POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
TBMM’de yeni yasama yılı: Gündemde neler var?
TBMM’de yeni yasama yılı: Gündemde neler var?
Serhat Akın'a saldırı talimatı Gürcistan'dan!
Serhat Akın'a saldırı talimatı Gürcistan'dan!
Mansur Yavaş'tan flaş 'adaylık' açıklaması!
Mansur Yavaş'tan flaş 'adaylık' açıklaması!
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
5 Aralık 2017 Salı - 08:46

Yerel siyasetin nabzı ‘Kafe Siyaset’te attı: Gündem kongreler

Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı’nın yer aldığı Can Radyo’da yayınlanan Kafe Siyaset programında gündem CHP’de devam eden kongre süreciydi.

Yerel siyasetin nabzı ‘Kafe Siyaset’te attı: Gündem kongreler

GERÇEKİZMİR - Can Radyo’da yayınlanan Kafe Siyaset programında gündem CHP İstanbul’da durdurulan kongreler, CHP Bornova Kongresi ve ilçelerdeki son durum oldu.

İSTANBUL’DA KONGRE SÜRECİNİN DURDURULMASI
S.A: Geçtiğimiz hafta sonuna CHP’de İstanbul kongre sürecinin Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla durdurulması damgasını vurdu. Çiğli’de yaşanan sıkıntıların İstanbul’da bir çok ilçede  yaşandığı iddia ediliyor. Belediye başkanları sürece müdahil olmuş. Disiplin noktalarında kantarın topuzu da kaçmış durumda. İl Başkanı sıkıntı gördüğü yerlerde direkt müdahil olmuş. İstanbul’a müdahaleyi İzmir’e mesaj olarak yorumlayanlar oldu. Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı bir görüşme yaptı. Birkaç telefonla görüşme yaptığım kişiler İstanbul İl Başkanı’nın sürecin devam etmesini istemiş ve il başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıklamış.

B.D: İstanbul bütün partiler için ağırdır. Kongreleri belirleyen bir güçtür. İstanbul ile Çiğli konuları çok farklı. İstanbul’un kendi içinde büyük sorunları olduğunu duydum. Cemal Canpolat ile Kılıçdaroğlu’nun arasının çok kötü olduğunu, Kılıçdaroğlu’nun bu ismin üzerini sildiğini biliyorduk. Geldiğimiz süreçte yaşananlar bu bildiğimizi doğru çıkarıyor. Canpolat’la derdi olan tek kişi Kemal Kılıçdaroğlu’dur. İlçe kongrelerini durduracak duruma geldikten sonra hadi siz göreve devam edin denmez. Bu saatten sonra Canpolat selden ne kurtarmaya çalışırsa onu kurtarır. Kemal bey belli ki kesin kararını vermiş. Çok büyük olasılıkla da İstanbul il başkanlığına Gülseren Onanç getirilecek. CHP’nin biraz ulusalcı çizgisinden uzak bir isim. İstanbul’da yaşananlar 1-2 günde başlayan bir olay değil.

S.A: Benim aldığım duyum genç bir il başkanı olacağı….Hatta sadece İstanbul değil, Ankara ve İzmir içinde bu formül düşünülüyormuş.

BORNOVA KONGRESİ
S.A: Bornova Kongresi gerçekleşti. Konak kongresi gibi baştan sonra izleme fırsatım oldu. Heyecansız bir kongreydi. Şaşırdım, beklediğimden çok çok hareketsiz bir kongre oldu. Genel anlamda partinin içinde bir heyecan eksiği var. Biz alt planda Kamil Okyay Sındır ve Aziz Kocaoğlu rekabeti var diyorduk. Evet bu oldu. Aziz Kocaoğlu Sındır’a göre daha çok topa girdi. Ne kadar Urla delegesi olsa da Bornova Aziz Kocaoğlu’nun evi. Kavalar’ın kazanmasında büyük etkisi var. Mahir Polat’ın da tarafını belli etmesiyle kongre aslında haftaiçi bitti. Atilla Sertel’in önseçim çıkışı önemliydi. Aziz Kocaoğlu pür dikkat dinledi ve konuşmayı alkışladı. Seçimde o kadar fark beklemiyordum. Koçanalı kongreye konuşmasıyla damga vurdu. En güzel konuşmayı yapan kişi seçimden çekildi, en kötü konuşmayı yapan Kavalar başkan seçildi. Bornova ilçe örgütünün şapkasını önüne koyması lazım. Kavalar önemli bir isim, milletvekili adayı olacak belki ama 5. kez ilçe başkanı seçilmek vahim bir durum.

B.D: Bornova kongresinin sonucu Pazar günü belli olmadı. Hafta içinde sonuç belli olmuştu. Adnan Hocaoğlu’nun çevresindeki bir grup da kaybeden tarafta olmamak için Aziz beyin trenine bindi. Kongre salonunda Adnan beye namus sözü verip de Nevzat beye oy verenler olduğunu duydum.  Bornova kongresini dizayn eden şef Aziz beydi. Mahir beyi de yanına alınca iş garantiye bindi. Bence delege listesi dahil Aziz Kocaoğlu tarafından hazırlandı. Belediye Başkanı Olgun Atilla da tam anlamıyla topa girmişti. Gizli kazanan isim Ali Engin oldu. İl kongresinde Ali Engin ile beraber hareket edecek bir çok isim var.  İl kongresine yönelik oynama yapan, güç elde etmeye çalışan Tuncay Özkan ve Kamil beye, Aziz Kocaoğlu bu kongreyle bir mesaj verdi. Bornova’da Konak’taki gibi uzlaşı mesajları yoktu, tankla tüfekle kongreye girildi.

S.A: Bornova kongresinde il başkanı Asuman Ali Güven miydi yoksa Ali Engin miydi anlayamadım. Güven biraz kenarda kaldı. Ali Engin kongrenin gizli aktörlerinden biriydi. Karşıyaka’da Ali Engin Uğur Yıldırım’ın yanından çıkartırsan Yıldırım seçimi kazanamaz. Ali Engin kongre günü il başkanı havasındaydı.  Bornova’da gördüğüm tablo Aziz Kocaoğlu’nun adayı mı olacak dedim kendi kendime. Bugün net bir dille aday olmadığını ancak Aziz Kocaoğlu’yla beraber çalışacağını söyledi. Aziz Kocaoğlu ile Ali Engin’in arasına Alaattin Yüksel girerse araları açılır. Çünkü yüksel, Engin’in hala olmazı…

B.D: Bornova kongresinin sonucu Kemal Karataş’ın adaylığını baltaladı. Tersi bir durum olsaydı Kemal Karataş’ın eli daha güçlü olacaktı. Kaybeden ekibin bir parçasıydı.

S.A: Osman Koçanalı neden adaylıktan çekildi? Araştıramadım. Hep dedik. Proje miydi, tavşan aday mıydı? Kocaoğlu mu geri çektirdi.

B.D: Siyasetin adı konulmamış genel kuralı üç adaydan ikisi aynı kesime hitap ediyorsa biri yarıştan mutlaka çekilir.

KARABAĞLAR
S.A: Karabağlar’da belediye desteği olmasa Ali İhsan Yıldız kesinlikle kazanamaz. Delege listesinden haberi bile yoktur. Listeyi özel kalem müdürü Ceyhan Kayhan yapacak.  Ali İhsan Yıldız’a büyük tepkiler var. Bence belediye yanlış adaya destek veriyor.

B.D: İzmir’e yönelik hedefi olan herkes her ilçede yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Karabağlar’da Aziz Kocaoğlu’nun Bornova’daki gibi kongreyi alması gerekiyor. Üçlü yarış olursa üçüncü aday Bornova’daki gibi yarıştan çekilecektir.

TİRE
S.A: Tire’de mevcut aday Hakan Şenoyar yeniden aday. Kongre Salı günü yapılacak. Şenoyar çok başarılı bulduğum iyi bir CHP’li. Tek başına bir mücadele vermeye çalışıyor. Şenoyar’ın rakibi Mustafa Güngör. Aziz Kocaoğlu ismiyle siyaset yapıyor. Büyükşehir’i arkasına almış durumda. Tire’de Güngör cephesinden bir operasyon yapılacağı haberini aldım. Mustafa Güngör kazanırsa Kocaoğlu’na artı yazacak. Şenoyar kazanırsa muhaliflere artı yazacak.

B.D: Tire’de çok ciddi bir operasyon yapmaya çalışıyorlar. Görüntüdeki kişi Mustafa Güngör ancak perde arkasında Alaattin Yüksel var. Tire’de direk topa girecek. Anti-Hakan Şenoyar ittifakı oluşmuş durumda. Bir hafta öncesine kadar aday çıkaramayacak durumdaydılar. Şenoyar’ın delege anlamında büyük bir gücü var. Fakat bu insanlar çok bastırarak geldikleri için bugün itibarıyla geçen hafta 270 Hakan Şenoyar iken operasyonla 230’a kadar oyunu düşürdüler. Delegenin reddedemeyeceği bir baskı gelirse kongre kritik noktaya taşınabilir. Tire o bölgenin merkezi. Selçuk, Torbalı, Bayındır, Ödemiş’in yarısı Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel ekibine karşı gelecek bir ekip. Tire’yi bu yüzden almak istiyorlar. Mesele 11 delege değil. Diğer ilçelerle beraber 50 delege ile ildeki bütün dengeleri değiştirebilirler. Bu bölge Kamil Okyay Sındır’ın özel bölgesi. Bu operasyona izin vermemesi lazım. Tire’de büyük bir savaş var.

İLÇELER
S.A: Bazı ilçelerde ilçe başkanları belli oldu. Bayındır ilginçti. Son geceye kadar Ufuk Sesli listede yoktu. İl başkanı ve yöneticilerin araya girmesiyle listeye yazılmış. Seferihisar’da çarşaf sürprizi oldu. Aziz Kocaoğlu’nun tek konuşma yaptığı kongreydi. Tunç Soyer parti içi konulara pek müdahil olmuyor. CHP’lilerin takdir etmesi gereken bir isim. Dünya çapında bir isim kendisi. Türkiye’de de çok sevilen bir belediye başkanı. Soyer’in siyaset anlamında yolu oldukça açık. Gaziemir’de bir aday belirsizliği var. Umut Tekin ilçeye aday olmayacak. 3 meclis üyesinin ismi ilçe başkanlığı için geçiyor. Tek adaylı bir yarışta Tekin kesinlikle yok. Ya il başkanı adaylığı için çalışacak ya da bir süre bekleyecek. Balçova’da aday belirsizliği vardı. Çalkaya’nın ilginç bir çıkışı oldu, bizim adayımız son gece belli olacak dedi. Son güne kadar beklenir mi diye tepkiler de oldu. Kimisi, belediye başkanı birlik beraberlik adına doğruyu yapıyor dedi.

B.D: Çalkaya gibi uzun yıllardır o koltukta oturan bir isim varken kavga dövüş istemediğini algılarım ben bu açıklamasında. Süreç daha öncesinde isim çıkarıp da yıpranmamak için söylüyor. Demokrasi anlamında olmaması gereken bir şey ama kavga gürültü olmasın diye bunu tercih etmişler. Bazen bu yol izlenebiliyor.

BUCA
S.A: Buca’da son haftaya geldik. Çağdaş Kaya 1-2 adım önde gözüküyor. 10 mahalleden 100 imza toplamış. Önemli bir destek...

B.D: Ciddi ama yeterli bir rakam değil. Kaya şu anda ciddi anlamda zorlanıyor. Çok büyük bir birikim var Buca’da. Bir öfke var bir beklenti var. 2015’te o beklenti 70’e yakın kişiyi belediyeye işe alarak çözdüler. Bu dönem onu yapamıyorlar. Kasım beyin eli biraz daha rahatladı. Kampanya sürecinde mahalle delegeleriyle yapılan toplantılarda Kasım bey Çağdaş Kaya’nın üzerinde bir performans gösterdi. Şu an Çağdaş Kaya bir adım önde gözüküyor ama seçim salonunda karşıya geçişler olabilir. Çağdaş Kaya ve ekibi çok rahat davranmasınlar. Ben yarışı ortada görüyorum.

 
CHP'de en sessiz ilçede fırtına kopacak!
 
Trump'ın seyahat yasağına yüksek yargı onayı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'de en sessiz ilçede fırtına kopacak!
10 Aralık’taki kongre öncesi uzun süredir aday belirsizliğinin yaşandığı ...
CHP’de o 2 ilçede 2015’in kopyası: Başkanlar kazandı, belediye başkanları kaybetti!
CHP İzmir'de hafta içi kongre mesaisinde 2015’in kopyası yaşandı. 2 yıl ...
CHP Karşıyaka’da Yıldırım-Durak-Engin aynı anda sahada!
CHP Karşıyaka’da 10 Aralık yapılacak kongre öncesi son düzlüğe girilirken ...
 
CHP'li Biçer 'yokum' dedi, adayını açıkladı
CHP Foça İlçe Başkanı Biçer, ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında ...
CHP'de sürpriz kare: Nalbantoğlu-Başak!
CHP İzmir’de ismi il başkan adaylığı için geçen İl Eski Başkanı Nalbantoğlu, ...
CHP’de büyük kadın buluşması: Pekdaş Arena’dan ülkeye seslendi!
CHP Genel Merkezi tarafından düzenlenen 'Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması' ...
 
Ve CHP belgeleri savcılığa teslim etti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve beraberindeki heyet, CHP ...
Hükümetten Kılıçdaroğlu'na istifa çağrısı!
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Onurlu bir insan gibi Sayın Kılıçdaroğlu'nun ...
Güven’den 5 Aralık mesajı: O süslü sözler…
CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü sebebiyle bir mesaj yayınladı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri