POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye EURO 2024'e veda etti
Türkiye EURO 2024'e veda etti
Berlin'de Türk taraftarlara gözaltı
Berlin'de Türk taraftarlara gözaltı
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
15 Şubat 2023 Çarşamba - 17:03

'Aliağa paniği'ne nokta koyan açıklama! Şirket adres verdi: 'İzmir'in Çernobili' oraya taşınacak!

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki radyoaktif istif alanında temizlik için Nükleer Düzenleme Kurulu'ndan onay bekleyen Ekovar şirketi Aliağa'ya kurmayı planladığı büyük cüruf tesisi için kapasite artışı hamlesi yapmasının ardından korkutan soruyla gündeme gelen paniğe nokta koydu. Gerçekizmir'e konuşan şirket yetkilileri 'İzmir'in Çernobili'nin İstanbul'daki Tenmak Nüken radyoaktif depolama sahasına taşınacağını açıkladı.

 Aliağa paniği ne nokta koyan açıklama! Şirket adres verdi:  İzmir in Çernobili  oraya taşınacak!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Gaziemir ilçesinde 'İzmir'in Çernobili' olarak tanımlanan radyoaktif istif alanı kent gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. 

Arazide 500 bin tondan fazla nükleer atık olduğu belirtilmiş ve yapılan ölçümlerde normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon oranı tespit edilmişti. Son olarak Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Şirketi’ne ait iş makineleri bölgede konuçlanmış, şirketin temizlik için Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan izin beklediği ifade edilmişti. 

Kentte yıllardır kabus yaşatan, bölge halkının sağlığını tehdit eden alan hala temizlenmeyi beklerken, Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Şirketi'nin bir hamlesi korkutan bir sorunun da perdesini araladı. 

Şirketin, İzmir'in Aliağa ilçesinde 7 kentin atıklarını toplayacak Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik (Cüruf) Bertaraf Tesisi henüz açılmadan kapasite artışına gitti. 

İl Mahalli Çevre Kurulu'nda yarın (16 Şubat) yapılacak toplantı gündemine aldığı ve karara bağlayacağı talep sonrası 'Şirket atıkları Aliağa'daki tesise mi taşıyacak?' sorusu gündeme geldi. 

Gelişmelerin ardından Gerçekizmir'e açıklamalarda bulunan şirket yetkilileri Aliağa paniğine de 'İzmir'in Çernobili' atıklarının nereye taşınacağı belirsizliğine de nokta koydu. Şirket yetkilileri ayrıca kapasite artışına gidilmediğini de vurguladı. 

Radyasyonlu atıkların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (Tenmak) İstanbul Küçükçekmece’deki yerleşkesine taşınmasının devlet tarafından zorunlu tutulduğunu aktaran şirket yetkilisi Aliağa’daki tesise radyasyonlu atıkların taşınmasının mümkün olmadığını aktardı.

"SAÇMA SAPAN ŞEYLER!"
Ekovar şirketi yetkilisi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Aliağa tesisimiz için alınan lisans kodları farklı Gaziemir’deki atık farklı. Radyasyonlu atık İstanbul’daki ilgili tesis dışında bir yere nakledilemez. Çok yanlış saçma sapan şeyleri uydurup yazıp, çiziyor bizim halkımız. Radyasyon seviyesi yüksek olan atığı siz rastgele bir yere atamazsınız. Aliağa’daki tesise radyasyonlu bir atık taşınamaz. Orada zaten süreçler devam ediyor atık kabul edecek bir durumda değil’’ dedi.

"SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL, İSTANBUL’A GİDECEK!"
Diğer Ekovar yetkilisi iddiaları redderken, ‘’Haberlerin doğruluk payı yok. Haberlerin tamamı yanlış. Kapasite artışında bulunmadık biz bastıra bastıra üzerine yazdık, sadece alan revizyonu yapacağız asla kapasite artmayacak alanlarda planlama yapılacak. Proje revizyonu kapasite artışı değil. Keşke insanlar biraz daha araştırsa. Gaziemir’den çıkan atıkların buraya gelmesi söz konusu bile değil. Biz ilgili kurumlardan gerekli çalışmayı yaparak ve izinleri alarak ilerliyoruz. Çevre Bakanlığı, il müdürlüğü hepsinin koordinasyonunda. Radyoaktif atıkların resmi olarak saklanacağı yer İstanbul’daki Tenmak Nüken radyoaktif depolama sahasıdır’’ ifadelerini kullandı. 

 
İYİ Parti'den kritik 'seçim tarihi' açıklaması
 
Vali Köşger afet bölgesi dayanışmasında son rakamları açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCDD'nin İzmir'deki tesisi depremzedelere kucak açtı
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden 310 kişi, İzmir'in ...
Kahraman köpek Proteo'ya hüzünlü veda
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına ...
AFAD'dan büyük felaket açıklaması: Son 2 bin yılda...
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Bu deprem Anadolu ...
 
Kahreden son: İzmirli Dilay bölgeye yardım dönüşü kazada öldü
Kahramanmaraş'a yardım malzemesi taşıyıp, geri dönüş yolunda Uşak'ta trafik ...
O kapasite artışı talebi sonrası korkutan soru: 'İzmir'in Çernobili' atıkları Aliağa'ya mı taşınacak?
Gaziemir ilçesinde 'İzmir'in Çernobili' olarak tanımlanan radyoaktif istif ...
Gündem bina güvenliği... Karot testi rehberi: Süreç nasıl işliyor, İzmir'de fiyat ne kadar?
Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği büyük felaket sonrası ana gündemlerden ...
 
Adada mahsur kalan 8 göçmen helikopterle kurtarıldı
Ekipler, Yunan unsurlarınca geri itildikleri ve kendi imkanlarıyla çıktıkları ...
Enkazdan ağzında sigara ile çıkmıştı: İlk kez konuştu!
10 ili vuran Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. gününde Adıyaman'da ...
Kahramanmaraş'ta 4.7 büyüklüğünde deprem
AFAD, Kahramanmaraş'ta 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirtti.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri