Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'in Çeşme ve Urla ilçelerinde dün geceki hortum, fırtına ve doludan zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulundu.
Bakan Pakdemirli'ye incelemeleri sırasında İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın ve Bakanlık bürokratları eşlik etti.
Hortum nedeniyle Urla ilçesindeki Kuşçular Mahallesi'nde zarar gören seraları inceleyen Pakdemirli, daha sonra Çeşme ilçesine geçti ve Alaçatı Mahallesi'nde fırtınadan etkilenen çiftliğe ziyarette bulundu.
Zarar gören üreticilerle görüşen Bakan Pakdemirli, hortumun en büyük zararı verdiği Alaçatı Port bölgesini inceledi.
Çeşme ve Urla'daki zarar
Bakan Pakdemirli, ziyaret sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle dün hortum bölgesine hareket etmek istediklerini ancak hava şartlarının izin vermediğini söyledi.
Bölgede bugün öğle saatlerinden itibaren Alaçatı, Urla ve Çeşme'yi etkileyen hortum, dolu ve fırtınanın hem tarım alanlarına hem de diğer alanlara verdiği hasarı incelediklerini dile getiren Pakdemirli, şu bilgileri verdi:
"Bildiğiniz gibi 2 Şubat'ta da bölgede yoğun bir yağış ve hasar oluşmuştu. Özellikle tarım alanlarında da bugün tespitlerimiz tamamlandı, yaklaşık 20 milyona yakın, 2 Şubat'tan kalan ciddi tarım hasarımız var. Yağışla ilgili çok konuştuk. Türkiye çapında geçen yıla göre yüzde 20 daha az yağış alıyoruz. Ortalama bir yıla göre yüzde 29 daha az yağışı yaşadığımız bir sene. İzmir'de farklı durum var, İzmir özelinde geçen yıla göre yüzde 10 daha fazla yağış, yüzde 53 normal yıla göre daha fazla yağışımız var. 2 Şubat yağışı 200 yılda gerçekleşecek bir yağış. Uzun vadede şubat ayı ortalaması 102 kilogram. 2 Şubat'ta 4 saat içinde 110 kilogram yağmış. Son 12 günün İzmir yağışına baktığımızda yüzde 150 geçen yıla göre daha fazla, yüzde 71 de averaja göre daha fazla yağışla karşı karşıya kaldık."
"Meteorolojik uyarılara duyarlı olmamız lazım"
Pakdemirli, vatandaşlardan meteorolojik uyarılar konusunda dikkatli olmalarını isteyerek, "Her zaman söylüyoruz, meteorolojik uyarılara duyarlı olmamız lazım. Allah'a bin şükür, en azından burada can kaybımız yok. Maalesef yaralılarımız var. Meteorolojik uyarılar çok önemli. Malı koruyabildiğimiz kadar koruruz ama özellikle can kaybı ve yaralı olmaması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 10 Şubat'ta iki gün geçerli olmak üzere hortum uyarısı yaptığını hatırlatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Rüzgar ortalamasını dün itibarıyla 80 kilometrenin üzerinde yaşadık. Dün yaşadığımız hortum hadisesi 70 yılda bir görünen bir hadisedir. Aslında 2 defa, biri 2017, bir de 2021'de. 1950'de de yaşadığımız bir hadise var. Evlerin içlerine kadar giren, insanları da alıp sağa sola savuran, büyük eşyaları, masaları alıp metrelerce uzağa götüren, araçları deviren, çatıları havaya uçuran büyük bir hasar söz konusu. Alaçatı Port'ta da inşaatta 18 yaralımız var.
An itibarıyla çoğunluğu Çeşme'de devlet hastanesinde tedavi edildi, 16'sı taburcu edildi, 2 hastamızın da Dokuz Eylül Hastanesinde tedavileri devam ediyor."
Bakan Pakdemirli, İzmir Valiliğinin son raporuna göre 22 aracın hasar gördüğünü, 4 teknenin battığını, bir teknenin de hasarlı olduğunu belirtti.
TARSİM sigortası hediyesi
Urla ilçesinin Kuşçular köyündeki tarım hasarlarını incelediklerine işaret eden Pakdemirli, bölgedeki çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Urla'da ağırlıklı Kuşçular köyünde tarım hasarlarını inceledik. 700 dönüm kadar sera alanının etkilendiğini gördük. Ağırlıklı olarak seraların naylonlarıyla sınırlı kalmış. Maalesef 6 kişi sadece TARSİM sigortalı. Bu ve bunun gibi olaylarda aslında şu ortaya çıkıyor. Elbette can kaybı olmaması önemli. Malı da kaybetmemek için sigortayı yapıyor olmamız lazım. Tedbirli olmamız lazım, bir o kadar da meteoroloji uyarıları önemli. Urla'daki, Kuşçular'daki köylerimize çiftçilerimize şöyle bir şey yapalım dedik, madem bu kadar az sigortalılık oranı var, biz bundan sonrası için onlara TARSİM sigortası hediye ediyor olacağız. Hasar gören sera naylonları ile ilgili gerek tarım kredi kooperatiflerinden gerekse de Bakanlık kaynaklarından gerekli yardımları yapma konusuna gideceğiz. Tabii ki hasar gören tohum, fide ihtiyaçlarını da karşılıyor olacağız."
Çeşme'deki 250 büyükbaş hayvanın olduğu barınakta önemli bir zarar bulunmadığını söyleyen Bakan Pakdemirli, 3 yaralı hayvanın kesime gönderildiğini ifade etti.
Bakan Pakdemirli, bundan sonra ekstrem meteorolojik olaylara daha sık rastlanacağını, bu sebeple özellikle vatandaşlardan birinci derecede can kaybına sebebiyet verilmemesi için duyarlı olmalarını istedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtladı
Pakdemirli, TARSİM hediyesinin geçmişe yönelik işleyip işlemeyeceğine ilişkin gazetecilerin sorusunu "Cumhurbaşkanlığı İdari İşler, sigorta kapsamında olmayan zararlar için üretimin devamı maksadıyla belli bir miktarda ödeme yapar. İzmir için de geçerli olacak. TARSİM kapsamında olmayan çiftçiler için de geçerli olacak." dedi.
Bakan Pakdemirli, TARSİM sigortası için bölgeye özel bir ekip göndereceklerini söyleyerek, sigortanın bir yıllık olacağını ve bundan sonraki süreci kapsayacağı bilgisini verdi. (AA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |