POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İBB tutukluları farklı şehirlere nakledilecek
İBB tutukluları farklı şehirlere nakledilecek
Konya'da 2 doktor hakkında gözaltı kararı
Konya'da 2 doktor hakkında gözaltı kararı
Gazze'de hastaneye hava saldırısı
Gazze'de hastaneye hava saldırısı
Minguzzi ailesine tehdit: Tutuklu sayısı yükseldi
Minguzzi ailesine tehdit: Tutuklu sayısı yükseldi
10 Nisan 2025 Perşembe - 13:48

Avrupa Konseyi: İmamoğlu derhal serbest bırakılsın

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Silivri tutuklu bulunan ve görevden alınan Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için toplandı. AKPM, İmamoğlu'nun derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Konseyi: İmamoğlu derhal serbest bırakılsın

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Strazburg’da gerçekleştirdiği oturumda Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin son gelişmelere ele aldı. ''İmamoğlu’nun siyasi saiklerle tutuklandığı izlenimi verdiği'' belirtilen karar tasarı, sekize karşı 90 oyla kabul edildi. Oylamada, iki parlamenter çekimser kaldı.

AKPM, Strazburg’daki düzenlenen genel kurul oturumunda gerçekleştirilen acil prosedürle yapılan oturumun ardından, Türk makamlarına tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ''derhal serbest bırakılması'' çağrısında bulundu.

OYLAMA SONUCU

AKPM'de Türkiye’nin hem iktidar hem de muhalefet partilerinden 18 milletvekiliyle temsil edildi. AKPM’nin, Türkiye’yi izleme süreci kapsamında görev yapan raportörleri Stefan Schennach (Avusturya, SOC) ve Lord David Blencathra (Birleşik Krallık, ECPA) tarafından sunulan önerilere dayanarak kabul edilen karar tasarısı için 90 parlamenter lehte oy kullanırken, sekiz parlamenter alehte oy kullandı ve iki parlamenter ise çekimser kaldı.

AK Parti ve MHP'li parlamenterler karar taslağında değişiklik yapılması amacıyla 12 önerge sundu, ancak bu önergeler komisyon tarafından oy birliğiyle reddedildi. AKP milletvekilleri Seda Gören Bölük ve Meryem Göka söz alarak karar tasarısını eleştirdi.

"ASILSIZ SUÇLAMALAR" OLARAK NİTELENDİ

Karar tasarısında İmamoğlu’nun tutukluluğu, hakkında açılan ceza soruşturması ve üniversite diplomasının iptali nedeniyle cumhurbaşkanlığına aday olmasının engellendiği ifade edildi. İmamoğlu ve aynı soruşturma kapsamında yer alan diğer şüpheliler yönelik ''asılsız tüm suçlamaların düşürülmesi'' ve İstanbul Üniversitesi’nin İmamoğlu’nun diplomasını iptal etme kararının geri alınması talep edildi.

Parlamento üyeleri, İmamoğlu’na yönelik bu kararların ''siyasi saiklerle alınmış göründüğünü, muhalefeti sindirmeye, faaliyetlerini engellemeye, çoğulculuğu bastırmaya ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamaya yönelik bir girişim olduğunu'' belirtti.

AKPM ayrıca, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından gerçekleşen protestolarda yaşanan ''haksız gözaltı ve tutuklamaları, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımını ve gözaltındaki göstericilere yönelik kötü muameleyi şiddetle kınadığını'' açıkladı. Meclis, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde öngörülen belirli koşullar çerçevesinde kısıtlanabileceğini hatırlatarak, bu kısıtlamaların yasalara uygun olması gerektiğini vurguladı.

''Demokratik değerlerden geri adım anlamına gelen ve Türk halkının iradesine aykırı endişe verici gelişmeler olarak'' nitelenen gelişmeler karşısında AKPM, Türk yetkililere şu çağrılarda bulundu:

''’Protestolar çerçevesinde ifade ve toplanma özgürlüğü ile diğer insan haklarına tam saygı gösterilmesi, göstericilere yönelik orantısız güç kullanımının sona erdirilmesi, asılsız suçlamalarla gözaltına alınanların serbest bırakılması, protestolarla ilgili haber yapan gazetecilerin serbest bırakılması, medyanın halkı bilgilendirme görevini özgürce yerine getirebilmesine izin verilmesi, bu süreçte gözaltına alınan herkes için adil yargılanma koşullarının sağlanması.''

AKPM, Türk makamlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarını gecikmeden uygulamaya, yargı bağımsızlığını tam olarak güvence altına alacak kapsamlı bir adalet reformu gerçekleştirmeye çağırdı. (ANKA)

 

 
Çağdaş Sincer yazdı... Köpek sahiplenme ehliyeti
 
İzmir'de suç şebekesine baskında yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump'tan 'İran' açıklaması: 'Gerekirse askeri...'
ABD Başkanı Donald Trump, nükleer anlaşma sağlanamaması halinde İran’a ...
Trump'tan yeni vergi hamlesi: Çin hariç tüm ülkelere!
Trump, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e çıkarırken, kendileriyle iletişime ...
Terör örgütü Halep'ten çekilmeye devam ediyor
Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerini işgal eden PKK/YPG terör ...
 
Yunanistan'da genel grev: Atina'da ulaşım durdu!
Artan hayat pahalılığı ve maliyetlere karşı binlerce kişi “daha yüksek ...
16 yaş altına canlı yayın yasağı!
Instagram'da 16 yaş altı kullanıcılar, artık ebeveyn izni olmadan canlı ...
Eski yıldız futbolcunun evine el bombalı saldırı!
Bir dönem İngiltere Premier Lig devi Liverpool'da forma giyen eski futbolcu ...
 
ABD ve Rusya ikinci kez İstanbul'da buluşuyor!
Rusya ve ABD heyetleri, 10 Nisan'da yeniden İstanbul'da bir araya gelecek. ...
Gece kulübü mezarlığa döndü!
Dominik Cumhuriyeti'ndeki popüler bir gece kulübünün çatısı, canlı performans ...
ABD'den Çin'e yüzde 104 gümrük vergisi kararı
Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump'ın Çin'e yönelik ek yüzde 50 gümrük vergisi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir ‘Özel’ kurultayda sınıfta kaldı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri