CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İçişleri Bakanlığı'nın, 81 il valiliğine gönderdiği ‘Koronavirüs Tedbirleri’ konulu ek genelgeyle kapatılan berber ve kuaförleri Meclis gündemine taşıdı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergede birçok diğer esnaf grubu gibi ama özellikle berber ve kuaför esnafının çok zor durumda olduğunun altını çizen Sındır, “iktidar gelişi güzel hazırladığı ‘Koronavirüs Tedbirleri’ konulu genelgeyle berber ve kuaförleri yüzüstü bıraktı. Devlet esnafa virüsle mücadele kapsamında dükkanını kapatması gerektiğini genelge ile bildiriyor fakat esnafın kredisinin, elektriğinin, suyunun, çalışanı varsa maaşlarının nasıl ödeneceğini bildirmiyor. Devleti yönetmek ciddi bir iştir! Devleti yönetenler devletin yaşayabilmesi için üzerine düşeni yapmalıdırlar. Ayrıca unutulmamalıdır ki berberlik ve kuaförlük te bir sağlık hizmetidir” dedi.
GENELGE GELİŞİ GÜZEL HAZIRLANDI
Berber ve kuaför esnafının günlük kazanç elde ettiğinin altını çizerek sözlerine başlayan Sındır, “iktidar gelişi güzel hazırladığı ‘Koronavirüs Tedbirleri’ konulu genelge ile berber ve kuaförleri yüzüstü bıraktı. Ekmek teknelerinin kapatılması esnafı doğal olarak zora soktu. Vatandaş da doğal olarak kendi sağlığı için kendi başının çaresine bakma yoluna gidiyor. Sağlığın her şeyden önde geldiği bilinciyle; pandemiye karşı alınan önlemler çevresinde yurttaşlarımız, esnafımız ellerinden geleni yapıyor, salgından biran önce kurtulmak için sorumluluklarını yerine getiriyor. Peki ya devlet? Özellikle berber ve kuaförlerin yaptıkları işin doğası gereği salgının çok daha hızlı yayılmasına neden olabilecek meslek grubu olduğunun bilincindeyiz ve doğru buluyoruz. Ancak, dükkanı zorla kapattırılan esnafın kendisini, ailesini, geçimini ve hayatını idame ettirebilmesini sağlamak da o zorla kapatma kararını alan devletin görevi değil mi? Esnafın dükkanını kapatıyorsun ama kredisinin, elektriğinin, suyunun, çalışanı varsa maaşlarının nasıl ödeneceğini bildirmiyorsun. Devleti yönetmek ciddi bir iştir! Devleti yönetenler devletin yaşayabilmesi için üzerine düşeni yapmalıdırlar. Ayrıca unutulmamalıdır ki berberlik ve kuaförlük te bir sağlık hizmetidir. Berber ve kuaförler batıyor, dükkanlarını tamamen kapatma noktasına geldiler. Devlet bu zor günlerde esnafımızın yanında olmayacaksa ne zaman olacak?” dedi.
“MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR”
Türkiye genelinde 108 bin berber ve kuaförün kapalı olduğunu, zaman kaybedilmeden esnafın sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Sındır, “berber ve kuaförler genelge yayınlanır yayınlanmaz üzerine düşeni yaptı dükkanlarını kapattı. Fakat devlet, onları yalnız bıraktı. Ve esnafımız babasından harçlık istemek zorunda kaldı, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle komşusunun kapısını çaldı, eş, dost akrabanın yardımlarıyla ayakta kalmaya çalıştı. Esnaf tümden perişan hele berber ve kuaförler. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Ekmek teknesini kapatan yüz binlerce berber ne olacak? Borçlarını, faturalarını nasıl ödeyecek, ihtiyaçlarını nasıl giderecek, ailelerine nasıl bakacak? Zaten borçlu olan birçok esnaf krediye ulaşamıyor, bankalar zorluk çıkarıyor. En güzel sohbetleri yaptığımız, ailemizden biri gibi sevdiğimiz berber ve kuaförlerin sorununa çözüm üretilmez ise ailelerine bakabilmek ve yaşayabilmek için; yasağı yok sayarak, uyarılara aldırmadan telefon ve mesajla evlere ‘tıraş’ hizmeti vermeye gideceklerdir. Pandemi süresince kuaför ve berberlerin BAĞ-KUR ödemeleri hükümet tarafından karşılanmalı; kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri için destek verilmeli, temel ihtiyaçları için yardım yapılmalı” dedi.
Sındır, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:
1) Türkiye’de kayıtlı kaç kuaför ve berber bulunmaktadır?
2) Kayıtlı bulunan bu kuaför ve berberlerin kaçı kirada, kaçı kendi iş yerlerindedir?
3) Kuaför ve berberlerin borçlu oldukları kredi miktarları toplamı nedir? Kaç kuaför ve berberimiz kredi kullanmıştır?
4) Pandemi süresince kaç kuaför ve berberin kredi borçları ertelenmiştir? Bu borçların tutarı nedir?
5) Kuaför ve berberlerinin Pandemi süresince dükkanlarını kapattıkları ve gelirleri olmadığı düşünüldüğünde bu kuaför ve berberlere yapılan/yapılacak yardım ve destek miktarı nedir?
6) Pandemi süresince kirasını ödeyemeyecek olan kuaför ve berberler için alınacak önlem ve tedbirler nedir?
7) Pandemi süresince yardım ya da kısa çalışma ödeneğine başvuran berber ve kuaför sayısı nedir? Bunlara yapılan ödemelerin tutarı nedir?
8) Pandemi süresince kuaför ve berberlerin elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi ya da Hükümetçe ödenmesi düşünülmekte midir?
9) Kuaför ve berberlerin elektrik, su ve doğalgaz borçları kalemler itibariyle ne kadardır?
10) Pandemi süresince kuaför ve berberlerin BAĞ-KUR ödemelerinin Hükümetçe karşılanması düşünülmekte midir? Bunun toplam maliyeti nedir?
11) Kuaför ve berber esnafının BAĞ-KUR ödemeleri borç tutarları ne kadardır?
12) Türkiye’de kayıtlı kuaför ve berberlere Pandemi süresince aylık asgari ücret düzeyinde bir yardım yapılması planlanmakta mıdır? Bunun toplam maliyeti nedir?
13) Kuaför ve berber esnafımız için özel kıyafet, özel maske, eldiven vb. koruma malzemeleri temin edilerek tekrardan faaliyete geçmelerine izin verilmesi düşünülmekte midir?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |