Bornova Belediyesi dahil olduğu URBANREC Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürecek. Bornova Belediyesi bu projeyle evsel atıklardan kullanılabilecek olanları eşya bankası aracılığıyla vatandaşlara ulaştıracak, kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ise ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek.
Atık Getirme Merkezi, Bornova’da Kemalpaşa Caddesi üzerinde kurulacak. Hazırlıkları son aşamaya gelen Atık Getirme Merkezi’nun açılmasıyla birlikte atıklarını kendi imkanlarıyla getirip teslim edebilecekler. Buraya getirilebilecek atıklar arasında kağıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünleri, pil, akümülatörler, flüoresan lambalar, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, atık yağlar, hacimli atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler yer alabilecek. Burada toplanan atıklar gruplarına göre ayrılarak geri dönüşüme kazandırılacak.
Bornova Belediyesi’nin daha önceden hazırlıklarını başlattığı ayrıştırma ve tasnif etme işlemlerinin yapılacağı ‘Atık Getirme Merkezi’ de Ufuk 2020 (Horizon 2020) programıyla eşgüdümlü hale getirilecek. Atıklar bu tesiste yeni hammaddelere dönüştürülecek. Projede ev mobilyaları, plastik bahçe mobilyaları ve ev tekstili gibi büyük hacimli ürünler değerlendirilecek.
Bornova Belediyesi, büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürmesini sağlayacak URBANREC Projesi’ni İzmir ölçeğinde yayınlaştırmayı amaçlayarak; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte proje kapsamında geçtiğimiz Mayıs ayında “İzmir Belediyeleri Çalıştayı” düzenlemişti.
2019 yılı kasım ayında tamamlanması hedeflenen projenin 511 bin 581 liralık bütçesinin tamamı Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı tarafından finanse edilecek.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila Bornova Belediyesi’nin fiziki ve sosyal alanda pek çok projesinin oluşmasında üniversitelerle yapılan işbirliklerinin katkısının olduğunu belirterek, “Bornova Belediyesi olarak üniversitelerimizle, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bornova’mızın URBANREC projesi ile birlikte atık yönetimi konusunda Avrupa’da önemli çalışmalar yürüten yerel yönetimler, üniversiteler ve AR-GE kuruluşları ile işbirliği yapmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Atık Getirme Merkezi’nde eğitim de verilecek
Yapımı devam eden Atık Getirme Merkezi’nde vatandaşların ayrıştırdıkları geri dönüşüm malzemeleri için 13 ayrı geri dönüşüm atık konteyneri bulunacak. Atıklarını araçlarıyla getiren vatandaşlar için otopark alanı da bulunacak olan Merkez’de, ziyaretçilere ve öğrencilere yönelik geri dönüşüm süreçlerinin anlatılacağı bir eğitim merkezi de oluşturulacak. Ayrıca geri dönüşüm malzemelerinden üretilen materyallerin sergileneceği bir sergi bölümü de yer alacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |