POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
14 Kasım 2017 Salı - 09:04

'Kafe Siyaset'te gündem kongreler: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı değerlendirmeler

Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı Can Radyo’da Kafe Siyaset programında yerel siyaseti konuştu. İkili CHP’de başlayacak kongreler öncesi ilçeleri konuştu.

 Kafe Siyaset te gündem kongreler: Avcı ve Dobrucalı dan çarpıcı değerlendirmeler

GERÇEKİZMİR - Can Radyo’da Kafe Siyaset programında gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı yerel siyasetin nabzını tuttu.

SÖYLEMDEN ÇIKIP GENELGEYE DÖNÜŞMESİ GEREK

SERCAN AVCI: CHP’de yerelde önemli bir gelişme oldu. İl Başkanı Asuman Ali Güven Ankara’ya gitti, Kemal Kılıçdaroğlu’yla bir görüşme yaptı. Bu görüşme biraz da örgüte bir mesaj ziyareti gibi duruyor. Kendisiyle görüşme sonrası konuştum. Kılıçdaroğlu, belediye başkanlığı düşünen isimlerin ilçe başkanlıklarını devam ettirmemesi gerektiğini söylemişti. Bunun ardından telefon yağmuruna tutuldum. Bazı ilçe başkanları tepkiliydi. İl başkanının bu konuda kendilerine danışmadan, bilgi almadan Ankara’ya gitmesine kızan ilçe başkanları oldu. Açıkçası ilçe başkanları bir yol ayrımında. Bence de yerel seçimlerde adaylık düşünen ilçe başkanlarının kongrelerde aday olmaması lazım. Seçime 1.5 yıl kalmış hem ilçe başkanı olacaksın, 8-10 ay insanlara ne anlatacaksın. Belediye başkanını mı anlatacaksın? Zaten belediye başkanı senin rakibin olacak. Parti genel merkezinin artık bunu söylemden çıkarıp genelgeye dönüştürmesi lazım. İlçe başkanlarının kafası karışık. Genel merkezin artık bu tartışmalara bir nokta koyması gerekiyor.

NEREYE ADAY OLMAK İSTİYORSA OLUR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Ben bunun olabileceğine çok ihtimal vermiyorum. İlçe başkanları günü geldiğinde tüzükte ne yazılmışsa kaç ay önce istifa etmesi gerekiyorsa eder. Nereye aday olmak istiyorsa aday olur. Bu siyaset yapan herkesin en tabi hakkıdır. Bir insanın demokratik haklarını elinden alamazsınız. Böyle bir şey olmaz. Delegeye saygısızlık yapılmış olur. Bu tartışmalar CHP’ye bir şey kazandırmaz.

UZLAŞI HAVADA KALDI

SERCAN AVCI: İlçelerde 4-5 gündür inanılmaz bir hareket var. İlçe adayları açıklamalarını yaptı. CHP’de birkaç ilçe hariç 2-3 adaylı bir yarış olacak. ‘uzlaşı’ söylemleri havada kaldı.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Bu kongrenin bir adım sonrası 2019 seçimleri olduğu için yarış olması kadar doğal bir şey olamaz. 30 ilçenin 30’unda da bu yarış olacaktır.

SERCAN AVCI: Buca’da muhaliflerin adayı olarak Serkan Kalmaz biraz önce çıkmıştı ancak son günlerde ibre Kasım Akdağ’a dönmüş durumda.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Buca’da resmileşmiş bir aday var şuan o da mevcut başkan Çağdaş Kaya. Çağdaş’ın da eli oldukça güçlü. Karşısında aday olarak kimin çıkacağı konuda 3 aday çıktı. Serkan Kalmaz, Kasım Akdağ ve Mehmet Süne isimleri konuşuluyor. Serkan Kalmaz ve Kasım Akdağ’ın delege anlamında güçleri aynı. İkisinden birinin diğeri adına feragat etmesi gerekiyor. İkisi de geri adım atmadı. Ama son noktada Kasım Akdağ aday olacak gibi gözüküyor. 18 Kasım’da da adaylığını resmileştirecek. Çağdaş Kaya’yı şuan devirmeleri bence çok zor.

SERCAN AVCI: Konak’ta mevcut başkan Şakir Başak’ın karşısına aday çıkacak. Bu aday da Çarşamba akşamı belli olacakmış. Muhalefetin adayı büyük ihtimalle Kazım Umdular, Muhsin Kurt ya da Hüseyin Saygılı gibi güçlü bir isim değil. Kamuoyunda çok konuşulan bir isim aday olmayacak.

SERCAN AVCI: Bornova’da 3 adaylı bir yarış gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde Adnan Hocaoğlu da adaylığını açıkladı. Bu açıklama oldukça güzel geçti. Şuan 3 aday var ancak beklenti 2 aday yönünde. Adnan Hocaoğlu tarafı Nevzat Kavalar adaylıktan çekilirse kazanacaklarını düşünüyorlar. Şuanda da elleri oldukça güçlü. Aziz Kocaoğlu, Alaattin Yüksel yapısı Nevzat Kavalar’a mı destek veriyor, Osman Koçanalı’ya mı destek veriyor bir türlü anlayamadım.

SINDIR’I BU YARIŞA ÇEKMEK İSTİYORLAR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Orada bilinçli olarak yansıtılan fotoğraf şu. Aziz başkan Nevzat Kavalar’ın arkasında, Kamil Okyay Sındır Adnan Hocaoğlu’nun arkasında ve ikisi kapışıyormuş gibi gösteriliyor. Bu doğru olmayabilir, açık kapı bırakarak yaklaşın bu konuya. Kamil bey zannedildiği kadar topa girmiş durumda değil. Burada yarışı Nevzat bey kazanırsa algıyı ‘biz Kamil beyi yendik’ noktasına taşıyabilirler. Bu Kamil Okyay Sındır için bir risk. Girse bir türlü, girmese bir türlü. Kamil beyi bu yarışın içine çekmek istiyorlar. Adnan Hocaoğlu’nun o kadar güçlü olduğunu düşünmüyorum. Nevzat Kavalar bir adım önde. Osman bey Aziz beye gitmiş destek istemiş. Aziz bey çok yaklaşmamış, ben karışmıyorum Olgun’a git onunla konuş diyerek yönlendirmiş. Osman Koçanalı arkasına bir güç alarak değil de iki rakibinden biri yarıştan çekilirse ben yarışın içinde olayım düşüncesiyle yol alıyor. Bence Adnan bey ile Nevzat bey kapışır ama Nevzat bey bir adım önde. Osman bey yarıştan çekilir.

HOCAOĞLU’NU BİR ADIM ÖNDE GÖRÜYORUM

SERCAN AVCI: Ben Adnan Hocaoğlu’nu bir adım önde görüyorum. Çünkü il kongresinden sonra Nevzat Kavalar güç kaybetti, hatalar yaptı. Kocaoğlu ve Yüksel’e muhalifken bir anda yakınlaştı onlara. 2 çocuğunu büyükşehire işe sokması çok tepki topladı. Ben Belediye Başkanı Olgun Atila’nın tavrını çok merak ediyorum. Nevzat beyle yıldızları bir türlü barışmadı. O soğukluğu parti tabanına çok hissettirmediler anca ayrı ayrı kendilerine sorsanız ikisi de birbirlerini çok sevmediklerini ifade ederler. Bir tarafta Adnan Hocaoğlu var, bence Kamil Okyay Sındır’ın adayı. Atila o isme de sıcak bakmaz. Bence Kamil Okyay Sındır zaten sahada. Ancak yakın çevresi tarafından süreci yönetiyor. Kendi ilçesinde bu kongreyi kazanmak isteyecektir.

SERCAN AVCI: Karşıyaka muhalif adayın henüz belli olmadığı bir ilçe. En başından beri Dilek Bilgin’in, Cihan Türsen’in ve Adnan Alabay’ın aday olacağını düşünmüyordum. Barış Güldoğan, Cihan Türsen, Adnan Alabay, Serdar Koç ve Adem Şahin’den biri aday olacak. Muhalefetin adayı bu hafta içerisinde netleşecek.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Karşıyaka bence net. Bir risk, bir sıkıntı yok bence ilçe başkanı açısından.

SERCAN AVCI: Bayraklı bu sürecin en rahat ilçelerinden biri. Muhalefet delege seçimlerinde hüsran yaşadı. Belediye başkanı ve mevcut ilçe başkanı seçimlerden güçlü çıktı. Muhalif aday yok. Tek adaylı ilçelerden biri olacak.

ALPER DÖRT DÖRTLÜK BAŞKANLIK YAPIYOR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Bayraklı’da ben bir değişim beklemiyorum. Bence Cemalettin Alper dört dörtlük başkanlık yapıyor. Ne yapılması gerekiyorsa yapıyor. Performansı çok üst bir düzeyde. Bayraklı 8 senede rüştünü ispatladı. Partisel anlamda Bayraklı CHP için ayrı bir güç oldu. Kendi ayakları üstünde duran, kendi değerleri olan neyin ne olduğu belli olan bir ilçe haline geldi.

SERCAN AVCI: Karabağlar’da değişik bir yapı var. Güçlü siyasi isimlerin çok olduğu bir ilçe ve bu isimleri yan yana getirmek oldukça zor oluyor. Birçok kişi mevcut ilçe başkanı Ali İhsan Yıldız’ın devam etmesini istemiyor. Uzlaşıyla ortak aday düşüncesi var. Karabağlar’da çok fazla istekli isimler var.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Karabağlar hala Konak’ın arka bahçesi gibi. Bu zamana kadar kendi markasını yaratamadı. Karabağlar diyince aklıma bir tek Nasrettin Hoca’nın heykel gibi bir şeyi aklıma geliyor başka bir şey gelmiyor. Konak’ta siyaset yapanlar Karabağlar’da rahat siyaset yapabilir algısı var.

ÇİĞLİ’DE MUHALEFET GÜMRÜKÇÜ’DE BİRLEŞİR

SERCAN AVCI: Çiğli’de Utku Gümrükçü’nün ismi hem ilçe başkanlığı için hem il başkanlığı için konuşuluyor. Kendisi Çiğli için örgüt görev verirse yaparım mesajı verdi. Erkan Akar’dan sonra Mert Özcan adaylığını açıkladı. Çok fazla isim gündeme geliyor. Bu isimleri birleştirecek isim Utku Gümrükçü olacak.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Utku Gümrükçü yüzde 99 diyebilirim.

KAYA VE DAĞ ADAYLIK STARTI VERDİ

SERCAN AVCI: AK Parti’de Mahmut Atilla Kaya’nın yerele yönelik ciddi çıkışları olmaya başladı. Geçen hafta Hamza Dağ için söylemiştim, Büyükşehir için adaylık çalışması yaptığı çok belli diye. Atilla Kaya’nın çalışması daha çok belli oluyor. Yereli bu kadar hedef alıyorsa 2019 arefesinde büyük ihtimalle Büyükşehir var aklında. Hem Dağ, hem Kaya çok net bir şekilde Büyükşehir’e göz kırpıyorlar. Adaylık isteklerini ortaya koyuyorlar. Kerem Ali Sürekli daha ılımlı daha sessiz bir çalışma içinde. Kerem Ali Sürekli’nin de gönlünde Büyükşehir’in yattığını düşünüyorum. Bu Necip Kalkan için de geçerli. Dağ ve Kaya medyada daha çok yer alarak bir yol izliyorlar.

BOŞLUĞU DOLDURMAYA ÇALIŞIYORLAR

BÜNYAMİN DOBRUCALI: AK Parti’de bir boşluk var. Bu boşluğun ana sebebi de Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir Milletvekili olması. Normal şartlarda bir ağabey pozisyonunda biri olur, onun yeri biraz ayrı olur. Binali Yıldırım görevinden dolayı o boşluğu dolduramayınca altta bir boşluk oluştu. İzmir’de Mahmut Atilla Kaya ve Hamza Dağ rol çalarak o boşluğu doldurmaya çalışıyor. Kerem Ali Sürekli de sempatikliğiyle o boşluğu doldurmaya çalışıyor.

 
Bayındır'da 'Bu Da Geçer Ya Hü' rüzgarı
 
CHP'li Bakan o iddiayı Meclis'e taşıdı: DSİ şantiyelerinin kapısına kilit mi vurulacak?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurettin gelmez 14 Kasım 2017 Salı 12:47

Hani belediye başkanları örgüte karışmayacak ti. Genelbaskani yakan yok. Genelmerkez den müeyyide yok.belediye başkanlarina ihtar yok. Acaba iktidarda olsak genelbaskani kim dinler merak ediyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'de ikinci operasyon kapıda!
Süreç işlerken İstanbul’la ilgili özel değerlendirme yapılıyor. 39 ilçe ...
AK Parti İzmir'de 'balıklı' toplantı: Başkan tuttu, yönetime ikram etti
Balık tutma tutkusuyla bilinen AK Parti İzmir İl Başkanı Delican haftasonu ...
CHP İzmir'de takvim hazır: Hangi ilçe nerede sandık kuracak?
CHP İzmir’de 30 ilçenin kongresinin yapılacağı tarihler ve yerler netleşti.
 
Tüm detaylarıyla Erdoğan-Putin zirvesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir ...
CHP İzmir'de kongrelere doğru ilçe ilçe muhalefet raporu!
CHP İzmir’de gözler ilçe kongrelerinde. İşte ilçelerde kongreler öncesi ...
Kocaoğlu'ndan adaylık çıkışı: Bu şartlar altında...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, 2019’da yapılacak yerel seçimlere ...
 
CHP'li Özen'den bir köy malı çıkışı daha: Hedefte o belediye
İzmir’de köy mallarının belediyeler tarafından satılmaması için verdiği ...
Hotar ikiz bebeklerin isim annesi oldu
AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar, İl Başkanlığı'nın ...
Erdoğan ile Putin'den 2 saat 10 dakikalık kritik zirve
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Soçi'de Devlet ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri