POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı
MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı
Dilan Polat için istenen ceza belli oldu!
Dilan Polat için istenen ceza belli oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir araya geldi
Öğretmenler dikkat: 11 Temmuz'da başlıyor!
Öğretmenler dikkat: 11 Temmuz'da başlıyor!
10 Haziran 2024 Pazartesi - 19:56

Büyükşehir’de gündem İZBAN… Elektrik ve ray ücretleri vurgusu!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklı İZBAN ile ilgili sunum yapıldı. Başkan Tugay, İZBAN’ın zarar ettiğini belirterek, TCDD’nin son yıllarda Büyükşehir’den aldığı elektrik ve ray kiralama ücretlerini yüksekliğine dikkat çekti. 

Büyükşehir’de gündem İZBAN… Elektrik ve ray ücretleri vurgusu!

Halil İbrahim GÜLER / GERÇEKİZMİR -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Haziran ayı birinci oturumu Başkan Cemil Tugay yönetiminde gerçekleşti. Başkan Tugay son günlerde tartışma konusu olan İZBAN ile ilgili sunum talebi üzerine Metro A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Alev Sönmez  meclis üyelerini bilgilendirdi. 

İKİ TARAFLI ORTAKLIK
Sönmez Alev, ortaklıkla ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, "İZBAN'ın bir felsefesi var. 2 ortağın, 2 büyük gücün sinerjisinden oluşan, felsefesinde hoşgörü, işbirliği var. Yapım tarafı ve işletim tarafı var. İşletim tarafında İZBAN, yapım tarafında İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi. Bu bir protokolle başladı. 2 büyük ortak, 1876'da kurulan ilk demir yolu hattı üzerinde günde 3 bin kişinin taşınabildiği projeyi geliştirme sistemiydi amaç. Buna uygun olarak Büyükşehir bu sistem üzerindeki tüm istasyonları yeniden yaptık, sadece 6 tanesi önceden kalan istasyondu, bunları da yenileyerek geliştirdik. 41 istasyon tamamlandı. Bunları İZBAN'da kullanılması şartıyla TCDD'ye devretti. TCDD'de de rayların bakımı, sinyalizasyon ve altyapının kurulmasını üstüne aldı. Büyükşehir yol bağlantılarını, alt ve üst geçitleri, yaya geçitlerini yaptı. İzmir'e eser çıkarmış olmanın çabasıyla başlandı ve yürütüldü" dedi. 

Alev sözlerine şu şekilde sürdürdü: 
“2011'de bu proje devlet töreniyle açıldı. Zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla açıldı. Bir genel seçimin hemen öncesinde olan bir açılıştı. İlk işletmeye 33 setle başladık. 2012'de 120 vagondan oluşan 40 set daha sözleşmesi imzalandı. Şu an 189 vagondan oluşan filomuz var.

"2017'DEN SONRA BİR KIRILIM OLDU"
Alev, “2017'den sonra bir kırılım oldu. O dönemde bir grev yaşandı, ardından Pandemi, ekonomik sorunlar dönemi geldi. Tarife olumsuzlukları yaşanmaya başladı. Kuruluş felsefemizden uzaklaştık. İZBAN öylesine bir marka ki; 2 tarafta da 2 dev var, terazinin neresine dokunsanız 2 kefe birden oynuyor. Her yönden gündeme gelmeye başladı. Biz o tarihe kadar yönetimde taraf sözünü kullanmazdık. 8 kişiyiz, 4'ü İZBB 4'ü TCDD atamasıyla gelen bir yönetim.

"ORTA VE UÇ KISIMLARDAKİ YOĞUNLUK BİRBİRİNDEN FARKLI"
Alev sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
“Kalabalık eleştirilerine baktığımızda, önemli olan erilebilir olmasıdır. Kapasite yüz ise 20 tane koltuk  vardır. Araçlarımızın orta kısımları kalabalık olabiliyor, 210 metre uzunlukta araçlarımız ama biz yürümeyi sevmeyen bir toplumuz. Orta ve uç kısımlardaki yoğunluk birbirinden farklı.

"SARIDA GEÇİŞ YÖNTEMİYLE İŞLETİYORUZ"
Kapasite artırımına yönelik görüşler kapsamında sinyalizasyon sistemi bulunuyor. protokolümüzde bunun güncel ihtiyaçlara göre yenilenmesi görevi var TCDD'nin. Maalesef bu sistemimiz arızalı, bugün yarım saate varan gecikmeler yaşandı bu nedenle. Sistemin kapasitesi işletme kapasitemizi bile karşılamaktan zorlanan, sarıda geçiş yöntemiyle işletebildiğimiz bir sistem var. Bu ulusal bir hat, bu hatta birçok tren işletmesi var. Bunlardan herhangi birinin durması, arızalanması nedeniyle tüm trenler etkileniyor. Yolcularımız da bazen durakta bazen trende bekliyor. Bunları düzenleyebilmek için başta sinyalizasyon sistemi geliştirilmeli. Bu durum 2011 yılından beri gündemde ama Ankara - İzmir hızlı tren projesine bağandı, bu proje de sorunlu olduğu için sistem yenilenemiyor.

"KREDİ BORCUNUN ÖDENMESİNDE SIKINTI VAR"
Filo ihtiyacı... 12 dakikada bir işlem yaptığınız yerde 6 dakikada bir yapmanız için  filonuzu 2'ye katlamanız gerekiyor. Sayın Başkanımız alınacak dedi ama bunu karşılayacak sinyalizasyon sistemimiz yok. Her şey zincirleme olarak birbirine bağlı. Her yerde ekonomik problem yaşanıyor. Şu anda İZBAN'da tarifelerin düşük kalmasından dolayı, işletmedeki maliyetlerimizin gelirlerimiz yüzde 50'sini karşılıyor. Trenlerin kredisi nasıl ödenecek, ciddi sorunlar yaşanıyor. Ek krediler alıyoruz. Ama borç büyüyor. Şu anda bu böyle devam ediyor. Sermaye artırımları işletme payının ödenmesine gidiyor. Yani kredi borcunun ödenmesinde sıkıntı var. 

"EN ÇOK ELEKTİRK VE RAY KİRASI BEDELİ ARTTI"
Tugay'ın 2019'da gelir giderden daha fazlayken 2022'de ne oldu da gelir giderin bu kadar altında kaldı sorusunu yanıtlayan Alev, "Elektrik giderlerimiz arttı, TCDD hattına her yıl kira veriyoruz, bu kira her yıl enflasyon kadar artıyor, bilet fiyatlarımız ise enflasyon artmıyor. Elektrik parasını da rayların kirasını da TCDD alıyor" dedi. 

TUGAY: "TCDD ENFLASYON ORANI ÜZERİNDE ZAM YAPTI"
Başkan Tugay, "Bu ekonomik krizde biz vatandaşın bilet fiyatını artırmayalım diye direnirken enflasyon oranında ve üzerinde TCDD bize zam yaptı. İZBAN neden zarar ediyor diye soranlar vardır, o yüzden buna dikkat çekmek istedim" ifadelerini kullandı. 
 

"KREDİLERİMİZİN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR"
Alev açıklamalarına şöyle devam etti: Vakıfbank'taki kredimizin yapılandırılması gerekiyor. 2 ortak oturduk ve ne yapılması gerektiğine baktık. Döviz kredimiz var burada TL'ye çevirip yapılandırmak istedik. Vakıfbank bize bir plan getirdi, 119 milyon dolarlık borcumuz yapılandırmayla 107,5 milyon dolara geliyordu. 7,5 milyon doları kapatın, 100 milyon doları yapılandırın dedi banka. Anlaşıldı ancak seçim öncesi Vakıfbank'ta biz kamu kurumlarını desteklemeyeceğiz, özeli destekleyeceğiz diye bir açıklama geldi. İş kilitlendi ve kaldı. Bu borcun bir şekilde yapılandırılması lazım. Bu borç şu an 120 milyon dolar, ödediğimizin üstünde bir büyümesi var. Bu ödemeleri konuşurken yeni tren almanın maliyetini de düşünmek gerekir.

YILDIZ: "SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI MI?"
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, 2020 yılından itibaren İzBB'nın sermaye artışı yapıp yapmadığını sordu. Yönetim kurulu üyesi Alev ise, sermaye artışlarının yapıldığını kaydederek, "2020 yılında bir sermaye artırımı tescil edilemedi, kredilerden dolayı bilançomuz o kadar bozuluyor ki; sermaye artırımında tescil makamı ilk ödemeyi yüzde 50 ödeyeceksiniz denildi. Bu her zaman yüzde 25'tir. Bu sebeple yapılamadı" ifadelerini kullandı. 

71 MİLYONDAN 246'A MİLYONA ÇIKTI 
Alev ise, "Elektrik giderlerimiz arttı ve biz TCDD'nin hattını kullanıyoruz ve bu kira her yıl enflasyon kadar artıyor. Bilet gelirleri enflasyon kadar artmıyor. Bu hat kirası da özellikle son yıl yüzde 243 arttı. 71 milyon olan yıllık kiramız 246'a milyona çıktı" dedi.

 
Yücel'den Dağ'a 'asgari ücret' çıkışı: Şaka gibi! Sanki başka bir dünyada yaşıyor!
 
Büyükşehir meclisi bir anda karıştı: 'Gazze' protestosu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tugay işten atılan işçilerle buluştu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, işten atılan ve uzun süredir ...
Seferihisar'da zabıtadan bayram öncesi denetim
Seferihisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesi denetimlerini sıklaştırdı.
Selçuk Efes Kent Belleği'ne öğrenci akını
Selçuk Efes Kent Belleği hafta sonu öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen ...
 
Bucalı Irmak Türkiye’nin gururu oldu
Buca Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü yüzücülerinden 14 yaşındaki millî ...
Konak’tan bayram dayanışması
Konak Belediyesi, Kurban Bayramı’nda hayırseverlerin kurban bağışlarını ...
Güzelbahçe'de topyekün sahil temizliği!
Güzelbahçe Belediyesi, tüm Güzelbahçe sahili boyunca tüm personel ve halkla ...
 
Bayındır’da Kiraz Festivali ‘merhaba’ dedi
Festivale, Bayındır Kaymakamı Emin Kaymak ve Bayındır Belediye Başkanı ...
Özel’den Önal’a övgü: Sizlere emanet ediyorum
Bayraklı Kulalılar Derneği’nin bu yıl 12’nci kez düzenlediği geleneksel ...
Konak’ta 7’den 70’e herkes sahnede
Konak Belediyesi’nin bir gelenek haline gelen Halk Oyunları Şenliği, bu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri