POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
12 Eylül 2017 Salı - 09:09

Yorgancılar: Üçüncü çeyrekte büyüme hızı artacak

Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde  ekonominin  yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı  yakalanacağını söyledi.

Yorgancılar: Üçüncü çeyrekte büyüme hızı artacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde  ekonominin  yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı  yakalanacağını söyledi.  Yorgancılar, “Yılın son çeyreğinde bir aksilik olmaz ise bu yıl ekonomide özlediğimiz yüzde 5 düzeyinin üzerinde bir büyümeyi göreceğiz. Yılın ikinci çeyreğinde bizleri en çok mutlu eden veri ise yatırımlardaki yüzde 9. 5 düzeyindeki büyümedir. Bu uzun süredir özlediğimiz bir düzey idi” dedi.

2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 5,1'lik büyüme verisini değerlendiren Yorgancılar yatırım artışının detayına vurgu yaptı. Yorgancılar, “Yatırım artışının detayı bizleri üzmüştür. Çünkü inşaat yatırımları yüzde 25 oranında büyürken makine ve teçhizat yatırımlarının ilk çeyrekten (yüzde -12) sonra ikinci çeyrekte de (yüzde -8. 6) gerilemesi gelecek açısından ümitli olmayı güçleştirmektedir. Bununla birlikte mal ve hizmet ithalatı yüzde 2. 3 oranında büyürken turizmdeki kısmi iyileşme ve yüzde 7. 3'lük mal ihracatı artışına bağlı olarak ihracatın yüzde 10. 5 artması da bizleri sevindirmiştir. Geleneksel pazarlarımızdaki sorunlar ve dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen ihracattaki bu artış dikkat çekicidir” diye konuştu. 
 
Bu gelişmeler sonucu yılın ilk çeyreğinde kamu ve özel tüketim talebi ile yani iç talep ile büyüyen ekonomi yılın ikinci çeyreğinde ihracat ve özel tüketim ile büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Yorgancılar, bu iki kanatlı büyümenin gerisinde ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21 düzeyinde artan döviz sepetinin (0,5 Dolar + 0,5 Euro) bulunduğunu vurgulayarak döviz kurlarının düzeyinin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekti. Kamunun bozulan bütçe dengesini kontrol altına almak için ikinci çeyrekte frene basması nedeniyle büyümenin daha yüksek gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, "Kamu dengelerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bütçe açığının ve borçlanma ihtiyacının azalması gerekiyor. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde yüzde 9. 7 oranında büyüyen kamu tüketim harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4. 3 oranında azalması yerinde olmuştur. Böylece Türkiye küresel risklere karşı en önemli çıpasını koruma kararlılığını ortaya koymuştur" diye konuştu.

İstihdam dostu büyüme için 
Yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün büyüme performansını da değerlendiren Yorgancılar şunları söyledi: "Sanayi sektörü ilk çeyrekte yüzde 6. 7, ikinci çeyrekte ise 6. 3 oranında büyümüştür. Bunlar küresel ve ulusal konjonktür koşullarına göre oldukça iyi düzeylerdir. 2016 yılı üçüncü çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 1. 8 oranında küçülmüştü. Bu yıl baz etkisiyle üçüncü çeyrekte gelecek olası yüksek büyüme nedeniyle de sektörümüzün bu yılı yüzde 5'in üzerinde büyüyerek kapatacağını bekliyoruz. Ancak makine ve teçhizat yatırımlarının gerilemesi 2018 yılı için ümitli olmayı güçleştiriyor. Bu nedenle sanayi yatırımları için farklı stratejiler gerektiği aşikardır. Bu arada veriler konusundaki tutarsızlıkların giderilmesi ihtiyacı bulunuyor. Çünkü sanayi üretim endeksi yılın ikinci çeyreğinde sadece yüzde 2 düzeylerinde büyürken sektörün büyüme hızının yüzde 6. 3 olarak açıklanması kafaları karıştırıyor. Gelinen noktada inşaata dayalı büyüme makine teçhizat yatırımı yani sanayi büyümesi ile ikame edilmek zorundadır. Çünkü yılın ikinci çeyreğinde işgücü sayısı yüzde 3. 1, istihdam yüzde 2. 2 artarken işsiz sayısı yüzde 11. 4 artmıştır. İstihdam dostu büyüme için, imalat sanayi yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini birçok veride görebiliyoruz. Bunun için vizyon yenilenmesi kaçınılmazdır.” 

 
Güzelbahçe'de Arkan'la kurtuluş coşkusu
 
İzmir'de seyir halindeki araba alev topuna döndü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İESOB Bakan Eroğlu’nu ağırladı: AVM saatlerine düzenleme talebi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
Torbalı'da 'Yıldırım' sevinç: Taleplere jet yanıt geldi
Binali Yıldırım’ın Torbalı’nın mesleki eğitim merkezi olması ve OSB dışı ...
Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdü
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdü.
 
Yorgancılar'dan çağrı: O anlaşma bir an önce...
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ...
Gıda fiyatlarına ambalaj ve hal önlemi
Sebze ve meyvede yüzde 25 oranındaki fire oranını azaltmak için ambalaj ...
Başbakan’a bir anahtar verdi, bin anahtar istedi!
Başbakan Binali Yıldırım’a İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan ...
 
Sofralık zeytine prim desteği talebi
Alhat, yağlık zeytine prim desteği verildiğini ancak bakımı daha zor olan ...
Bayramda akaryakıta 1,5 milyar lira harcandı
Türkiye'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatilini de içine ...
Sanayi üretimi rakamları açıklandı
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi temmuzda yıllık bazda ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri