EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin dünya genelinde 8'inci büyük üreticisi olduğu demir-çelik sektörünün, bu süreçte alarm verdiğini belirterek, "Demir-çelik sektörümüz ülke ihracatı ve ithalatında 3'üncü sırada yerini korurken, ileri ve geri bağlantısından ötürü kilit sektörlerimizden biridir. Üreticimizi korumak ve geliştirmek zorundayız ki, sürdürülebilirlik mümkün olsun. Sektörlerimizden gelen sese kulak verilmesini, çözüm odaklı olunmasını diliyoruz" dedi. Sektörün içinde bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmede bulunan Yorgancılar, "Alt gruplar itibari ile; entegre cevher esaslı üreticiler, ark ocaklı hurda kullanan üreticiler, yassı mamul üreticileri, uzun nervürlü çubuk üreticileri, uzun filmaşin ve profil üreticileri bütün içinde ayrı ayrı özelliklere ve sorunlara sahip" diye konuştu.
Genel olarak bakıldığında hammaddenin önemli bir bölümünün ithal edilmek zorunda kalındığını belirten Başkan Yorgancılar, "Kurlardaki hareketlilik, imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının (STA) sektöre zarar vermesi, AB'nin sektöre kota koyması, iç pazardaki daralma, gümrüklerin sıfırlanması, sektörün özellikle Rusya ve Ukrayna karşısında rekabet gücünü kaybetmesi, dış politikada yaşanan sorunların ihracatçı tüm sektörlerimize direkt olumsuz yansıması ve 2018 yılından bu yana 6'ıncı kez yapılan ve yüzde 98'lere ulaşan elektrik zamları gibi sayılabilecek birçok sebepten üreten sektörlerimiz yoğun bir darboğazdan geçmektedir" dedi.
ÜRETEN SEKTÖRLERE DESTEK
Bir yanda küresel ekonomi yavaşlarken, diğer yanda iç talebin daraldığı bir süreçte; üreten, istihdam yaratan, döviz kazandıran sektörlere destek olmanın, dolaylı yoldan birçok sektöre de katkı sağlayacağını vurgulayan Yorgancılar, "Özellikle STA imzalanacak ülkelerin sektörlerimize yansıyacak kayıp ve kazançlarının çok iyi analiz edilmesi, gerekirse sektör temsilcileri ile ön görüşme yapılması, hurda ithalatında uygulanan çevre katkı payının kaldırılması, işçilik maliyetinin dahi üstünde olan YEKDEM maliyetinin tüm sektörlerimiz için yeniden değerlendirilmesi, tüketeceği elektriği üretecek yatırımların, kamu bankaları tarafından teminatsız ve özel faiz oranları ile kredilendirilmesi faydalı olacaktır" dedi.
Üretimin desteklenmesinin son derece önemli olduğunu belirten Başkan Yorgancılar "Her platformda ifade ettiğimiz gibi 'Üretim yoksa kalkınmak hayaldir.' Üreticimizi korumak ve geliştirmek zorundayız ki, sürdürülebilirlik mümkün olsun. Sektörlerimizden gelen sese kulak verilmesini, çözüm odaklı olunmasını diliyoruz" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |