POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
15 Ekim 2017 Pazar - 09:57

Bakanlıktan 315 bin güvensiz oyuncağa veto!

Ekonomi Bakanlığı'nca Uzakdoğu menşeli ürünlere yönelik temmuz ayından bu yana yapılan denetimler sonucu, güvensiz oldukları gerekçesiyle 315 bin adet oyuncağın ithalatına izin verilmedi.

Bakanlıktan 315 bin güvensiz oyuncağa veto!

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, oyuncaklara yönelik testlerin gerçekleştirildiği laboratuvarda açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) ile başta oyuncaklar olmak üzere ithal edilen ürünleri sıkı denetime aldığına işaret eden Soylu, ürün güvenliğine verdikleri önemi denetimlerle ortaya koyduklarını, özellikle ithal ürünlere yönelik incelemeleri temmuz ayından itibaren sıkılaştırdıklarını söyledi.

Soylu, incelenen ürün gruplarının başında oyuncakların geldiğini vurgulayarak, "Bu konunun ekonomik boyutundan ziyade, gelecek nesillerin ruhsal ve fiziksel gelişimine etkisi önemli. Oyuncaklara yönelik denetimleri itinalı şekilde yerine getiriyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanlığı'nın ürünlerin kimyasal, fiziksel ve mekanik incelemelerini anlaşmalı 14 laboratuvarda yaptırdığını dile getiren Soylu, ayrıca ürün çeşidine göre yanmazlık ve elektrik testlerinin de uygulandığını bildirdi.

Soylu, testleri geçemeyen hiçbir ürünün ithalatına izin verilmediğine dikkati çekerek, "Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık bin 300 oyuncak numunesini laboratuvarlara gönderdik. Testleri tamamlanan 585 üründen 59'unun güvensiz olduğunu tespit ettik. Toplamda 315 bin oyuncağın ithalatına izin vermedik" diye konuştu.

ÜÇ YAŞ ALTINA ÖZEL ÖNLEM 

Oyuncaklarda öncelikle kimyasal analizlerin yapıldığını anlatan Soylu, çocuklara zarar veren kimyasalların bulunması halinde bu ürünlerin ithalatına kesinlikle müsaade edilmediğinin altını çizdi.

Soylu, oyuncakların küçük parça da içermemesi gerektiğini belirterek, "Oyuncakların kırılma, çarpma, burkma gibi testleri de yapılıyor. Özellikle Uzakdoğu'dan gelen ürünlere özel hassasiyet gösteriyoruz. Riskli bulunan oyuncakların da ülkeye girişine izin verilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"STRES ÇARKINDA ÇİNKO DEĞERİ"

Ailelerin oyuncaklar konusunda dikkatli olmasını isteyen Soylu, ürünlerde "CE (European Conformity-Avrupa Normlarına Uygunluk)" işaretinin olup olmadığına bakılmasının önemine dikkati çekti.

Soylu, çocuğun yaş grubuna uygun oyuncak seçilmesi gerektiğine işaret ederek, "3 yaşın altındaki çocuklara hitap eden oyuncaklarda küçük parça olmaması lazım." ifadesini kullandı.

Üründe mutlaka imalatçı, üretici ve ithalatçı adreslerinin olması gerektiğini dile getiren Soylu, herhangi bir olumsuzluk anında kimin sorumluluğunun bulunduğunun bilinmesi açısından bu bilgilerin önem taşıdığını söyledi.

Son zamanlarda yaygın olarak kullanılan "stres çarkı" adlı oyuncağa değinen Soylu, "Stres çarkı piyasada sıkça görebileceğiniz bir ürün. Örneğin, bu üründeki çinko değeri gereğinin çok üstünde." dedi.

"FİTALATA DİKKAT"

Ailelerin plastik oyuncaklara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Soylu, plastik malzemelere esneklik kazandırmak için kullanılan fakat belirlenen orandan fazlası sinir ve hormon sisteminde olumsuz etkiler göstererek kısırlığa kadar hastalıklara yol açabilen "fitalat" adlı kimyasala dikkati çekti.

Soylu, "Oyuncak arabada normal şartlarda fitalat miktarı bin birim olması gerekirken, test edilen bir üründe 74 bin birim çıktı. Olması gerekenin 74 kat fazlası. Bunu bebekler ağızlarına alıp oynayabilir. Gerçekten rahatsız edici bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Sivri uçlu oyuncakların da çocuklar için tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunan Soylu, kimi oyuncakların da pil yuvasından dolayı testleri geçemediğini bildirdi.

OYUNCAK MERMİNİN SÜRATI HESAPLANIYOR 

Oyuncaklar, Ekonomi Bakanlığının testleri yaptığı laboratuvarda gruplarına göre ayrı bölümlerde inceleniyor. Kimyasal, fiziksel ve mekanik incelemeler farklı laboratuvarlarda yapılırken, oyuncakların yanmazlık ve elektrik testleri de ayrı bölümlerde gerçekleştiriliyor.

Ürün fiziksel ve mekanik incelemeye geldiğinde, oyuncağın fonksiyonları göz önünde bulundurularak gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı kontrol ediliyor. Mermi fırlatan bir tabancanın kinetik enerjisi hesaplanıyor. Mermi çocuğa çarptığında yaralanmaya sebep olup olmayacağı analiz edilerek merminin atım sürati hesaplanıyor.

Fiziksel incelemede oyuncağın boyutu da kontrol ediliyor. Dayanıklılık testini geçemeyenler, kolayca kırılıp çocukların yutabileceği kadar küçük parçalara ayrılanlar, dolgu oyuncaklara yerleştirilen peluşa kolayca ulaşılanlar, pil yatağı tek hamlede açılan ya da kırılabilenlerle sesli oyuncaklarda sınır desibel ölçüsünü aşanlar sınavı geçemiyor.

Çocukların yutma tehlikesi bulunan esnek ambalaja da izin verilmiyor. (AA)

 
Bayraklı okullarında hijyen harekatı!
 
Buca'nın doğa merkezinde çevre zirvesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş: Zengin İsveçli turist istiyoruz
İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden ile biraraya gelen İzmir Ticaret ...
İzmir'de sektöre can verecek fuara rekor katılım!
Türkiye'nin en önemli ayakkabı fuarlarından olan "Shoexpo İzmir"de bu ...
Satsuma mandalinası ihracat yolcusu!
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan, vitamin deposu, grip ve ...
 
Bakan Elvan'dan İzmir'de kur mesajı: Oynamalar olabilir ancak...
İzmir iş dünyasıyla bir araya gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, döviz ...
Flaş! MTV'de yeni zam oranı belli oldu
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yapılacağı açıklanan ...
İsveç denizcilikte İzmir'le iş birliği istiyor
İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden, Ege Bölgesi denizciliğiyle ...
 
Demirtaş'tan 'İTOB' açıklaması: Bölgemizi...
İTOB Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı ...
İzmirli başkan tarımda ithalata 'yasak' istedi!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'nin bir tarım ülkesi ...
Sektörde büyük sevinç: Ege'de yasak kalktı!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ın, Atina'da ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri