POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye - Hollanda maçının hakemi belli oldu
Türkiye - Hollanda maçının hakemi belli oldu
Mahalleliyle tartıştı: 18 binayı yolsuz bıraktı
Mahalleliyle tartıştı: 18 binayı yolsuz bıraktı
Baba dehşeti... Oğlunu pompalı tüfekle öldürdü!
Baba dehşeti... Oğlunu pompalı tüfekle öldürdü!
MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı
MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı
22 Haziran 2024 Cumartesi - 22:13

Aliağa'da nerede denize girilir, nereler gezilir?

İzmir’in kuzeyinde yer alan Aliağa, İzmir’in en önemli sanayi bölgesi olmasının yanı sıra Herodot’un sözünü ettiği 12 Aiolis kentinden biridir. İlçe, insanlık tarihinin önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapan Aiolis Bölgesi’nde kurulmuş olup Kyme, Myrina ve Gryneion gibi en önemli Aiol kentlerini bünyesinde barındırır. Plajları, tarihî yerleri ve gezi rotalarıyla Aliağa, farklı alternatifler sunar.

Aliağa da nerede denize girilir, nereler gezilir?

Aliağa İzmir'in sanayi bölgesi olmasıyla bilinse de ilçe tarihi yerleri, gezi rotaları ve plajları ile de biliniyor. İşte İzmir'in Aliağa ilçesinde görülmesi gereken tarihi yerler, gezi rotaları ve denize girilecek plajlar...

Antik Kentler

Kyme

Antik Kyme kenti kalıntıları, İzmir’den Bergama’ya giden yol üzerinde yer alır. Aliağa’nın 6 km güneyindeki kent, efsaneye göre, MÖ 2.000 yılının sonlarında Hellas’ın kuzeyinden gelenler tarafından Çandarlı Körfezi’nin güneyindeki 2 tepe üzerine kurulmuştur. Kyme, denizlerdeki hâkimiyeti ve hinterlandındaki verimli ovası sayesinde kısa zamanda Aiolis kentlerinin en önemlisi ve en büyüğü durumuna gelmiştir.

Kymeliler, MÖ 8. yüzyılda tarımın yanında deniz ticaretiyle de geçimlerini sağlamışlardır. Önemli bir liman kenti olan Kyme (Yaklaşık 200 m uzunluğundaki iskele hâlâ görünür durumdadır.), aralarında Kilikya Bölgesi’ndeki Side ve Güney İtalya’daki Cuma’nın da bulunduğu birçok şehrin ana yurdudur ve sikke basan ilk koloniler arasındadır.

Kente dair ilk kalıntılara 1874 yılından sonra ulaşılmıştır. 1876-1877 yılında bir mezardan çıkarılan takılar Britanya Müzesi’ne (British Museum); 1881 yılındaki kazılarda ele geçirilen yazıt ve heykeller İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne, buluntular ise Louvre Müzesi’ne gönderilmiştir. Yıllar içerisinde belirli aralıklarla yapılan kazılar, günümüzde çeşitli yabancı üniversitelerin desteğiyle devam etmektedir. Araştırmalar yoğun olarak, agora, stoa, tiyatro, küçük tapınak, sütunlu yol, yerleşim bölgesi ve Helenistik Dönem sur duvarının bulunduğu kent merkezi ile banliyöde devam etmekte olup Bizans Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Son dönem kazılarında, bazı çiftlikler, bir zeytinyağı işliği, kentin su gereksinimine hizmet veren sarnıçların görüldüğü bir alan ve MÖ 7. yüzyıldan Erken Bizans Dönemi’ne kadar geniş bir zaman dilimi içinde kullanılan nekropoller açığa çıkarılmış; MÖ 6. yüzyılda Kyme’de kuyumculuğun ulaştığı yüksek seviyenin göstergesi olan çok sayıda kıymetli eser bulunmuştur. Söz konusu buluntular Kyme’nin özellikle Helenistik Dönem’de kuyumculukta üstlendiği önemli rolü vurgulamaktadır.

Gryneion

Çandarlı Körfezi kıyısında, Elaia ile Myrina arasında yer alan Gryneion, Yeni Şakran Temaşalık (Çıfıtkale) mevkisinde kurulmuş bir ören yeridir.

Apollon Tapınağı ve kehanetleriyle tanınmış olan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Gryneion, MÖ 334 yılında Makendoyalı Komutan Parmenion tarafından yıktırılmıştır. Halkı esir düşen kent, bağımsızlığını kaybetmiş, Helenistik Dönem’de Myrina’ya bağlanarak giderek tarihten silinmiştir.

Strabon, ismi ilk kez MÖ 5. yüzyılda “Atina Deniz Birliği”nin üyesi olarak geçen kentin Batı Anadolu’daki Apollon mabetlerinin en ünlüsüne sahip olduğunu söylemiştir. Günümüzde Gryneion’dan kalma çok az kalıntı mevcuttur.

Aigai Antik Kenti

Gün Dağı'nın üzerinde, kısmen ayakta kalmış görkemli harabeleriyle dikkat çeken Aigai, bazı Antik Dönem tarihçilerine göre MÖ 1.100 yılından sonra Yunanistan’dan gelen Aioller tarafından kurulmuştur. Coğrafi olarak Aliağa’ya ve Köseler köyüne oldukça yakın olan kent, bugün Manisa’nın sınırları içerisindedir.

Tarih ve doğa severleri geçmişte yolculuğa çıkaran kent, sağlam kalabilmiş kalıntılarıyla kendisini ziyaret eden herkesi etkilemeyi başarır.

Güzelhisar Kalıntıları

Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemlerinde ticaret yolu üzerinde bulunması sebebiyle önemli bir yerleşim bölgesi olan Güzelhisar’ın merkezinde ve çevresinde pek çok kalıntı vardır. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde yapılan eserlere ait kalıntılar, bugün açıkça görülebilmektedir. Bergama’ya giden yol üzerinde olduğu anlaşılan tek gözlü tarihî köprü de bu dönemden kalmadır. Köyün içerisindeki pek çok bina ve tarihî caminin temelinde ise Kyme veya Myrina’dan getirildiği düşünülen malzemeler dikkat çeker.

Plajlar

Aliağa’nın plajları, kent merkezinden ve çevre illerden günübirlik gelen pek çok deniz tutkununu ağırlamaktadır. Yaklaşık 4 km uzunluktaki, tamamı kum olan plajlara, İZBAN’ın Aliağa istasyonu önünden kalkan plaj minibüsleriyle rahatlıkla ulaşılabilir.

Köstem Koyu

Aliağa’da Çaltılıdere mevkiinde yer alan Köstem Koyu, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Çanakkale Ana Yolu Caddesi üzerinden sağlanmaktadır ve yolculuk ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Toplu taşımaaraçları ile gitmek için; İzban ile Aliağa durağında indikten sonra Köstem Köyü minibüsleri ve 835, 837 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

İzmir ile Ayvalık arasında kalan konumu ile Köstem Koyu, mavi ve temiz bir denize sahiptir. Etrafını çevreleyen yazlık bir siteye sahip olan bu koyda restoran ya da kafe gibi bir tesis bulunmamaktadır. Sörf yapmak isteyenler tarafından da tercih edilen koy, kalabalıklardan uzakta, ormanın bütünlüğünde huzurlu bir atmosferde denize girmek için idealdir.

Köstem Koyu, Aliağa Belediyesi’ne bağlı olduğundan burada denize girmek ücretsizdir.

Keşfedilecek pek çok noktası ile İzmir tatillerinin vazgeçilmez adresi olan Aliağa için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Aliağa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ağa Park Plajı

Aliağa’da Yalı mevkiinde bulunan Ağapark Plajı, ilçe merkezine 10-12 km uzaklıkta yer almaktadır. Özel araba ile ulaşım ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak için; Aliağa İzban durağının önünden kalkan Yalı Mahallesi dolmuşları ve 835 no’lu otobüsler kullanılabilir.

Mavi bayraklı bir plaj olan Ağapark Plajı, bir plaj ve sosyal tesis konsepti ile hizmet vermektedir. Aliağa Belediyesi tarafından işletilen plaj; Ege’nin güney sahillerini anımsatan kumlu plajı, yürüyüş ve bisiklet alanları, dinlenme tesisi, spor alanları, kafe ve restoranı, piknik ve mangal alanı gibi alanlara sahiptir.

Aliağa Polis Plajı

Aliağa’da Yalı mevkiinde bulunan Aliağa Polis Plajı, ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Özel araba ile ulaşım, ortalama 10-12 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile gitmek için; İzban ile Aliağa durağında indikten sonra Yalı Mahallesi dolmuşları ve 835 no’lu Eshot hatları kullanılabilir.

Kamu görevlilerinin kullanımı için açılan ve daha sonra ücretli olarak giriş yapmanın da uygun bir hale geldiği Aliağa Polis Plajı, ilçede denize girmek için en uygun plajlardan biri olarak gösterilmektedir. Sıcak yaz günlerinde, kalabalık Ege sahillerinden uzakta, sakin ve huzurlu bir ortamda, yeşille mavinin buluştuğu bir yerde denize girmek için tercih edilebilir.

Şakran Plajı

Aliağa’da Yeni Şakran mevkiinde yer alan Şakran Plajı, ilçe merkezine yaklaşık 18-20 km uzaklıkta yer almaktadır. Özel araba ile ulaşım, İzmir- Çanakkale Yolu üzerinden sağlanmaktadır ve yolculuk ortalama 20 dakika sürmektedir. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Aliağa İZBAN durağından kalkan Şakran dolmuşları ve 837 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

Her daim sıcak denizi ile ilkbahar ve sonbahar aylarında da denize girmek isteyenler tarafından tercih edilen Şakran Plajı, sakin ve temiz denizi ile özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Kalabalık Ege plajlarının aksine, oldukça sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Şakran Plajı, hemen yanı başındaki yürüyüş ve bisiklet parkurları ile spor severler için de ideal bir ortam sunmaktadır.

Yeşil ve maviyi buluşturan doğası, meşhur rüzgarı, bol oksijeni, el değmemiş güzelliği ve huzurlu atmosferi ile Şakran Plajı’nda denize girmek ise ücretsizdir.

Avcı Ramadan Park ve Rekreasyon Alanı

Sahilde yer alan Avcı Ramadan Park ve Rekreasyon Alanı, çocuk oyun parkları, amatör balıkçı tekne barınağı ve seyir köprüsü ile konser ve etkinlik bölümlerinin bulunduğu bir yaşam alanıdır. Yeşil ile mavinin, şehir hayatı ile doğanın buluştuğu alan, ziyaretçilerine dinlence ve eğlenceyi bir arada sunar.

Aliağa Kuş Cenneti

Güzelhisar Çayı etrafındaki Güzelhisar Deltası ile Aliağa’nın plajlar mevkisinde bulunan Aliağa Kuş Cenneti, doğal yaşamın tüm güzelliklerinin görülebileceği sulak alanlardandır.

Mevsimlere göre değişmekle beraber, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ünün yaşadığı Kuş Cenneti ve delta, yaz aylarında kuruması sebebiyle, kışın kuş gözlemcileri ile doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez rotalardan biridir. Özellikle, besin değeri yüksek yiyecek bulabilmek için kışın göç eden flamingoların sunduğu manzara görülmeye değer niteliktedir.

Kuş Cenneti’nde gözlemi yapılan türler: Ak pelikan, akça cılıbıt, angıt, bahri, boz ördek, büyük akbalıkçıl, çamurcun, çamurçulluğu, elmabaş patka, fiyu, flamingo, gri balıkçıl, gümüş martı, gümüş yağmurcun, ince gagalı martı, kara boyunlu batağan, kara karınlı kumkuşu, karabaş martı, karabatak, kaşıkgaga, kervançulluğu, kılkuyruk, kızılbacak, kuğu, küçük akbalıkçıl, küçük batağan, küçük karabatak, küçük kumkuşu, pasbaş patka, sakarca, sakarmeke, suna, sutavuğu, tarakdiş, yeşilbaştır.

Gezi Rotaları

Aliağa’daki dağ yürüyüş parkurları, yemyeşil dağların, çayırların ve ormanların yanı sıra yeni yerler keşfetmek ve bol oksijenli havası sayesinde sağlıklı bir gün geçirmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği parkurlardandır.

1. Parkur

Yeni Şakran’da başlayan yürüyüş, Kapukaya Köyü-Aigai Antik Kenti sonrası Köseler köyünde son bulur.

İzmir kara yolundan 10 km içeride olan Kapukaya köyüne araçlarla çıkılmakta, köyden Aigai Antik Kenti’nin bulunduğu tepeye kadar 11 km boyunca patika ve köy yollarından yürünmektedir. Patika sona erdiğinde Aliağa balıkçı barınağında günün tatlı yorgunluğu atıldıktan sonra dönüş yoluna geçilebilir.

2. Parkur

Güzelhisar-Uzunhasanlar yolu ile Karakuzu köyüne ulaşılır.

Karakuzu değirmen ağıllarında başlayan yürüyüşteki ilk durak, Yayla mevki, İbrahim Değirmeni, Yassıbelen Gediği’nden geçilerek ulaşılan Uçansu Şelalesi’dir. Öğle yemeği ve dinlenme molasının ardından Yassıbelen düzlüğü, Bağlar Deresi, Kocadere yolu ile Kocadere Köprüsü’ne yürünerek parkur tamamlanmaktadır.

Karakuzu köyünde verilen çay molasının ardından araçlarla dönüş yoluna geçilmektedir.

3. Parkur

“İnişli çıkışlı zor parkur” olarak nitelendirilen, iple inişlerin bulunduğu parkur, Karakuzu köyünden başlamaktadır. Tembel Kuyusu-Şahin Deresi Kayalığı, Karadere ağılları, Yassıbelen Gediği yolundan geçilerek Uçansu Şelalesi’nde ilk etap tamamlanmaktadır. Burada 2,5 saat iple iniş ve piknik molası verildikten sonra Yassıbelen düzlüğü, Bağlar Deresi-Kocadere yolu ile Kocadere Köprüsü yolundan geçilmekte ve Karakuzu köyüne varılarak yürüyüş sonlandırılmaktadır.

4. Parkur

“İnişli çıkışlı zor parkur” olarak nitelendirilen 20 km’lik bu parkur, araçlarla ulaşılan Çıtak’ta başlamaktadır. Dumanlı Dağ’ın kuzey yamacı takip edilip Uçansu Şelalesi’ne ulaşılarak ilk etap tamamlanmaktadır. Ardından, Yassıbelen düzlüğü, Bağlar Deresi-Kocadere yolu ve Kocadere Köprüsü yolu ile Karakuzu köyüne ulaşılmakta ve yürüyüş sonlandırılmaktadır.

 
Lal Denizli’yi yıkan ölüm... ‘Benim savaşçı kızım’
 
İzmir Tire'de gezilecek yerler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in simgesi Saat Kulesi! Ne zaman yapıldı, nerede?
İzmir Saat Kulesi, İzmir'in Konak ilçesinde, Konak Meydanı'nda yer alan ...
İzmir Doğal Yaşam Parkı nerede, hangi otobüs gider?
İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye'nin İzmir ilinde, Çiğli ilçesinde bulunan ...
Türkçe'de en çok yanlış yazılan kelimeler!
Türkçe'de kimi kelimeler yaygın biçimde yanlış kullanılıyor. Hafriyat, ...
 
Çeşme Ilıca Plajı nerede, nasıl gidilir?
Ünü İzmir ve Türkiye sınırlarını aşan Ilıca Plajı... Sığ ve ılık suyu ...
İzmir'in tarih kokan köyü Birgi'ye nasıl gidilir?
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan Birgi Köyü binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. ...
Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir?
Efes Antik Kenti İzmir'in bilinen en önemli tarihi kalıntılarından biridir. ...
 
İzmir Tarihi Asansör nerede, nasıl gidilir?
İzmir'in Konak ilçesindeki Tarihi Asansör kentte İzmirlilerin ve turistlerin ...
Değişim sırası Şehir Tiyatroları’na geldi: Erten’den zehir zemberek açıklamalar!
Temelleri 70 yıl önce atılan İzmir Şehir Tiyatroları Eski Başkan Tunç ...
Bir arada nasıl yazılır?
Bir arada nasıl yazılır? Bir arada birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri