GERÇEKİZMİR – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kamuda tasarruf tedbirleri alınmaya başladığını açıklamasından sonra belediyelere aktarılacak kaynağın yüzde 30 oranında azaltılacağı iddiası tartışma konusu oldu.
Bakanlıktan belediyelere yapılan bildirimde önümüzdeki ay ödeneklerin yüzde 30 civarında düşeceği bilgisinin verildiği ileri sürüldü.
Tartışma Cumhuriyet Halk Partisi cephesinden gelen sert tepkiyle büyüdü. CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, hükümetin belediyelere uygulayacağı yüzde 30 kesinti ile muhalif belediyeleri çökerteceği iddiasında bulundu. Torun, “"Eğer böyle bir karar varsa ve karar uygulanırsa artık belediyeler maaş ödeyemez hale gelecek ve çoğu iflas edecektir” dedi.
Gerçekizmir’e konuşan İzmirli belediye başkanları da hayata geçmesi durumunda büyük krize neden olabilecek kesinti kararını yorumladı.
İŞTE O AÇIKLAMALAR
“Maaşlar bile ödenemez”
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: Yüzde 30’luk kesinti çok şey götürür. Bir şey kazandırmaz. Zaten borçlardan dolayı yüzde 40-50’ye varan kesinti yapılıyor belediyelerden. Bir de bunun üzerine ekstra yüzde 30 kesilirse maaşlar bile ödenmez. Belediyeler müthiş sıkıntıya düşer. Kentleri sıkıntıya sokar.”
“Gerçekleşirse çok vahim!”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer: Sistem değişikliği bu demek. Otoriteyi merkeze toplamak yereli budamak böyle başlıyor. Önce maddi kaynaklar kesiliyor sonra muhtemelen yetkiler azaltılacak. Büyük bir sorun bence. Rejim değişikliğini insanlar fark etmiyor ama böyle böyle yaşanıyor. Yerelin yetkileri kaldırılıyor. Yerelin gücünü azaltıyor. Gerçekleşirse çok çok vahim. Yerelin gücü yetkileri genişletilmesi gerekirken tam tersine daraltılması çok vahim.”
“Yatırımların önüne geçer”
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila: Bir hazırlık var gibi. Bazı belediyelerin kapanmasını bile getirebilir. Esasında yereli güçlendirmemiz lazım ancak biz de bu tam tersi. Yüzde 30’luk azaltma yatırımların önüne geçer. İyi düşünülmesi gereken bir konu... Hizmetin siyasetin yerelden genele büyümesi doğru olur. Bu durum ortak aklı katılımcılığı artırır. Vatandaşın istek ve talepleri daha çok yerine gelir. Vatandaş daha çok bütün şikayetlerini taleplerini yakınına yerel yönetimle anlatıyor. Yüzde 30’luk kesinti kesinlikle sıkıntı yaratır. Kaybeden vatandaş olur. Katılımcılığın artması için yerel yönetimin güçlenmesi gerek. Belediyeler zaten denetleniyor. Harcamalar denetleniyor, yatırımlar denetleniyor.
“En çok vatandaş etkilenir”
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan: Belediyelere aktarılan bütçeden yüzde 30’luk kesinti şehirdeki yaşam kalitesinin bozulmasına sebebiyet verir. En çok vatandaş etkilenir. Belediye başkanı görevini yerine getiremez olur. Başkan bunu vatandaşa anlatamaz. Belediyelerin belli ödemeleri harcamaları var. Personel maaşları var. Nasıl yapılacak. Grevler boykotlar bütün belediyelerde artar. Çünkü belediye personel giderini de ödeyemez duruma gelir. Mevcut hükümetin daha önceki yıllarda gelişigüzel harcamalarının faturasını belediyelere kesmeye çalışıyor diye düşünüyorum.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |