Halil İbrahim GÜLER/GERÇEKİZMİR- Kış mevsimiyle birlikte İzmir’de yağışlar beklentinin altında kaldı. Değişen iklim koşulları, kuraklık ve yanlış su tüketimi kentte bulunan barajların doluluk oranlarında ciddi azalışa neden oldu.
BARAJLARDA DURUM KÖTÜ!
İZSU verilerine göre kentin önemli su kaynaklarında Tahtalı Barajı’nda bugün itibariyle yüzde 14 doluluk oranı bulunuyor. Geçen sene bu oran ise yüzde 31.59 olarak ölçüldü. Geçen sene yüzde 57.6 olan Balçova Barajı’nda ise güncel doluluk oranı yüzde 25.2. Ürkmez Barajı’nda doluluk oranı yüzde 23.88, 2024’de 35.33 olarak kaydedildi. Güzelhisar Barajı bugün itibariyle yüzde 69.67 doluyken geçen sene ise bu oran 84.2 olmuştu. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda ise güncel doluluk yüzde 21.68. Geçen sene bu oran 35.94 olarak kayıtlarda yer aldı.
“TAHTALI’DA SADECE 40 MİLYON METREKÜP SU BULUNUYOR”
İzmir’in su ihtiyacının karşılayan Tahtalı Barajı'nın doluluk oranın düşük olduğuna vurgu yapan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Bizim ana barajımız Tahtalı’dır. İzmir suyun yüzde 25-30’unu Tahtalı’dan karşılıyor. Bugün itibariyle yüzde 14 civarında. Bu çok ciddi bir durum. Tahtalı’da her sene 90 milyon metreküp su olurken, bu sene yaklaşık 40 milyon metreküp bulunuyor. İzmir’i çok çok büyük bir sorun bekliyor. 2020 yılında yerel yönetimlere kuraklık konusunda uyarılarda bulunmuştum. O zamanlar yüzde 80 doluluk oranı vardı. İzmir hiçbir kaynaktan su kullanmasa bile sadece Tahtalı Barajı’ndan su kullansa 1,5-2 yıl su rezervi vardı. Ama olmadı yanlış su tüketimi bizi bu duruma getirdi. 2008 sonrası Aralık ayında ilk kez yüzde 11’in altına düştük. Bundan önceki en düşük oran yüzde 20’lerdeydi. Bunun nedeni de suyu çok bilinçsiz kullanıyoruz. Bizim barajlar yüzde 80 doluyken, suyu barajdan çekmemiz gerekiyordu. Yeraltı sularını rahat bırakmamız gerekiyordu. Ama bunu yapmadık, sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.
“İNSANLAR ‘BARAJLAR DOLUYOR’ YANILGISINA KAPILIYOR”
İzmir’de son yağışların baraj doluluk oranlarına beklenen seviyede etkisi olmadığına dikkat çeken Yaşar, “Son günlerde yağan yağmur sonrası insanlar ‘barajlar doluyor’ yanılgısına kapılıyor. Hayır, önce etraftaki toprağın suya doyması gerekiyor. Doyduktan sonra barajlara su dolmaya başlayacak. Toprak anca kendisini toparlamaya başladı. Bu da barajlarda yüzde 3 gibi su artışı sağladı. Nisan ayına kadar yüzde 25-30’u geçmemiz gerekiyor. Geçen sene yüzde bu rakam yüzde 33’tü. Bu sene bol da yağış beklememe rağmen bu pek mümkün gözükmüyor” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |