POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eygi'nin cenazesinde gerginlik: Kurtulmuş'a tepki
Eygi'nin cenazesinde gerginlik: Kurtulmuş'a tepki
Galatasaray ikna edemedi, kadro dışı kaldı!
Galatasaray ikna edemedi, kadro dışı kaldı!
IBAN'la ticaret mercek altında: 250 milyon lira ceza!
IBAN'la ticaret mercek altında: 250 milyon lira ceza!
O görüntüler yürekleri sızlatmıştı: İş buldu!
O görüntüler yürekleri sızlatmıştı: İş buldu!
30 Ağustos 2024 Cuma - 21:45

İEF açılışında ‘Özel’ mesajlar, Dilruba ve Sophia sürprizi!

İzmir Fuarı bu yıl 93 kez kapılarını dünyaya açtı. Açılış töreninde bir sokak röportajındaki ifadeleri nedeniyle tutuklanan ve dün gece yarısı tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu da yer aldı. Törende yapay zekanın en gelişmiş ürünü olan insansı robot Sophia sürprizi yapıldı. Törende konuşan CHP Lideri Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'ı överken, önemli mesajlar verdi. Tugay ise, " eski ihtişamlı fuarları birlikte var edeceğiz" dedi.

İEF açılışında ‘Özel’ mesajlar, Dilruba ve Sophia sürprizi!

İzmir Fuarı bu yıl 93 kez kapılarını dünyaya açtı. Resmi açılış törenine, ev sahibi sıfatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP’li milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları, sendika ve meslek odaları temsilcileri katıldı.



DİLRUBA SÜRPRİZİ: ÖZEL VE TUGAY’IN MİSAFİRİ OLDU
Bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilruba Kayserilioğlu, dün gece yarısı tahliye edilmesinin ardından 93. İzmir Enternasyonal Fuarı açılış törenine katıldı.

Özel konuşmasında Dilruba ile ilgili şunları söyledi;
“Dilruba’yı ziyaretimde ‘buradan çıkacaksın, kapının önünde seni davet edeceğim bizim partinin kuruluş yıl dönümünde bizim misafirimiz olacaksın’ dedim. Çıktım ve Dilruba’yı davet ettim. Gardiyanların yanında vedalaşırken Dilruba’ya dedim ki ‘burada racondur iade-i ziyarete bekliyorum’, ‘inşallah’ dedi. Kırmamış sağ olsun iade-i ziyarete gelmiş. İyi ki varsın Dilruba…” diye konuştu.



SOPHİA İEF AÇIŞILINDA
Fuarın açılışında ise yapay zekanın en gelişmiş ürünü olan insansı robot Sophia sürprizi yapıldı. Açılışa katılan Sophia’ya İzmir’e ve fuara ilişkin sorular sorularak yanıt alındı. Soru cevap bölümünün ardından yapay zeka Sophia İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile tanıştı.

Sahneye çıkan Tugay, şunları söyledi:
“Açıkçası heyecan ve şaşkınlıkla izledik kendisini. Bir robot tarafından ilk kez 30 Ağustos Zafer bayramımız kutlandı. Hoş geldin Sophia. Seni görmek çok güzel.”
Tugay’a yanıt veren Sophia ise şu ifadeleri kullandı: 
“Her ne kadar size dair milyonlarca ağ verisine sahip olsam da bugün burada sizleri yakından tanımaktan çok memnun oldum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Umarım bu fuardan hepimiz çok güzel anılarla döneriz.”



ÖZEL’DEN TUGAY ÖVGÜSÜ VE ÇARPICI MESAJLAR
Törene katılan CHP Lideri Özgür Özel, açılışta İzmirlilere seslendi. 14 ve 18 Mayıs’ta gerçekleşen seçimleri hatırlatarak açıklamalarına başlayan Özel, ¨Onun travmasını en yüksek hisseden kent İzmir’di. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün partisinin bir kez daha iktidar olmasını hedefliyordu. Büyük bir motivasyon ve inanç vardı. Sürecin ötesinde yaşananlar geride kaldı. Geçen sene yazın İzmir’de gençlerin feri sönmüş, ileri yaşta olanların omuzları çökmüştü. Kimse başını yerden kaldıramıyor, hep karamsarlık hakimdi. Biz CHP’de neredeyse çocuk yaşlarda göreve başlamış ve bu hikayenin sonunun böyle bitmemesi gerektiğine inanan kadrolar olarak CHP değişirse İzmir değişir dedik. O ateşi birlikte yaktığımız dönemde sözümüzü birlikte söylediğimiz arkadaşımız azdı ama gün geçtikçe inanan ilk kent İzmir oldu. Yüzde 93 oranında bir değişimi, genç kadroları ve daha çok kadının siyasette olmasını destekliyordu. Takip eden şehitlerin arasında Manisa vardı ama insan hangisine memleketim diyeceğine şaşırıyor. İzmir’de okumuş, eczacılık fakültesini bitiriş, 10 yaşından 24 yaşına kadar İzmir’de yaşayan birisi olarak sesimi en ii İzmir’in duyduğunu ve İzmir’in dediğini yapmanın da doğru olduğunu bizzat deneyimledim¨ dedi.

‘ÜÇ KİLİDİN KAPISI AÇILDI’

Yerel seçimlerin çok önemli olduğunu ancak en önemlisinin ise seçimlere nasıl bakmak olduğunu aktaran Özel, ¨Pek çok kadın belediye başkanı ile çıkmalıydık seçimlerde gençlerin sorumluluk aldığı ve kendileri gibi genç kadroları hazırlama imkanı bulduğu görevlendirmeleri bekliyordu. Başarı elde etmek gerekiyordu ama karamsarlar vardı, öğrenilmiş çaresizlikten dolayı karamsar olan ve iyi niyetli olmayıp felaketi çağıran karamsarlar vardı. Hepsine kulağımızı tıkadık, karamsarlık Türkiye’ye ve CHP’ye yakışmazdı. Siyaset kapısını açmamız ve bundan sonra hep birlikte umutla bakmamız lazımdı. PM’nin yaş ortalaması 43. Yanımızda 20’li yaşlarında cıvıl cıvıl gençlerimiz var. MYK kurduk yarısı kadın yarısı erkeklerden oluşuyor. Bu kadrolara şakayla karışık ‘Bir bakın bakalım Atatürk bu kalenin başarı kapısının anahtarını bir yere koymuştur.’ Üç büyük kilidi üç büyük anahtar açtı. Ben genel başkandım ama partiyi bana emanet etmemişti; ne cumhurbaşkanlarına ne milletvekillerine… Cumhuriyeti Atatürk gençlere emanet etmişti. Kilidin ilk kapısını gençler açtı. İkinci kilit, kadına seçme ve seçilme imkanı ile ilgili olanaklar tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ikinci anahtarı da ‘Kadınlara güven’ diyerek kadınlara emanet etmişti, o kilidi de kadınlar açtı. Üçüncüsünde de teknoloji, bilim ve bilimden yararlanma da… Her ne kadar Sofia’ya sarılmada tereddüt görsem de bu çok önemli. Bu fuarın çağı yakalaması, teknolojiyi yakalaması, inovasyon ve Ar-Ge’ye yönelik çok önemli bir zemin yaratması ve Türkiye’nin yeniden çekim bölgesi haline gelmesi önemli. Bence İzmir hem Türkiye hem de dünyadaki yeriyle 40’larda, 60’larda yaptıklarını bugün yapsaydı, Ar-Ge departmanlarında yarışır hale gelebilirdi; bence gelebilir¨ ifadelerini kullandı.

‘İSTER İNANMAZ ÜZÜLÜRSÜNÜZ İSTER İNANIR ZAFERE HAZIR OLURSUNUZ’

Üçüncü anahtarın ise ölçme ve değerlendirme olduğunu söyleyen Özel, ¨Baştan sonra her şeyi ölçmeliyiz. Mevcut belediye başkanlarını, adayları ölçmeli, onların performanslarını değerlendirmeliyiz. Daha önce partimizin yüzde yarımını ayırdığımız ölçme ve değerlendirmede bu dönem bütçemizin 6’da birini ayırdık. 355 bin anketle ya adaylarımızı yeniden adaylaştırdık ya da yeni adaylar belirledik. Bu kadar anket nasıl yapılır, denetlenir, manipüle edilir mi edilmez mi derken alanında deneyimli bir ekip ‘Anketleri biz yapmayacağız, şartları belirleyip uygun firmalarla çalışacağız’ dedi. 6 firmayla hepsini yaptık. Bu firmaların uyduğu şart yapay zeka deneyimiydi. Alay edenler, ‘Yapay zekanın adayı’ diyenler oldu. Yapay zeka bir ilçede durdu. Nedenine baktığımızda bir isme yakın sinyal verdiğini gördük. Araştırdık ve geçen dönem milletvekili adayı olan bir arkadaşımız çıktı. Ankette yüzde 48 ile o aday çıktı, başvurusunu aldık aday yaptık yüzde 51 ile seçimi kazandı. Biz söylediğimizde ‘Yapay zeka aday çıkarıyor’ diye tartışmalar oluyordu. Seçim akşamı yaklaşırken ben üç gün önce teşekkür konuşması yapmaya başladım. İnanmayanlar vardı. ‘Bilerek kötü haberler yayılıyor, çok geride gösteriyorlar bizi sakın sandıkları terk etmeyin’ demiştik. Bu sefer son 10 günde yaptığımız miting programı tamamen ölçme ve değerlendirme ile yaptık. Meselenin kendisi bu… İster direnir ister yararlanırsınız. İster inanmaz, şaşırarak üzülürsünüz. İster inanır büyük bir zafer ve mutluluğa hazır olursunuz. Benim karşımda İzmir’de inanan 31 adaydan 29’unu seçtirmenin mutluluğunu duyuyorum¨ dedi.

TEKNOLOJİDEN YARARLANMADA CEMİL TUGAY TÜRKİYE'NİN EN İYİSİ

İzmir’de Cumhuriyet tarihinde her dönem 6 kadın belediye başkanı olduğunu, bu dönem ise bu sayının 8’e çıktığını söyleyen CHP lideri, ¨8 kadın belediye başkanı seçtirdim, hepsiyle gurur duyuyorum. 14 aday gösterdik, yanarım yanarım Aliağa’da Çağatay’a yanarım, 40 yaş altı olarak 13 aday seçtirdik. Cemil Tugay’ın süreç analizinde, teknolojiden yararlanmada Türkiye’nin en iyisi olan Cemil Tugay’ın bu takıma kaptanlık yapacağına inancım bir kez daha ifade ederek bu kentin çok daha ileri noktaya geleceğine inanıyorum. İzmir en iyisini hak ediyor. İzmir notu en kıt seçmen; en iyi öğretmen o. Eğilmiyor, bükülmüyor, teslim olmuyor en iyisini istiyor. Bu sefer adaylara bakan İzmirli anladı, kimin görevine devam ettiğine ve etmediğine bakan İzmirli, ölçme ve değerlendirmenin kendi duygularını iyi ölçtüğünü gördü. Şimdi bu insanlara hak ettiğini verme zamanı. Elbette başlangıçlar zordur ama ben iyi niyetli çabayı başkanlarımızda görüyorum. Onlara bu sefer oy verin demiyorum, onların ihtiyaç duyduğu kamuoyu desteğinin sizin tarafınızdan verilmesi bu kente çağ atlatacak, devrimi yaratacak. Ben yerel seçimlerden sonra birkaç ziyaret ve açılış dışında uzun süre İzmir’de olamadım. 411 belediyemiz var, her birisi orada olmamızı istiyor. Bugün burada olmak kıymetli. Burada bizimle birlikte olan birini anmak istiyorum. İzmir, beklentileri yüksek olan, zaman zaman haklı şekilde tepki gösteren bir kent¨ açıklamalarında bulundu.

‘BİR SONRAKİ YAZ İKTİDAR OLACAĞIZ’

Özel konuşmasının son bölümünde, ¨Birileri ikna olmuş, ‘Seçim kazandılar, dilleri yumuşak, bütün seçmene sahip çıkıyorlar, başarıyı partilerine değil Türkiye’ye atfediyorlar, her türlü sosyal ilişkiyi en iyi şekilde yapıyorlar. Bu mesele onlara yarıyor kutuplaşma olması lazım’ denmiş ve kabul edilmiş¨ diyen Özel, ¨Artık hepimiz kutuplaşmadan kavgadan medet umanlardan bıktık. CHP, Türkiye’nin birinci partisi. Bugün de aynı noktada, bütün anketler ortada. Her bir derdinizin var bir çaresi, onun da Cumhuriyet Halk Partisi. Geçen yaz bize inandığınız için teşekkür ediyorum. Bir sonraki yaz çok daha iyi olacak ama ondan sonraki yaz büyük bir ihtimalle iktidar olacağız¨ diye konuştu.



TUGAY: ESKİ İHTİŞAMLI GÖRKEMLİ FUARLARI BİRLİKTE VAR EDECEĞİZ
“İzmir, bir kez daha öncülüğünü göstermiştir”

Sophia ile tanışmasının ardında fuarın açılış konuşmasını yapan Başkan Tugay, fuarın, ülkenin ekonomi politikalarının temellerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Dünyanın en eski genel ticaret fuarlarından, Türkiye’nin ise ilk fuarı olan İEF’nin teknoloji teması ve zamanın ötesine geçiyoruz temasıyla düzenliyoruz. İEF her zaman amanın ötesine geçmiş bir etkinliktir. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanın ötesindeki öyküsü cumhuriyeti planlarken fuarımızın da temellerini atmıştır. Kuracağı cumhuriyetin ekonomi politikasını belirlemek için İzmir iktisat Kongresini düzenlemiştir. İzmir fuarının da Türkiye fuarcılığının da temelleri o sayede atıldı. İzmir, bir kez daha öncülüğünü göstermiştir. Bu şehir fuarcılığı da başlatarak ekonomi politikalarının da kurucu şehri olmuştur.” 

Fuarın yangınların ertesinde açıldığını hatırlatan Tugay, umut aşılayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Fuar, tarihi boyunca pek çok ekonomik krize, savaşa şahit oldu. Ama hep devam etti. Öyle ki sadece Türkiye’de değil dünyada da insanların yaşama dört elle sarılmasının sebebi oldu. İkicinci Dünya Savaşı yılarında da fuar düzenlenmeye devam eti Hem savaş yıllarında hem de soğuk savaş döneminde karşı kutuplardaki ülkeleri bir araya getirdi. Yani İzmir Fuarı hep, hayatın tarafında oldu. Hep umut aşıladı, insanları neşelendirdi, yaratıcılığı teşvik etti ve ticaretin devamlılığını sağlayarak yeni geçim kaynakları yarattı. Fuarımız bugünlerde İzmir halkı olarak yaşadığımız üzücü olayların ardında bize de moral oluyor. İzmir’in pek çok yerinde üzücü yangınlar yaşadık. Bu yangınlarla mücadele ettik ve onları durdurabildik. Fuarı bu yangınların hemen sonrasında açıyoruz. İnanıyoruz ki yanan alanlarımız küllerinden yeniden doğacak. Tıpkı, şu an içinde bulunduğumuz Kültürpark’ın, Kurtuluş Savaşı’nın ardından çıkan Büyük İzmir Yangını sonrası, küllerinden yeniden doğması gibi. 93. İzmir Enternasyonal Fuarı bizi, yaşadığımız zamanın kötü olaylarının da ötesine taşıyacak. Neşemizi, umudumuzu, sosyal hayatımızın canlılığını hatırlatacak.”

Fuarın içeriğine dair de bilgi veren Tugay, şöyle konuştu:

“İzmir Fuarı, getirdiği yeniliklerle de hep zamanın ötesine geçti. İcatlar, yeni teknolojiler, yeni ürün ve markalar, yıllar içinde hep dünyadan Türkiye’ye, İzmir Fuarı’nın açtığı kapıdan girdi. Bu yıl teknoloji temasını seçerken hedefimiz; İzmir’in geleceği hayal eden, hayallerini gerçeğe dönüştüren ve çağı yakalayan bir kent olmasıydı. Teknoloji temasıyla kentimizi geleceğe taşımayı hedeflediğimiz 93. İEF, uluslararası ve ulusal firmaların iş bağlantılarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Teknoloji sektöründeki girişimciler ve start-uplar kendilerine ayrılmış özel alanlarda, yeni iş fikirlerini ve yaratıcı çözümlerini sergileyecekler. Genç girişimcileri destekleyebilmek amacıyla 50 start-up firmasına ücretsiz stant tahsis ettik. Teknolojiyi, hayatımızı daha da kolaylaştırması, hizmet alanlarımızı daha kaliteli hale getirmesi için kullanacağız. Biz de belediyemizin bu tema özelinde yürüttüğü tüm çalışmalarıyla fuarda yerimizi alacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ ile İzmir’de yeni yapay zekâ uygulamaları hayata geçireceğiz. Teknoloji teması bizim, Türkiye’yi gelecek yıllara nasıl hazırlamak istediğimize dair vizyonumuzun da önemli bir göstergesi. Teknoloji teması altında düzenlediğimiz, her yaşa hitap eden, birbirinden renkli ve farklı onlarca etkinliğimiz var. Sanattan bilime, spora kadar her alanda teknolojinin nimetlerini deneyimleme, öğrenme şansı bulacağız.”

Fuarın ekonomi ve kent hayatına büyük katkısı olduğunun altını çizen Başkan Tugay, şunları söyledi: “İzmir Fuarı, özellikle İzmirlilerin hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Hepimizin büyüme hikâyesinde yerini almıştır. Anne babalarımızın elinden tutarak geldiğimiz fuara daha sonra çocuklarımızı getirdik, kimimiz torunlarını getirdi. Yeni ürünlerle, yeni teknolojilerle olduğu kadar gazinolarla, tiyatroyla, sinemayla da buluştuğumuz yerdir burası. Tüm Türkiye’nin eğlence ve sanat dünyasına adını altın harflerle yazdırmış bir kültür mirasıdır, İzmir Fuarı. Kimimizin de iş hayatına atıldığı ilk yerdir. Fuar dönemi, İzmir’de istihdama önemli katkılar yapar, gençlerimizin ilk iş deneyimlerini yaşamasını sağlar. Kurumların pavyonlarında, stantlarda çalışan gençler, okul harçlıklarını çıkarır. Gençlerin sosyal çevre edinmesine, iş hayatıyla tanışmalarına aracılık eder. Kim bilir şu anda fuardaki çeşitli stantlarda görevli gençlerimizi gelecekte şehrimizin, ülkemizin hangi mevkilerinde göreceğiz. Bunu düşünmek de bana büyük bir mutluluk veriyor.”

Tugay, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Her yıl fuar dönemi, fuarımızın kökleri itibarıyla cumhuriyete saygı duruşu niteliği taşır. Bu yıl fuarımızın kapılarını; Kurtuluş Savaşı’mızın son evresi Büyük Taarruz’u anmak üzere kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda açıyoruz. Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın cesaretiyle esaretten kurtuluşumuzu, zaferimizi, bağımsızlığımızı kutluyoruz. Kapanışı ise, Kurtuluş Savaşı’nın nihai zafere ulaştığı 9 Eylül’de, İzmir’in 102. kurtuluş yıl dönümünde yapacağız. İşte bütün tüm bu nedenlerden dolayı İzmir Fuarı, sadece İzmir değildir; Türkiye demektir, cumhuriyet demektir. Her yıl olduğu gibi yine fuar döneminde 11 gün boyunca ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi burası olacak.

‘Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın’ diyen Ata’mızın mirasını, her yıl daha da geliştirerek koruyacağız. Eski fuar dönemi neşesini, canlılığını tekrar yakalayacağız. Belediye başkanı olarak en önemli ödevlerimden biri budur: İzmir Fuarı'nı eskisi kadar canlı, merakla beklenen, Türkiye'nin her yerinden insanların ziyaret etmek istediği o günlere geri döndürmeyi vadediyorum. Ve 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın heyecanını şimdiden yaşıyorum. Eski ihtişamlı, görkemli fuarları birlikte var edeceğiz.”
 

 
Dervişoğlu'ndan İEF kararı: Gitmiyoruz!
 
İzmir semalarında görsel şölen!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da 30 Ağustos anması
30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’nin 102. Yılı Bergama’da kutlandı.
Seferihisar’da 30 Ağustos töreni
Seferihisar'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları gerçekleştirildi.
Büyük Zaferin 102. yılı Aliağa’da kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusunun 30 Ağustos 1922'de ...
 
Kemalpaşa'da 'Zafer' kutlaması
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıldönümünde, Kemalpaşa Atatürk Anıtı ...
Ziya Gökalp Caddesi yenilendi
Balçova’nın en işlek caddelerinden olan Ziya Gökalp, İzmir Büyükşehir ...
Çiğli Belediyesi İEF'te yerini aldı
Çiğli Belediyesi, bu yıl 93. kez ‘Teknoloji’ teması ile kapılarını açan ...
 
Aliağa'ya müjde: 45 yıllık hayal gerçek oldu!
Aliağa’nın Kültür Mahallesi Cici Sokak’ta 45 yıldır süregelen mülkiyet ...
Bornova’da 30 Ağustos coşkusu
Bornova’da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümünü Bornova Belediyesi’nin ...
Metro A.Ş.'de bir ayrılık daha: Alev görevi bıraktı!
Geçtiğimiz günlerde Metro A.Ş Genel Müdürü Ertan Sayılkan görevden alınmıştı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri