İzmir'de zam teklifleri kabul edilmediği için grev kararı alan İzmir Banliyö Sistemi AŞ'nin (İZBAN) çalışanları astıkları pankartlarla greve başladı.
Çiğli ilçesindeki İZBAN Genel Müdürlüğü önünde toplanan çalışanlar, gece vardiyasında çalışan iş arkadaşlarının mesailerinin bitmesiyle "Bu iş yerinde grev vardır" yazılı pankart hazırladı.
Polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı grevde çalışanlar, İZBAN'ın Halkapınar ve Alsancak duraklarına da aynı pankartlardan astı.
Çalışanlar daha sonra pankartın önünde fotoğraf çektirdi.
Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında İZBAN'dan yüzde 19,43'lük zam talebinde bulunmuş ancak talep kabul edilmemiş ve çalışanlar grev yapacaklarını duyurmuştu.
'BARIŞÇIL YÖNTEMLER İLE SÜRDÜRDÜĞÜMÜZ SÜREÇ TIKANDI'
İZBAN, 343 personeli ile birlikte bugün sabah saatlerinde greve çıktı. İşçilerin örgütlü bulunduğu Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi, Alsancak Garı önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler, "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganı attı. Yine istasyona, üzerinde 'İZBAN işçisi yalnız değildir', 'Yaşasın sınıf dayanışması' yazılı pankartlar asıldı. Burada açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, sendikanın yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan anlaşmak üzere kullandığını, fakat barışçıl yöntemler ile sürdürdükleri görüşmelerin artık tıkandığını belirtti. Ervüz, "En baştan beri tüm iyi niyetimizle sürdürdüğümüz görüşmelerde, işverenimiz maalesef çalışanlarını mutlu edecek, en azından enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmedi. İZBAN işçisi 1 Ocak 2018'den bu yana ücret zammı almadı. Son 1 yıllık enflasyon yüzde 21.62, ocak ayından bugüne kadar geçen 11 aylık dönemin enflasyonu ise yüzde 20.80 oldu. İşverenin teklif ettiği kümülatif zam önerisi yaklaşık yüzde 21" dedi.
'GREV SEVEN BİR SENDİKA DEĞİLİZ'
İşçilerin grev süresince ücret almayacaklarını söyleyen Hüseyin Ervüz, "Grev bir anlamda işsizlik anlamına geliyor. Hiç istemedikleri halde açlık sınırının altında ücret teklif eden işverenimiz tarafından grev yapmaya zorlandığımızın herkes tarafından bilinmesini isteriz. Biz Demiryol İş Sendikası olarak grev seven bir sendika değiliz. 70 yıla yakın geçmişimizde yaşadığımız onca zorluğa, onca krizlere rağmen 3 kez grev yapmak zorunda kaldık. İZBAN çalışanları karınlarını doyuracak ücret almak için grev yapıyorlar. Hiç kimse işsizliği, ücret almadan yaşamayı başka türlü göze almaz" diye konuştu.
'BU SEFERLERİ UZUN VADELİ YAPAMAZLAR'
İZBAN'da taşeron personel ile 24 dakikada bir sefer yapıldığını anımsatan Ervüz, şöyle dedi:
"Bizim yaptığımız 269 sefere karşılık şu an 4 set ile 24 sefer düzenlemesi planlanmış. Ancak bu seferlerin yapılabilme şansı uzun vadeli değil. Yapamazlar. Bakım isteyecek, yolcu yoğunluğu olacak. Şu an makinist arkadaş Şirinyer İstasyonu'nda kapıları kapatamıyor. Bunun fazla yürüme şansı yok ama işveren her zaman olduğu gibi işverenliğini yapacak. Bizlere el uzatmak yerine taşeronun eliyle grev kırıcılığı yapmak istiyorlar. Bunu başarma şansları yok. İZBAN işçisi kararlı, dirençli. İZBAN işçisi bu işi sonuna kadar götürecek. Kazanan İZBAN işçisi olsun."
'AZİZ KOCAOĞLU DA BAKACAK'
Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da açıklamasına, "Gazamız mübarek olsun. Bizi bu hale düşürenlere de lanet olsun" sözleri ile başladı. Emek ve sermaye düşmanı olmadıklarını söyleyen Yıldırım, emekten yana olduklarını belirtti. Yıldırım, “Biz hukuktan ve adaletten yanayız. Biz birlik ve beraberlikten yanayız. Öyle oldu, böyle oldu, yağmur yağdı, çamura battı. Biz rüşvet istemiyoruz. Biz bu şirketin cirosuna da talip değiliz. Biz, bize ait olanları alma uğruna yola çıktık. Bizler namuslu, şerefli, onurlu insanlarız. Asgari ücretin bir tık üstünde çalışıyorsunuz. Yok öyleymiş, böyleymiş, sendika bunları kabul etmemiş, gelsinler bunu benim külahıma anlatsınlar. Kimse kusura bakmasın. Aziz Kocaoğlu, 'Ben geçen dönem bu işe taraf oldum, bu dönem taraf olmayacağım, TCDD baksın' diyor. Yapma ya! Böyle bir şey yok. Bakacaksın. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü de bakacak, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bakacak. Burada çalışanlar insanlar taleplerini haykırıyorlar. Biz baştan da grev kararı alabilirdik ama yapmadık, sabırlı davrandık. Biz insanları mağdur etmekten yana olmadığımızı defalarca dile getirdik. Ama gün geldi çattı. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" diye konuştu.
Açıklamanın ardından işçiler, istasyonda bulunan sendika temsilciliği binasında beklemeye başladı.
İSTASYONLARDA YOĞUNLUK OLUŞTU
Öte yandan grevden haberi olmayan, haberi olup da trenlerin kısıtlı da olsa çalıştığını görenler, istasyonlara geldi. Kent sakinleri yoğunluk nedeniyle trenlere binemeyince işe geç kaldıklarını söyledi. Yolculardan Nevin Alkar, "Grevde olduğunu bilmiyordum. Ben de mesaiye yetişmeye çalışıyordum. Burada trenlerin gecikmeli olarak geleceğini öğrendim. Şimdi otobüse binip işime gideceğim" diye konuştu.
Tufan Sevim ise treni kullanamadığını belirterek, "İşe gitmek için çıktım ama seferlerin yaklaşık yarım saatte bir olduğunu öğrendim. Otobüsle işe gideceğim. Sıkıntı yaşayacağız. İçerisi tıklım tıklım dolu. Konulan o seferlere de binemeyeceğiz" dedi.
GREVE HEM DESTEK HEM TEPKİ
İzmirlilerden İsmail Bereket, istasyondan geri döndüğünü; ancak işçilerin haklarını almasının gerekli olduğunu belirterek, "Trene binmedim, girdim ama çıktım. Greve çıktıklarını biliyordum ama kalabalığın içeri girdiğini görünce ben de girdim. Seferlerin normal olarak yapıldığını sandım. Grev işçilerin hakkı, aldıkları ücretler belli. Hayat şartlarını herkes biliyor" diye konuştu.
Olcay Özdemir isimli yolcu da mağdur olduğunu dile getirerek, "İşçilerin greve çıktıklarını biliyordum ama aktarma ile kendime bir yol çizmeye geldim; fakat bir yol bulamadım. Buradan bir otobüse binecekmişim, başka yerden başka otobüse binecekmişim. Artık nasıl gideceğimi bilmiyorum. Sıkıntı yaşayacağız. Aliağa'ya aktarmalı olarak gideceğim" dedi.
Esra Büyük de trene binemediği için işine geç kaldığını, otobüs ile gideceğini; ama buna rağmen işe geç kalacağını söyledi.
TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTTI
İZBAN'daki grev nedeniyle daha önce seferlerden çekilen otobüsler, yeniden trafiğe çıkarıldı. Kent sakinleri de araçlarını kullandığı için sabah saatlerinden itibaren özellikle Yeşildere Caddesi üzerinde trafik yoğunluğu arttı.
İZBAN'DAN B PLANI!
Öte yandan grevin başladığı gün İZBAN'dan flaş bir açıklama geldi. Kurumun resmi hesabından yapılan açıklamada grev mağduriyetini azaltabilmek için yoğun saatlerde kapsam dışındaki makinistlerle sefer düzenleneceği açıklandı.
BÜYÜKŞEHİR'DEN ÖNLEM
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşların grevden olumsuz etkilenmemesi için de ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ’de sefer sayılarını artırıp yeni hatlar oluşturduklarını, hizmet verecek tüm yeni otobüs hatlarının sabah 06.00’dan itibaren sefere başlayacağını açıkladı. Tramvay Karşıyaka'da 7,5 dakika, Konak'ta 5 dakikalık aralıklarla sefer yapacak. Metro ise 3 dakikalık aralıkla seferlerini düzenleyecek. Aliağa, Foça ve Yeni Foça’ya ulaşım talebinin karşılanması amacıyla 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi arasında 10 adet körüklü araç ve 15 dakika sıklık ile hizmet verecek yeni hat oluşturuldu. Ayrıca 844 No’lu Egekent Aktarma Merkezi ile Bornova Metro Aktarma Merkezi arasında ve 856 No’lu Çiğli Aktarma Merkezi ile Alsancak Gar arasında körüklü araçlarla hizmet verecek otobüs hatları oluşturuldu. 744 No’lu Foça-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular Helvacı kavşağında, 745 No’lu Yeni Foça-Biçerova Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular, Yeni Foça yol ayrımında, 752 No’lu Buruncuk-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular ise Yıldırım durağından, 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi hattına erişim sağlayabilecekler. Bunlara ilave olarak yolcu yoğunluğuna göre, 121 No’lu Bostanlı İskele-Konak, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı, 543 No’lu Bostanlı İskele-Halkapınar Metro, 800 No’lu Menemen Aktarma Merkezi Bornova Metro, 912 No’lu Egekent Aktarma Merkezi-Alsancak Gar, 921 No’lu Bostanlı İskele-Alsancak Gar ve 802 No’lu Egekent Aktarma-Konak hatlarına ilave otobüs tahsisi yapılacak. Torbalı (Tepeköy Aktarma Merkezi ile Sarnıç Aktarma Merkezi) ve Sarnıç arasında 10 adet körüklü araç ile 15 dakika sıklıkta hizmet verecek yeni otobüs hattı oluşturuldu. Ayrıca Buca Bölgesine toplu ulaşım hizmeti sunan 418 No’lu Şirinyer Aktarma-Halkapınar Metro, 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro ve 470 No’lu Tınaztepe-Lozan Meydanı hatlarına ilave otobüsler tahsisi yapılacak. 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro hattının bazı servisleri ise Şirinyer Aktarma Merkezi’nden başlayacak. Gaziemir Bölgesi’nde toplu ulaşım hizmeti sunan 90 No’lu Gaziemir-Halkapınar Metro, 691 No’lu Gaziemir-Halkapınar Alsancak Gar, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı hatlarına ayrıca kent merkezinde 253 No’lu Halkapınar Metro 2-Konak hatlarına otobüs takviyesi yapılarak ek seferler konulacak. Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinde de İZDENİZ tarafından sefer takviyesi yapılacak. ESHOT ve İZULAŞ, bu bölgelerde oturan vatandaşların iskelelere daha kolay ulaşımı için ek seferler koyacak. (Haber servisi, DHA, AA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |