POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
Narin cinayetinde itirafçının evinde arama yapıldı
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
13 Eylül 2024 Cuma - 08:52

Eşki'den 5 ay raporu, 'Tugay ile arası açık' iddialarına yanıt ve 2. dönem mesajı!

Bornova Belediye Başkanı Eşki, “4 yıl sonra farkınızı nasıl ortaya koyacaksınız?” sorusuna, “2. dönem Bornova Belediye Başkanı olarak” yanıt verirken ‘Büyükşehir yakıştırmaları’ için ise, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili iddiam; Büyükşehir Belediye Başkanı ile en uyumlu belediye başkanı olmaktır” dedi. 'Kurultay', parti içi yarış' ve ay sonundaki il kongresi özelinde önemli mesajlar veren Eşki, tasarruf tedbirlerini eleştirdi, “Kapıyı kapatırlarsa pencereden gireriz" dedi.

Eşki den 5 ay raporu,  Tugay ile arası açık  iddialarına yanıt ve 2. dönem mesajı!

Bornova Belediye Başkanı CHP’li Ömer Eşki, EGE TV’de Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı’nın konuğu oldu.

5 AY RAPORU: ÇOK ŞEY BİLDİĞİMİ DÜŞÜNÜYORDUM, ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM
Geride kalan 5 ayın nasıl geçtiği yönündeki soruya yanıt veren Eşki, “ 5 ay 5 gün civarında oldu çalışmaya başlayalı. Bir program dahilinde yürütüyoruz çalışmalarımızı. Ben 20 yıldır siyasetin içerisindeyim. Memurken de oda üyeliği, sendika başkanlığı gibi görevlerde bulundum. Daha memurken kahve toplantıları yapmaya başladım. 31 Mart tarihinde seçimlerine kadar 4,5 ayda 500 civarında görüşme yaptık. Ben çok şey bildiğimi düşünüyordum. Ama o 4,5 ay bildiğimden daha çok şey öğrendim. Ve ona göre bir yol metot geliştirdik. Burada da önceliği hem vatandaşla iletişime ayırmayı amaç edindik. Hem de temel problemleri, temel belediyecilik görevlerini devam ettik. Bunları yaparken de sosyal politikalar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu da görevlerini yaptık. Partimizin de ülke genelinde üstlendiği kimsesizlerin kimsesi olma ve her derdin bir dermanı var felsefesiyle özellikle kent marketler ve kent lokanta gibi çeşitli kavramlar üzerine yoğunlaştık. O anlamıyla bir süreç yürüttük ve onların açılışlarını yapıyoruz şu anda. Bunlar çok aşırı maliyeti olan işlerde değiller. Bu anlamıyla parti politikalarına uygun bir şekilde bunları hayata geçiriyoruz” dedi.

‘PROJE SAYAR’ HAYATA GEÇİYOR
6. ayla birlikte vatandaşların ilçedeki projelerin son durumu hakkında istedikleri zaman bilgi alabilecekleri bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Eşki, “6. ayın sonunda ‘proje sayar’ hayata geçireceğiz. Aday adayıyken açıkladığımız 114 proje vardı. İkisini çıkardık. Yenileri eklendi. ‘Proje sayar’ baktığınızda projelerin güncel durumunu anlatan mekanizma. Belediye içinde müdürlükler kapalı devre görebiliyor. Her projenin ne kadarlık kısmını hangi müdürlük yapacak diye görev paylaşımı da oluyor. 6. ayla birlikte kamuoyuna açacağız bunu. Vatandaş belediyenin sitesine girdiğinde ‘proje sayar’dan merak ettiği bir projenin ne kadarını tamalandığını görecek” dedi.

SABAH ERKEN SAATTE YERİNDE MESAİYİ ANLATTI
Başkan Eşki, mahallelerde çok erken saatte gerçekleştirdiği saha mesaisinin sorulması üzerine şunları söyledi;
“Biraz ihtiyaçtan doğru biraz aklımda olan bir şeydi. Mazbatayı aldık, araya bayram girdi. Bayramdan sonraki pazartesi bizim aslında göreve başladığımız tarih oydu. Pazartesi sabah asfalt attık sonra belediyeye gittim ve çıkamadım. Salı günü aynı şekilde bir yere gittik. Oradan belediyeye geldim. Çıkamadım. Çarşamba direk belediyeye geldim. Çıkamadım. Perşembe Belediye'ye geldim çıkamadım. Tabii hayırlısı olsun ziyaretleri de devam ediyordu.
Ama şu aday adaylığı ve adaylık sürecindeki 4,5 ayda yaptığımız 500 civarında toplantıda kendime aldığım ilk not şu. Ne olursa olsun vatandaşın içinde olmak gerekiyor. Yani sokakta olmazsanız başarılı olamazsınız.
Perşembe akşamı karar verdim ki yarın çok erken saatlerde çıkacağım. İşte sabah 5-8 arasında hem o belediyede yapmamız gereken mesaiden eksik kalmayacağız. Hem de sokakta sokakların en sakin halinde gezip eksikleri görebileceğiz. Böyle bir süreçte başladık. Sabah 5 ile 8 arasında ilgili müdürlüklerle beraber geziyoruz. 8’den 5’e kadar da acil müdahale ekiplerimiz yapabilecekleri kadar müdahale ediyorlar.
Sabah erken saatte vatandaş karşısında belediye başkanını görünce şaşırıyor ama hoş karşılıyor.

“BEN KİMSENİN ‘CHP’LİNİN BU CAMİDE NE İŞİ VAR’ DEDİĞİNİ DUYMADIM”
Başkan Eşki, “Hangi mahalleye giderseniz gidin o mahallenin camiinde sabah namazı kılıyorsunuz… CHP ile din arasında mesafe var diyorlardı geçmişte… Bu geride kaldı aşıldı ancak hala bazıları için CHP’li bir başkanı camide görmek değişik gelebiliyor. Nasıl karşılanıyorsunuz?” sorusuna yanıt verdi.

Eşki şöyle konuştu: “Vatandaşımız sabah camide bir CHP’li gördüklerine şaşırmıyorlar, bir belediye başkanı gördüklerine şaşırıyorlar.  Ben daha kimsenin ‘CHP'linin bu camide ne işi var’ dediğini duymadım. Ama ‘ilk defa belediye başkanı görüyoruz’ diyen oluyor. Gittiğimizde camilerin ihtiyaçlarını soruyoruz. Mesela Yunus Emre Mahallesi'nde caminin etrafına işte bir duvar ön tarafında bir duvar yapılması istendi. Hemen onu birkaç gün içerisinde halletmiştik. Diğer camilerinde banklarının tamir edilmesi işte iç boyasının yapılması, aydınlatma gibi istekler oldu. Sadece camilerin değil, Pınarbaşı'nda bir karakol talebi oldu. Belediyenin yerini tahsis ettik. Milli Eğitim Bakanlığı okulların boyanmasını talep etti, çalışmalar başlandı. 3 noktada sağlık ocağı hizmetine destek olacağız. Bunların hiçbir tanesi belediyenin işi değil. Ama vatandaşın ihtiyacı. Öyle bakıyoruz. Topluma hizmet etmek bizim temel görevimiz. Bunlar benim alanıma girmiyor deyip kenara çekilebilirsiniz ama hükümetin aslında bize yaptığı  topal ördek çalışması yapıyor. Hükümetin bize yaptığını biz de diğer kamunun kurumlarına yaparsak burada zararı görecek olan vatandaş olacak. Tüm kamu kurumlarına elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Camiye gidip gitmemek de benim için üzerinde durulacak durum değil. Ben zaten hani tanıyanlar bilir. Çok ufak yaştan beri hiç böyle problemim olmadı. Böyle de bir ailede büyüdüm yani. Ben dinle siyasetin dinle CHP'nin kavgası olduğuna inanmıyorum. Bu Türkiye tarihinden daha eski aslında bir kavga.”

“VAZGEÇMEYECEĞİM ŞEY SİYASET YAPMAK”
“Belediye başkanlığı yanında siyaset de yapacak mısınız” sorusuna yanıt veren Eşki şunları söyledi;
“Benim için hayatta en önemli şey belediye başkanı olmak değil. Benim için vazgeçilmeyecek şey siyaset yapmaktır. Siyaseti sürekli devam ettirmenin temel koşullarından bir tanesi toplumun gönlünde yer alabilecek, toplumda kabul görebilecek bir düzeyde iyi belediye başkanlığı yapabilmektir. Siyaset topluma hizmet edebilmek. Benim nazarımda ise bağlı bulunduğun ideolojik yapıya gerektiği desteği sunabilmekten geçiyor. Ben gençlik kollarından geldim.  Deniz, Yusuf, Hüseyin’in anmalarını yapan biriyim.… Hayatlarını çok gencecik yaşta hayatlarını feda ettikleri bir dünyada bizim çekinerek yargılanırız deyip siyaset perdesinin arkasında kalıp kendi konfor alanlarımızda durmak gibi hakkımız yok.”

TASARRUF TEDBİRLERİ ELEŞTİRİSİ: KAPIYI KAPATIRLARSA PENCEREDEN GİRERİZ
Başkan Eşki, iktidarın tasarruf tedbirleri adım özelinde eleştirilerde bulundu.  Eşki şu ifadeleri kullandı;
“Tasarruf tedbirleri gereği belediye işçi alındığında hükümetten izin almanız gerekiyor. Bizim tabirimizle 25 misinacıyı almak istedik. Bornova Belediyesi'nin alanı olsun olmasın, her tarafa sokalım ve kuru otları temizlesinler dedik. O talebimizi yanılmıyorsam 26 Haziran'da yapmıştık. Hala bir olumlu görüş gelmedi. Yine de onunla ilgili çalışmamızı yaptık. Birçok araç alımıyla ilgili  hala onay bekliyoruz. Ben bu tasarruf tedbirlerine hukuki kayyum diyorum. Belediye Başkanı seçilirken vatandaş tarafından bize belirli alanlarla ilgili yetki veriyor. Yani işçi almakla ilgili, makine almakla ilgili, ihaleye çıkmakla ilgili, iş yapmakla ilgili yetki verir. Bu yetkiyi veren de vatandaş. Yıllarca AKP hükümeti biz yetkiyi halktan aldık. Kimseye bir şey sormamıza gerek yok diyordu. Anayasa Mahkemesi'nin ya da bazı üst düzey mahkemelerin, hükümetin yaptığı işlerin müdahalesini azınlığın çoğunluğa tahakkümü olarak değerlendiriyordu. Şimdi bizim halktan aldığımız iradeyi hayata geçirebilmek için Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan onay almamız gerekiyor. Bu çok abes bir durum. Bizim tasarruf tedbirleriyle boğulmamızı amaçlayan bir durum. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kollarından yetişen arkadaşlarız. ‘Devrimcinin bahanesi olmaz’ diye bir temel sloganla yetiştirildik. Bir yere hizmet etmeye yapmanızı engelliyorlarsa oradaki on bin kişiye ulaşmanızı engelliyorlarsa Bornova’da 460 bin nüfusa kayıtlı vatandaş var 450 bine ulaşmaya çalışırsınız. Yani kapıyı kapatırlarsa öbür taraftan pencereden gireriz.

2. DÖNEM MESAJI
Eşki, “Kendimizi tam olarak nasıl tanımlıyorsunuz sorusuna, “Kemalist” yanıtını verdi. Başkan Eşki “4 yıl sonra farkınızı nasıl ortaya koyacaksınız?” sorusuna, “ 2. dönem Bornova Belediye Başkanı olarak” diye yanıtlarken, ilçede son 50 yıldır her yerel seçimde başkan değiştiğinin hatırlatılıp “Bu  istatistik tedirginlik yaratıyor mu?” sorusuna, “ Kırabilecek miyiz, kıramayacak mıyız diye heyecan yaratıyor. 5 yıl için seçildim. Benim için öncelik 5 yıl içerisinde iyi işler yapmak. Gerisine kader diyorum” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLE EN UYUMLU BAŞKAN OLMA İDDİAM VAR”
Bornova Belediye Başkanı Eşki “Belediye başkanları arasında kısa sürede fark yarattığınız için bazı yakıştırmalar yapılıyor. ‘Geleceğin Büyükşehir Başkanı olabilir mi’ yakıştırması var. Büyükşehir Belediye Başkanı olma hedefiniz var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi;

“Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili iddiam; Büyükşehir Belediye Başkanı ile en uyumlu belediye başkanı olacağım iddiası. Yarın bir TIR garajı açacağız. Biz orada Türkiye’de diğer illerinde olan bir modern bir TIR garajı ortaya çıkaracağız. Küçük Park’ta çok fazla yer işgal eden motokuryeleri başka parka nakledeceğiz. Onlara kapalı bir motokurye parkı yaptık. Bu 2 alanı Büyükşehir Belediyesi’nin onayı ile aldık. Bu 2 alan da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aitti. Cemil Başkan’a gidip burada çalışma yapmak istediğimizi söyledik. Bana ‘hemen yazını gönder, imzalayıp onaylayım. 3 gün içerisinde onaylandı. Adayken söyledim Büyükşehir Belediyesiyle Bornova Belediyesi en uyumlu belediye olacak demiştim. İddiamın arkasındayım… Temel hedefim de bu 5 yıl içerisinde Bornova'yı hizmet etmek.”

“TUGAY’LA ARASI AÇIK” İDDİALARINA YANIT
Eşki yerel seçimlerden kısa bir süre sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’la arasının açıldığına yönelik ortaya atılan iddiaya yanıt verdi.

Eşki, “ Tam aksine… Herkes beni siyaseten bilir. Bazen saman alevi gibi parlarım. Torbalı Meclisi’nde AKP grubuna karşı İsrail Filistin bir kardeş şehir durumu ile ilgili söz almak istedim. Cemil Başkan'ın çaprazında duruyordum, o beni görmedi. Ben de meclisten çıktım. Akabinde işte birçok gazetenin abartılı bir şekilde haber yaptı. Bostanlı’da gizli bir görüşme oldu denildi. Başkan'la hani bir kamuoyuna yansıtıldığı gibi değil de gayet böyle samimi bir toplantı oldu. Ben ve Cemil Başkan ve diğer arkadaşlarımız hepimiz şunun farkındayız. İzmir'e bizim hizmet sunmamız gerekiyor ve bunun da yolu ortak iş yapmaktan geçiyor. Bürokratlarımızın birbiriyle görüşüp ortak şekilde herkes bütçesinden geçiyor. Hiçbirimizin öyle bir lüksü yok.”

TÜZÜK DEĞERLENDİRMESİ
Geride kalan Tüzük kurultayı’nı ve yeni tüzüğü değerlendiren Eşki, “ Günahıyla sevabıyla bizim örgütümüzün hazırladığı bir tüzük. Yani danışma kurullarından mahalle temsilcilerinden ilçe yönetimlerinden, il örgütlerinden genel merkeze gelen bir süre…Taslak hazırlandı. 81 il başkanının imzasıyla sunuldu. Sonuçlarını olumlu olumsuz süreçte göreceğiz.  Tüzük değişikliğinde çok olumlu bulduğum yönler var. Van’la Trabzon’un durumu, Aydın’la Diyarbakır’ın durumu aynı değil. Sahaya göre farklı refleksler göstermeniz gereken yerler olabilir. Bu esneklikleri sağlayan ama örgüt görüşünü ön plana alan ön seçimi merkeze koyan bir anlayış. Ben bunun faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

“PARTİ İÇİ YARIŞTAN VATANDAŞ ZARAR GÖRECEKSE GİRMEYECEĞİZ”
Eşki, CHP’nin içinden gelen bir belediye başkanı olarak parti içi yarışlarda belediye başkanı olarak tavrının asıl olacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi;

“Ben vatandaş odaklı bakıyorum. Bu parti içi yarışlardan eğer vatandaş zarar görecekse hiçbir yarışa girmeyeceğiz. Temel amacımız bizim vatandaşa hizmet etmek. Çünkü siyasete hizmet edebilmenin temel yolu kazanmak vatandaşlarımızı hem size oy veren vatandaşları mutlu etmek hem de oy vermeyen vatandaşların da ilgisini çekip sempatisini kazanıp onları partimize getirmek. En önemli yarış bu.

“GENÇLİK KOLLARI KONGRESİNDE ADAYI VAR MI?
Gençlik kollarından gelen bir isim olmasının hatırlatılıp ay sonundaki  “İzmir il gençlik kolları kongresinde desteklediğiniz aday var mı?” sorusuna yanıt veren Eşki şunları söyledi;
“Gönlümden geçen bir aday olur. Şu olursa bu işi güzel yapar dediğim isim var. Ama şöyle bir şey söyleyeyim. Yani bu çocukların hepsi bizim çocuklarımız. Yani bunların herhangi bir tanesini kaybetme lüksümüz yok. Ben İl Gençlik Kolu Başkanı olduğun yürüyüş olamadın kal diye b bir senaryonun içerisinde olmak yanlış. Yarın öbür gün afişin pankart asarken alanda örgütlenme yaparken biz bunların hepsine ihtiyacımız var. Benim adayım bunların hiçbir tanesini kaybetmemek için.

 
Sıla bebek olayında korkunç anne detayı!
 
MİT'ten 'Azad Akıncı' operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş'te istihdam üssü start verdi
Ödemiş Belediyesi iş arayanlarla işverenleri bir araya getirmek amacıyla ...
Başkan Önal'dan öğrencilere sürpriz ziyaret
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, ilköğretim haftası kapsamında 2024-2025 ...
Başkan Mutlu’dan örnek işçilere plaket
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, görevleri sırasında buldukları, ...
 
Şuhut’tan Buca’ya hiç sönmeyen zafer ruhu
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinden ...
Narlıdere'de can dostlar için hummalı çalışma
Can dostları yaşatmaktan yana olan Narlıdere Belediyesi, Veteriner İşleri ...
Rafetpaşa Mahallesi’ne yeni yol
Bornova Belediyesi, Rafetpaşa Mahallesi’nde bulunan 5066 Sokak’ın yaklaşık ...
 
EFEST 2024’ten farkındalık mesajları
Efes Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenen 54. Kültür Sanat ve Yaşam ...
İzmir bir Danışma Noktası daha kazandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara ulaşmak amacıyla köprü olarak ...
Öğrencilere Dijital İzmirim Kart kolaylığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversiteli gençler için “Dijital İzmirim ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri