POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
20 Kasım 2017 Pazartesi - 10:15

İzmir'in 2018 bütçesinde aslan payı raylı sisteme

2018’e 5 milyar 450 milyon liralık bütçeyle giriş yapacak İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarda aslan payını yine raylı sisteme ayırdı. Önümüzdeki yıl hayata geçecek 5 ayrı projeyle İzmir’de adeta raylı sistem devrimi yaşanacak.

İzmir in 2018 bütçesinde aslan payı raylı sisteme

Toplu ulaşım ağını genişletmek için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, 5 ayrı projeyle kenti büyük ölçüde rahatlatacak. Yeni raylı sistem yatırımları için 3 yıldır hazırlıklarını sürdüren belediye, önümüzdeki sene peş peşe temel atarak, yeni hatları da hizmete açacak.

2018’DE RAYLI SİSTEM DEVRİMİ
Gelecek yıl toplam bütçesinin yaklaşık yüzde 10’unu yeni raylı sistem projelerine harcayacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda atağa kalkmaya hazırlanıyor. Konak Tramvayı’nı hizmete açmak için gün sayan Büyükşehir, ardından Buca, Narlıdere ve Bornova Merkez metrolarında temel atacak, İZBAN’da ise rotayı Bergama’ya çevirecek.

Ege Telgraf'tan Erman Şentürk'ün haberine göre yeni projelerle birlikte 16 kat büyüyerek 178 kilometreye ulaşan İzmir’in raylı sistem ağı 200 kilometreyi aşacak.

5 BÜYÜK PROJE
İzmir ulaşımı için kritik öneme sahip banliyö ve raylı sistem yatırımları kentin yol haritası sayılan belediye bütçesinde ağırlığını bu yıl da hissettirecek. Evka 3-Bornova Merkez, Fahrettin Altay-Narlıdere ve Üçyl-Buca Metrosu’nun yanı sıra, kuzey hattında Bergama başta olmak üzere, inşa edilecek yeni İZBAN duraklarıyla İzmir raylı sistemi katlanarak artacak. Yeni projelere 2018’de başlamayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıl toplam 499 milyon 140 bin liralık ödenek ayırdı.

ÜÇ YERDE TEMEL ATILACAK
Mevcut 164 kilometrelik raylı sistem ağı ile 650 bin yolcu taşıyan Büyükşehir Belediyesi, yeni yılda hizmete girecek Konak Tramvayı sayesinde bu rakamı ilk etapta 800 bin kişiye çıkartacak. Belediyenin Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Dairesi’nin yaptığı planlama dahilinde yapılacak ilave vagon alımları, yeni istasyon tesisleri inşaatları ve Halkapınar’daki yer altı garaj tesislerinin yapımı gibi projeler için de 486 milyon 121 bin lira daha harcanacak. Yani toplam fiili yatırım tutarı 1 milyar lirayı bulacak.

METRO İKİYE KATLANACAK
Raylı sistem yatırımlarında öncelik 20 Aralık tarihinde ihalesi gerçekleşecek Narlıdere-F.Altay Metro hattına verilecek. 2018 yılını başında temeli atılması planlanan hat sayesinde halen 17 durak ve 20 kilometre olan İzmir Metrosu, 24 durak ve 27 kilometreye çıkacak. Ardından yine seneye temeli atılacak Üçyol-Buca metro hattı ile mevcut sisteme 11 istasyon ve 13,5 kilometre daha eklenecek. 40 kilometreye ulaşacak İzmir Metrosu, yine projesi hazır olan ve temel atma aşamasına gelen bin 163 metrelik EVKA-3-Bornova Merkez ilavesiyle bu sefer 42 kilometre ve 39 durak sayısına erişecek.

250 KİLOMETREYE ÇIKIYOR
Büyükşehir Belediyesi, söz konusu projelerle önceki yıl raylı sisteme yaptığı 436 milyon liralık fiili yatırım tutarını da arttırmış olacak. Diğer yandan, ulaşım kapasitesini ikiye katlayacak yeni projeler raylı sistemde teknolojik yenilikleri de beraberinde getirecek. Buca Metrosu’nda sürücüsüz otomatik metro vagonları kullanılacak, metrodaki sefer sıklıkları yapılacak sinyalizasyon revizesi ile birlikte 2 dakikaya kadar inecek. Konak aksındaki tramvay hattının tamamlanması ile birlikte kent merkezinden lastik tekerlekli otobüsler çekilecek, ana arterlerde rahatlama yaşanacak. Halkapınar’da inşaatı süren yer altı deposu ve garajlarının tamamlanmasıyla birlikte metro filosu için ilave alan açılacak. Bunun yanı sıra, kentin ihtiyaçları doğrultusunda yeni metro hatları için araştırmalara hız katılacak ve kentin gelişimine göre yeni metro projeleri hazırlanacak. Son olarak, Ankara’dan gerekli onayları alan İZBAN, kentin kuzey aksında 27 kilometre daha genişleyecek ve banliyö hattının Aliağa’dan Bergama’ya ulaştırılması için çalışmalara start verilecek. Tüm bu projelerle birlikte raylı sistem ağının toplam uzunluğu 250 kilometreyi bulacak. (Ege Telgraf)

 
Bayraklı'da semt merkezleri yenileniyor
 
Kredi derecelendirme devinden İzmir'e bir pekiyi daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı'da semt merkezleri yenileniyor
Bayraklı Belediyesi 24 mahallede bulunan 28 semt merkezini yeniliyor. ...
İzmir'in patencileri 5 madalyayla döndü
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da düzenlenen ve 66 sporcunun mücadele ...
'Sakin Şehir'de turuncu bayrama damga vuran çığlık!
Türkiye’nin mandalina cenneti Seferihisar’da bu yıl 18.kez düzenlenen ...
 
Başkan festivalde açıkladı: O ilçenin arması zeytin oldu!
Torbalı ilçesinde belediye tarafından düzenlenen ‘Geleneksel Zeytin ve ...
Eflatun Nuri'nin kazananları belli oldu
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde düzenlenen ...
Karabağlar'da projeler yarışacak
Karabağlar Belediyesi, İzmir’in 3. Büyük Kent Meydanı proje yarışmasının ...
 
Bornova'nın 6.kurs merkezi Pınarbaşı'na
Vatandaşların boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesi ve kaliteli ...
'Sakin Şehir'de turuncu bayramın ilk hasadı çocuklardan!
Mandalina hasat mevsimini üç günlük şenlikle kutlayan Seferihisar’da ilk ...
Karşıyaka'nın ilk yüzme arenası kapılarını açtı
Karşıyaka Belediyesi, kentin ilk yarı olimpik kapalı yüzme havuzunu törenle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri