaren ise ortaokul ve liselerde haftada iki gün yüz yüze eğitime başlanacak.
Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda ise yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak geçiliyor.
Okullardaki yüz yüze eğitimlere katılım, isteğe bağlı olacak.
Türkiye genelinde öğrenciler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı karnelerini 18 Haziran'da alabilecek.
11- ÜNİVERSİTELER 13 EYLÜL'DE AÇILIYOR
Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibarıyla başlayacak.
12- DÜĞÜN VE NİKAHLAR SERBEST
Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri, belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran'dan itibaren başlayabilecek.
13- AÇIK HAVADA DAVETLİ SINIRLAMASI YOK
Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek.
14- NİŞAN VE KINA 1 TEMMUZ'DAN SONRA
Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması, azami 100 davetli olması şartıyla yapılabilecek, nişan ve kına gibi etkinliklere ise 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.
Nikah töreni ve düğünlerde 15 Haziran'dan sonra yiyecek-içecek ikramı yapılabilecek, kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaya son verilecek.
15- SİNEMALAR YÜZDE 50 ŞARTIYLA AÇILIYOR
Sinema salonları "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" şeklinde yüzde 50 kapasite sınırına uymak şartıyla hizmet verebilecek.
16- HAMAM, SAUNA VE GAZİNOLAR YENİ BİR KARARA KADAR KAPALI
Kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile gazino gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecek.
17- KAMUDA ESNEK MESAİ SÜRECEK
Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenlemeye kadar devam edecek.
18- HUZUREVİ ZİYARETLERİNE HAFTADA BİR ŞARTI
Huzurevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evi gibi merkezlerde kalanlara yönelik ziyaretlere, kalan her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olacak şekilde izin verilecek. (NTV)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |