POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı!
Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı!
Süper Lig'de 9. haftanın hakemleri açıklandı
Süper Lig'de 9. haftanın hakemleri açıklandı
Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret açıklaması
Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret açıklaması
Deprem sonrası Vali’den açıklama: Yaralılar var
Deprem sonrası Vali’den açıklama: Yaralılar var
16 Ekim 2024 Çarşamba - 19:57

İzmir Otogarı İZULAŞ’a devredildi… Akıbeti ne olacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde İzmir Otogarı oy çokluğuyla üst hakkı İZULAŞ’a sermaye olarak aktarıldı. AK Partili meclis üyeleri İZULAŞ’ın otogar ile ilgili nasıl bir çalışma yapacağını sorarken, CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Otogarla ilgili düzenlemeler gündeme gelecek ve yapılacak. Ama burada güçlendirilme mi olacak, sadece boyamayla mı yetinilecek, yoksa yeni bir otogar inşası mı olacak… Bunlar oldukça uzun çalışmalar gerektiren işler” dedi.

İzmir Otogarı İZULAŞ’a devredildi… Akıbeti ne olacak?

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı olağan ikinci oturumu Meclis Başkanvekili Altan İnanç yönetiminde gerçekleşti. Meclis’te İZULAŞ A.Ş.'nin talebi doğrultusunda; İzmir Otogarı’nın Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden, 15 yıl süreliğine üst hakkının İZULAŞ A.Ş.’ye ayni sermaye olarak aktarılması konuşuldu.

AK PARTİ’DEN KARARA TEPKİ

AK Partili meclis üyeleri karara tepki göstererek, süreçte nasıl bir yol izleneceği yönünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a soru yöneltti. AK Partili Özgür Kaner, devam eden davaların olduğunu hatırlatarak, “Söz konusu önerge üzerinde kanuni incelemelerini de yaptık. Ancak tabii ki konunun önemine binen, yaptığımız itirazlarda karşılığını bulmadığı için komisyondan oy çokluğuyla kabul edildi. İzmir halkının da yakından takip ettiği gibi ilgili konu davalı. Şu an halihazırda İzmir Otogarı’nı kullanan İZOTAŞ isimli firmayla İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında sürenin bitmesi nedeniyle karşılıklı açılan birden fazla dava olduğu malumunuz. Şimdi hukuken değerlendirdiğimizde tahliye davasını ancak malik olan kiraya veren açabilir. Ama biz burada üçüncü bir malik yaratıyoruz. Kaba bir tabirle. Dolayısıyla var olan tahliye davasını direkt etkileyeceğini ve hukuk usulü anlamında taraf sıfatı değişikliğine de sebep olacağını komisyonda değerlendirdik. İlgili arkadaşlara da bu görüşümüzü söyledik. Dolayısıyla sadece bu madde dahil geliş tarihi itibarıyla tahliyeler kesinleşmeden, mahkeme kararı kesinleşmeden, bizim Büyükşehir’in yıllardır takip ettiği davayı İzmir halkımızın beklediği yenilemeyi karşılamayacağı kanaati hasıl oldu” diye konuştu.

OTOGAR TAMAMEN BELEDİYEYE GEÇMİŞTİR

CHP’li meclis üyesi Rifat Özer, Büyükşehir’in yüklenici firma ile yaptığı sözleşmenin sona erdiğini belirterek, “Ana sözleşmenin süre sonunda tesisin devrine dair başlıklı 11. maddesinde sözleşme süresi sonunda otogar tesisi kapsamında her türlü borç ve taahhütlerden bakımlı çalışır ve kullanabilir, eksiksiz, hasarsız şekliyle işletilebilecek durumda belediyeye teslim edilecektir. Sözleşme süresi sonunda kendiliğinden hiçbir ihtar ve hüküm tesisine gerek olmaksızın edilmiş sayılır hükmü bulunmaktadır. Hiçbir mahkeme kararını beklemeye gerek yok. Yasa gereğince gereği otogar tamamen belediyeye geçmiştir. Tamamen belediyenin malıdır. Aralarında dava varmış, tahliye davası varmış. Bu davalarda mahkeme ne karar verir? O kararı biz bilemeyiz. Bilmemiz de gerekmiyor. Dolayısıyla da belediye kendi malını kendi şirketine Kanunun 826 ve 726 maddelerine uygun olarak bir de üst hakkı şeklinde aktarma yapmaktadır. Olay bundan ibarettir” açıklamasında bulundu.

“MAHKEMEYİ BEKLEYEMEYİZ”

CHP’li meclis üyesi Ahmet Cemil Balyeli de, “Otogar 7/24 saat kesintisiz yaşayan bir yer. Şimdi burada İZOTAŞ ile yapılan sözleşme başkanımın da söylediği gibi süresi 2023 yılında dolmuş. Evet, davaları devam ediyor ama bizim bu davaları beklememize gerek yok. Dediğim gibi başka şehirden kalkan otobüsün gelip yolcusunu indireceği bir yer. Onun için de davaları beklememiz veya o davaların sonucunu etkileyecek diye bizim şu anda işlemi ötelememiz mümkün değil” diye konuştu.

CEMİL BAŞKAN’IN SEÇİM VAADİYDİ

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser ise “Hukuki taraflarını uzmanlığımız konuşuyor, tartışıyor. Mutlaka bir açıklığa kavuşturulacaktır ama bizim beklediğimiz otogarın akıbeti… Otogar artık miadını tamamlamış gibi duruyor. Yeme, içme alanlarının, alışveriş alanlarının, tuvaletlerinin gerçekten çok kötü durumda olduğu, her yağmurda sel felaketiyle baş başa kaldığımız bir otogardan bahsediyoruz. Kaldı ki burada Cemil Başkan’ın da seçim vaatleri arasında otogarın yenilenmesi var yanlış hatırlamıyorsam. Şimdi bizim merak ettiğimiz şirket yıkıp yenisini yapacak mı? Modern bir otogara kavuşturacak mı? İZULAŞ’ın böyle bir bütçesi var mıdır? Yoksa ufak tefek rötuşlarla badana boyayla geçiştirip tekrar bu ucube otogar İzmir'e hizmet vermeye devam edecek mi? Buraya ne yapmak istediğiyle ilgili kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz” diye konuştu.

TUGAY YENİLENECEK DEMİŞTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, İZULAŞ’ın otogarla ilgili nasıl bir çalışma yapacağını sorarak, “10 Mart'ta Sayın Başkan bir tweet attı ‘otogarı yepyeni bir projede yenileyeceğiz’ dedi. Stratejik plan görüşmelerinde Sayın başkana sordum. Ama bu konu ile ilgili bir bilgi yok. Geçen dönemde bir konuda bizim de oy birliğimizde esaslı hareket ettiğimiz bir nokta olmuştu. Biz kooperatifler hikayesi çıkmadan önce kentsel dönüşüm yetkisini bu meclisten oy birliğiyle vermiştik. Yani belediyemizin bir şirketine güvenmiştik. Belediyemizin şirketi demek belediyemiz demiştik ve oradaki yöneticilerin de bu anlamda doğru yapacağına kanaat getirmiştik. Vatandaşlarla yapılan anlaşmadaki yetkiyi devretmiştik. Alışkanlığın devamı olarak peki ne yapıyoruz? Otogarımızın 15 yıllık üst kullanım hakkını İZULAŞ’a ayni sermaye olarak veriyoruz. Peki bizim yenileme vaadimizi neyle gerçekleştireceğiz? Ortada yok. İzmir Otogarı maalesef rezillik içerisinde. Bunu belediyeyle yapmamız lazım. Burada zaten eski bir yapı. Karot testleri olarak güçlendirme gerekiyor mu? Kentsel dönüşüm anlamında sağlıklı mı, değil mi? Bir deprem geçirdik. Bununla ilgili testler yapılıp yıkılıp yenisinin yapılması gereken bir yapıyı gidip İZULAŞ'a devrediyoruz. Yani kontrolü maalesef zaten zarar eden bir şirketimize böyle aynı sermaye yapıyoruz. Konuyla ilgili meclisin bilgilendirmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK”

İzmir Otogarı’nın akıbetinin yapılacak çalışma ile belirleneceğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Otogar tabii ki yenilenecek. Tabii ki bu uyarılar dikkate alınacak ve otogarla ilgili düzenlemeler gündeme gelecek ve yapılacak. Ama burada güçlendirilecek mi, sadece boyamayla mı yetinilecek, yoksa yeni bir otogar inşası mı olacak… Bunlar oldukça uzun çalışmalar gerektiren işler. Örneğin otogarı yıkalım mı? Yeni bir tane otogar yapalım dediğiniz anda aslında bir rezerv alan çıkarmanız gerekiyor. Bir alan bulmanız ve orada otogar hizmetlerini aksamadan 7/24 düzgün bir şekilde yürütebilmeniz gerekir. Eğer içeride birtakım düzenlemelerle otogarın istenilen hizmetleri vermesi sağlanabiliyorsa bunlara da bakılacaktır. Önümüzdeki süreçte bu konudaki çalışmalar sürecek ve bu çalışmalar belli bir aşamaya vardığında tabii ki meclis, tabii ki arkadaşlarımız, tabii ki herkes bilgilendirilecektir” dedi.

Karar oy çokluğuyla mecliste kabul edildi. 

 

 
Evin bacasına saklandı yine de polisten kaçamadı
 
Ege Denizi'nin güneyi için 'fırtına' uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evin bacasına saklandı yine de polisten kaçamadı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde polisleri görüp kaçan M.A., girdiği binanın ...
Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret açıklaması
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Mayıs'tan itibaren İsrail ile ticaretin tamamen ...
Deprem sonrası Vali’den açıklama: Yaralılar var
Malatya'nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ...
 
İzmir'deki hastanede doktora korkunç saldırı: Yerlerde sürüklendi!
Gaziemir Devlet Hastanesi acil servisinde görevli doktor İrem S. hastaneye ...
Bakanlık harekete geçti: Körfez'e 'sirkülasyon' desteği!
İzmir Körfezi’nde meydana gelen çevre felaketi sonrası İzmir Büyükşehir ...
Kırık Saçlar özgürlüğe Efes Selçuk sokaklarında yürüdü!
CHP İzmir İl Kadın Kolları’nın, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe ...
 
Rusya’dan soğuk hava dalgası geliyor: İzmir’de sıcaklık 6 derece birden düşecek!
İzmir’de hava sıcaklığı Rusya’dan gelen soğuk hava dalgası ile birlikte ...
ABD'den İsrail'e ültimatom: Askeri yardımı keseriz
ABD, İsrail’i “Gazze’de insani durum iyileştirilmezse askeri yardıma erişim ...
Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem!
Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Malatya ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri