POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Beşiktaş, Hollanda'da farklı kaybetti
Beşiktaş, Hollanda'da farklı kaybetti
Kadıköy'de 3 gol 2 kırmızı kart!
Kadıköy'de 3 gol 2 kırmızı kart!
Eşini boğarak katleden kocaya indirimli ceza!
Eşini boğarak katleden kocaya indirimli ceza!
Narin Güran cinayetinde yeni bulgular ortaya çıktı
Narin Güran cinayetinde yeni bulgular ortaya çıktı
26 Eylül 2024 Perşembe - 12:49

AK Parti’den Soyer’e ‘Basmane Çukuru’ yanıtı: Gölge etmesin

İzmir’in “kanayan yarası” olarak belirtilen Basmane Çukuru ile ilgili gelişmeler kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında “Konak Meydanı’nda yeni bina” karşılığında hisse devri için görüşmeler devam ederken Soyer’den “Kamu zararı” çıkışı geldi. AK Parti'den Soyer döneminde yapılan ön protokol hatırlatması yapılarak, olası anlaşmada "Büyükşehir tüm haklarında feragat edecekti. Tavsiyemiz 'kent üzerine gölge etmemesi" açıklaması yapıldı.  

AK Parti’den Soyer’e ‘Basmane Çukuru’ yanıtı: Gölge etmesin

GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Basmane Çukuru olarak anılan parselde sahip olduğu hissesinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devretmesi planı ile ilgili kentte tartışmalar devam ediyor.

Konak Meydanı’nda yapılacak yeni büyükşehir hizmet binası karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 olan hissesinin TMSF’ye devredilmesi ile ilgili taraflar arasında görüşmeler devam ederken önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den açıklama geldi. Soyer olası bir anlaşmada kamu zararı olacağını savundu.

SOYER'DEN FLAŞ BASMANE ÇUKURU AÇIKLAMASI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Meclis üyesi Uğur İnan Atmaca, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in Basmane Çukuru ile ilgili yaptığı açıklamasına tepki gösterdi. Atmaca, geçmiş dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında yapılan protokolün detaylarını paylaşarak, kent yararına olmadığını savundu.

“SOYER PROTOKOLÜ BAŞARILI OLARAK LANSE ETMİŞ”

Atmaca, “‘Fırın tava geldi hamur bitti, başkan tava geldi dönem bitti’ Sayın Tunç Soyer de aynı hesap… 5 yılı çiçekle böcekle, popülist eylemlerle, ayağı yere basmayan ama isimleri jan janlı projelerle geçiren Tunç Soyer, şimdi çıkmış İzmir için bazı iddialar ortaya koyuyor. Koyuyor ama işin aslına bakarsanız hiç de onun anlattığı gibi değil. Tunç Soyer kendi döneminde TMSF tarafından hazırlanan taslak protokolü yayınlamış ve bunu bir başarı olarak lanse etmiş” açıklamasında bulundu.

“SOYER’İN İNŞA EDECEĞİ BİNALAR ‘KOOPERATİF’ MODELİYLE Mİ?”

Atmaca sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

“Oysa 5. Maddede belirtildiği üzere, protokolün konusu arsanın 2022 yılı fiyatlarıyla 920 milyon TL (bugünkü fiyatı yaklaşık 2 milyar TL) bedelle İZBB tarafından satın alınmasını işidir. Protokolün 6. maddesinde belirtildiği üzere ödemeler, dökümü yapılan arsalar veya başkaca arsalar üzerinde inşaat projeleri yapılıp, satıştan elde edilecek gelirler ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ödemelerinin yapılacağı belirtilmiştir. 

•İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahallesi 7868 ada 3 parsel – (7960 m2)

• İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahallesi 7869 ada 1 parsel (%45’lik hissesi) – (5963 m2)

• İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahalles. 7871 ada 1 parsel – (455 m2)

• İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahallesi 7872 ada 1 parsel – (69 m2)

• İzmir İli, Bornova İlçesi, Işıklar Mahallesi 10948 ada, 3 parsel – (1691 m2)

• İstanbul İli, Beyoğlu İlçesi, Sururi Mahallesi 853 ada 17 parsel - (697 m2)

Merak ettiğim en önemli konu, TMSF ‘ye ödeme yapabilmek için Sayın Soyer söz konusu arsalar üzerinde inşa edeceği binaları yine Şenol Aslanoğlu ile beraber ‘kooperatif’ modeliyle mi inşa edecekti acaba! Ayrıca protokolün 7. maddesi ise; ödemeler tamamlanıncaya kadar faiz uygulanacağını içermektedir.”

“ANLAŞMA OLSAYDI, BÜYÜKŞEHİR TÜM HAKLARINDAN FERAGAT EDECEKTİ”

Taslak protokoldeki bazı maddeleri açıklayarak, o dönem anlaşılması halinde Büyükşehir’in tüm haklarından feragat edeceğini savunan Atmaca, “9. maddede ise, arsanın belediye hizmet binası amacı dışında kullanılamayacağı hükmü ve bu hüküm doğrultusunda İZBB Meclisi’nden karar alınması şartı konulmuştur. Aynı maddenin devamında, arsanın ticari amaç dışında kullanılması durumunda İZBB’nin TMSF’ye tazminat ödemesi ifadesi yer almaktadır. Evet prensip olarak ben de bu takas işine karşıyım ama benim gerekçem Basmane Çukuru’ndaki 31.200 metrekare inşaat hakkımızın plan notu değişikliği ile buharlaştırılmasına. Yani Basmane Çukuru’ndaki hakkımız olan 31.200 metrekare + 8.500 metrekare (kapalı otopark) binayı teslim almak, daha sonra belediye olarak kendi imkanlarımız ile Konak Meydanı’na hizmet binasını yapmak tezini savunuyorum. 10. maddede, İZBB 8,5 milyon dolar tutarındaki teminat mektubu tazmin talebine ilişkin açtığı davalardan 15 gün içerisinde feragat edeceğini beyan etmiştir. 13 maddede, Madde 2’de sayılan Sözleşmelerden kaynaklı olarak belediye hizmet binası yapmak da dahil olmak üzere, ‘ortak girişim’in tüm yükümlülükleri ortadan kalkacak ve taraflar karşılıklı olarak birbirini ibra etmiş sayılacaktır’ denilerek İZBB hukuken elde etmesi muhtemel tüm haklarından feragat etmektedir. (belediye hizmet binası yapımı ve 8,5 milyon dolar teminat mektubu)” dedi.

“KENT ÜZERİNE GÖLGE ETMESİN”

Atmaca, Soyer’in ilerleyen sürece dahil olmaması yönünde tavsiyede bulunarak, “Kendi döneminde başka bir tarım mümkün, başka bir kentsel dönüşüm mümkün söylemlerine paralel olarak ‘başka bir takas mümkün’ modunda hazırlanan taslak protokolünü kentin gündemine taşıyan Sayın Soyer’e tavsiyemiz, kendine ‘başka bir siyasi alan mümkün’ mottosunu rehber edinerek kent üzerinde gölge etmemesidir” diye konuştu.  

 
Göztepe'nin gözü yükseklerde!
 
Uzmanından hastalara 'maske takın' önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yavaş: Adaylık tartışmasından rahatsızım!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’nin cumhurbaşkanı ...
Aslanoğlu’ndan kritik il kongresi açıklaması: Erteleme yok, uzlaşı arayışı var!
CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Politika Durağı programında cumartesi ...
Çakır ve Avcı’dan ‘Genel sekreter değişimi’, ‘Soyer-Tugay gerilimi’ ve ‘il kongresi’ değerlendirmesi
Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, Büyükşehir’de ...
 
Davutoğlu: Sayın Erdoğan'ı dinledim ve gurur duydum
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, AK Partili Cumhurbaşkanı Tayyip ...
Erdoğan'ın BM'deki konuşması dünya basınında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta, Birleşmiş Milletler Genel ...
İYİ Parti’den yerel yönetim ve hükümete eleştiri yağmuru: İzmir gavur toprağı mı?
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Doğan ve İzmir Milletvekili Kırkpınar, merkezi ...
 
Belediye okulları temizledi, Cumhur İttifakı eleştirdi… CHP’li Taş'tan sert yanıt!
Buca Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hacer Taş, Cumhur İttifakı’nın ...
Gökçek’ten İzmir’de Özgür Özel’e çağrı: Gel bu denize gir!
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu, AK Parti ...
'İmamoğlu'na kumpas kuruldu, tetikçisi Soylu'
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak tartışması ile ilgili konuşan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri