CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çevre ve Şehircilik BakanıMurat Kurum’un yazılı olarak yanıtlamasını istediği sorularda “imar barışı” adıyla yapılan düzenlemede belediyelerde olan kayıt hakkının bakanlığa devredilmesi, belediyelerin uğradığı gelir kaybı, imar barışı sonrası arttığı söylenen kaçak yapılaşma ve öncesinde belediyelerin taraf olduğu davaların akıbetini sordu.
“İmar Barışı’nın uygulamasında sıkıntılar var”
24 Haziran seçimlerinden önce hükümet bir “İmar Barışı” yasasını gündeme getirdiğini ve bu düzenleme sonrası milyonlarca vatandaşımızınbu yasadan yararlanabilmek için başvuru yaptığını söyleyen Bedri Serter, “İzmir’de açıklanan başvuru sayısı 200 bini buldu. Bu doğrultuda “İmar Affı” yasasına ilişkin olarak Sayın Bakan Kurum’un yanıtlamasını istediğim bazı sorular mevcut. Bunlara bakanın yazılı olarak yanıt vermesini istiyorum” dedi.
İmar Barışı düzenlemesinin uygulamada bazı sıkıntıları olduğunu söyleyen Serter, belediyelerin gelirlerinden, belediyelerin taraf olduğu davalara, imar barışını fırsat bilip artan kaçak yapılaşmaya kadar bir çok yanıtlanması gereken soruların olduğunu söyleyen Serter, “Bu uygulamanın işleyişine dair görünen temel sorunlara bakanın yaklaşımını görmek adına meclis başkanlığına bir soru önergesi verdim. Bakan Kurum bu sorularıma yazılı yanıt verdiği zaman bu yanıtları da kamuoyu ile paylaşacağım” diye konuştu.
İşte Bedri Serter’in TBMM Başkanlığı’na verdiği ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak yanıtlamasını istediği sorular:
1-İmar Barışı kapsamında 06.06.2018 tarihinde Resmi Gazete’deyayınlanan yapı kayıt belgesi yönetmeliğiyle 3194 sayılı İmar Yasası’nın geçici 16’ncı maddesine dayanarak bir düzenleme yapılmıştır. Bu yönetmeliğe göre kanunun kapsadığı tarihlerde şehirlerde yapılmış yapıların kayıt yetkisi Bakanlığınıza verilmiş ve bundan kaynaklı olarak da belediyelerin sağlaması gereken gelirler merkezi yönetime devredilmiştir. Yerel yönetimlerin elinden alınan bu hakların ve mali olarak uğradıkları zararın telafisi noktasında Bakanlığınızca atılacak adımlar söz konusu mudur?
2-Bu düzenleme öncesi kaçak yapılaşmaya dair belediye başkanlarından belediye çalışanlarına ve vatandaşlara kadar çeşitli kesimlerin taraf olduğu davalar söz konusu olmuştur. Bu düzenlemenin de bugüne kadar özellikle belediyeler ve vatandaşlar arasında kaçak yapılaşma nedeniyle var olan bu davaları arttıracağı görülmektedir. Bundan önce var olan ve bundan sonra ortaya çıkabilecek yasal çatışmaların da çözüme kavuşması noktasında Bakanlığınızca yasal tedbirler alınacak mıdır?
3-Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanlığınca, imar affından yararlanmak isteyen vatandaşların kaçak yapılaşmayı hızlandırdığına dair açıklama yapılmıştır. İmar Affı denilen bu düzenlemenin 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı ve bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılar için 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağı da kamuoyuna duyurulmuştur. Bu bağlamda bu tarihten sonra kaçak yapılaşmanın önüne geçme noktasında Bakanlığınız acil tedbirler alacak mıdır?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |