Türkiye genelinde Devlet Su İşleri’ne bağlı şantiyelerin mevsimsel şartlar dışında yaşanan nakit ödenek sıkıntısı nedeni ile durdurulduğu, şantiyelerin yaklaşık yüzde 70’inin kapatılacağı, hangi şantiyelerin kapatılacağının ise 15 Kasım tarihinden sonra elde kalan son ödeneklerin de bitmesi ile belli olacağı iddia edildi.
Devlet Su İşleri’nin Türkiye genelinde ihale usulü ile yürüttüğü, ağırlığını baraj inşaatlarının oluşturduğu şantiyelere, nakit sıkıntısı nedeniyle ödenek ayıramadığı, bu nedenle şantiyeler hakkında durdurulma kararı verildiği iddiaları TBMM’ye taşındı.
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Bakan, verdiği yazılı soru önergesinde; DSİ Genel Müdürlüğü Muhasebe Birimi yetkililerinin nakit sıkıntısı yaşandığını kabul ettiğini, ‘acil olarak değerlendirilen’ işler dışında kalan işlere ilişkin ödeneklerin durdurulduğunu söylediklerini, şantiyeler hakkında tamamen kapatılma kararı verilmediği ancak durdurulan işlerin ileride sağlanacak ödenekler ile yeniden başlayacağını ve sonuna kadar devam edeceğini ifade ettiklerini, ödenek sıkıntısının ne zaman aşılacağı konusunda ise kesin bir bilgi vermediklerini aktardı.
Bakan verdiği önergede şu iddialara da yer verdi: “DSİ 10. Bölge Şube Müdürlüklerinin 30 milyon TL ek ödenek talep etti, ancak DSİ 10. Bölge Müdürlüğü bunu 27 milyon olarak revize etti ve DSİ Genel Müdürlüğü de bu talebe karşılık 9 milyon TL ödenek yollayarak cevap verdi. Bu iddialar doğrultusunda devam eden işlere ödenek miktarı 9 milyon oldu ve şirketlerin hak edişleri ödenmedi. DSİ, 10. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı devam eden şantiyelerin bir kısmını durdurma kararı aldı ve durdurulan şantiyelerde de işten çıkarmalar başladı.”
KRİZ DERİNLEŞİYOR…
Türkiye’de ekonominin gidişatına dikkat çeken Bakan, “Bir yandan Hükümet diğer yandan Saray sürekli ekonominin iyiye gittiğine dair söylemlerle hayal dünyasında yaşasa da ekonomimiz çöküyor. Sürekli gelen zamlar, yükselen enflasyon, düşürülen kredi notları, nakit paranın azalması; cari açıklı, dışa bağımlı yürütülmeye çalışılan bir süreç. Öte yanda vergi ödememek için Malta’ya kaçarken, yabancı yatırımcılara Türkiye’ye gelin çağrısı… Nereden baksanız tutarsızlık. Şimdi de DSİ’ye bağlı şantiyelerin özellikle baraj şantiyelerinin mevsimsel şartlar dışında, nakit sıkıntısı nedeniyle durdurulması ve hatta yüzde 70’inin kapatılacağı iddiaları gündemde. Kriz derinleşiyor” diye konuştu.
BAKAN EROĞLU’NA 4 SORU:
1 – Devlet Su İşleri’ne bağlı sulama şebekesi, sulama kanalı ve barajlar olmak üzere toplam kaç şantiye vardır? Bu şantiyelerde çalışan işçi sayısı kaçtır?
2 – Türkiye genelinde Devlet Su İşleri’ne bağlı olan hangi şantiyeler hakkında mevsimsel şartlar dışında yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle durdurulma kararı verilmiştir? Şantiyelerin durdurulma kararıyla kaç işçi işten çıkarılmıştır?
3 – Mevsimsel şartlar dışında yaşanan ödenek sıkıntısı nedeni ile ortaya çıkan maddi açık miktarı ne kadardır?
4 – Mevsimsel şartlar dışında yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle durdurulma kararı verilen Devlet Su İşleri’ne bağlı bu şantiyelerin kapatılacağı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa kaç şantiye kapatılacaktır? Kaç işçi işsiz kalacaktır?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |