CHP, 9-10 Mart tarihleri arasında tüzük kurultayını gerçekleştirecek. Kurultay öncesi, genel merkez örgütlerden önerilerini istedi. İzmir'de kurulan tüzük komisyonu da ilk toplantısını bugün düzenledi. Toplantıya; Parti Meclis (PM) Üyesi Sevda Erdan Kılıç, İl Sekreteri Birgül Değirmenci, İl eski başkanları Alaattin Yüksel ile Asuman Ali Güven, eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, eski İl Başkan Vekili Barış Erel, eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Esin Doğan Metin, İl Başkan Yardımcıları Mehmet Türkbay, İrfan Can, eski İl Başkan Yardımcısı Ednan Arslan, eski İl Yönetim Kurulu üyesi, Niyazi Arslan, eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Tatlı, eski Milletvekili Adayı Ali Hıdır Uludağ, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) eski üyesi Şehrazat Mercan katıldı. Komisyonda ayrıca 7 de avukat bulunuyor. Toplantının ardından açıklama yapan PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç, tüm illerden tüzüğe ilişkin öneriler istediklerini, İzmir'den de bu önerilerin talep edildiğini belirtti. İlçelerden gelen yazıyla önerileri topladıklarını vurgulayan Kılıç, "2016 yılında kurulan tüzük komisyonumuz vardı. Onlarla birlikte toplandık. Eski göndermiş olduğumuz taslağı gündeme aldık. Ve ilçelerden gelen önerileri topladık ve incelemeye başladık. Tüm İzmir'de siyaset yapanlardan gelen önerileri dikkate aldık" dedi.
İLÇELERİN ÖNERİLERİ DEĞERLENDİRİLECEK
26 Şubat'a kadar çalışmaları tamamlayacaklarını açıklayan Sevda Erdan Kılıç, tüm örgütün önerilerinin harmanlanacağını ve bu yönde bir sonuç çıkacağını belirtti. Kılıç, "Çalışmalarımızda İzmir'in siyasete bakışı ve CHP'nin tüzüğe bakışını yansıtacağız. 2016 yılında sunulan öneriler geçerliliğini koruyor. Onu biraz revize edeceğiz. İlçelerden gelen ve üyelerden gelen önerileri görüşeceğiz. İl yönetim kurulu toplanacak ve karara bağlayacak. İzmir İl Örgütü'nün topyekun bir çalışması olacak. Herkes bir katkı koyacak. Çoğulcu ve katılımcılığa inanan bir İzmir örgütü var. Tüm örgütün önerilerinin harmanlanacağı bir sonuç çıkacak" diye konuştu.
"TÜZÜK ÖNERİLERİ İKİYE AYRILMALI"
Komisyon üyelerinden eski İl başkan vekili Barış Erel de, Türkiye'nin önünde bir cumhurbaşkanlığı seçimi süreci olduğunu belirttiğini söyledi. Toplantıda cumhurbaşkanlığı adayının belirlenme usulünün, CHP'nin parti tüzüğümüzde doğal olarak yer almadığını ifade ettiğini anlatan Erel, şunları söyledi:
"Öncelikle bu yönde çalışma yapılmasının doğru olacağını söyledim. Partilerin ittifakının muhtemelen yasalaşacak olacağından bununla ilgili de parti tüzüğünde bir madde olmadığından bunun da belirlenmesi gerektiğini söyledim. Bir de parti kamuoyunda sıklıkla genel başkanın başkanlık süresi, PM üye sayısı, MYK belirlenme usullerini milletvekili ve belediye başkanlarının seçimle ve üst üste kaç kez aday gösterilmesiyle ilgili çok sayıda öneri ve tespit olduğunu ve bunların öne alınması gerektiğini vurguladım. Tüzük önerilerinin ikiye ayrılmasının gereklilik olduğunu dile getirdi. Birinci kısmında dışa dönük, cumhurbaşkanlığı seçimi ve ittifakla ilgili maddelerin olması, ikinci kısımda parti içi aday belirleme süreci ve kaç kez aday olunabileceği yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini önerdim. Bu çerçeve üzerinde arkadaşlarla gerekli çalışmaları birlikte yaparak genel merkeze göndereceğiz."
Komisyon Başkanı Birgül Değirmenci ise 24 Şubat Cumartesi günü saat 15.30'da ilçelerden gelen önerileri görüşeceklerini ifade etti.(DHA)