İzmir’in kurtuluşunun 98. yılı Bornova’da düzenlenen törenlerle kutlandı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nin önünde bulunan 9 Eylül Şehitliği’ndeki anmanın ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun hemen öncesinde kente baktığı Belkahve’de düzenlenen törende kurtuluş coşkusu yeniden yaşandı.
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yılı Bornova’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk tören Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Anıt’a Kaymakamlık, Garnizon ve Bornova Belediyesi çelenkleri konuldu. İkinci tören ise Bornova Belediyesi’nin organizasyonunda 9 Eylül 1922’de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e bakarak; “Bu şehre birşey olacak diye çok korktum” sözlerini dile getirdiği Belkahve’de gerçekleşti. Koronavirüs salgını önlemleri çerçevesinde vatandaşların yer alamadağı Atatürk Anıtı önündeki tören; Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Bornova Garnizon Komutanı Vekili Topçu Albay Ramazan Karadaş, siyasi partilerin temsilcileri ve muhtarlar olmak üzere ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleşti.
Şiir, zeybek ve mini konser
Kurtuluş ruhunun yaşatıldığı etkinlik, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’dan Hakan Taner Yıldırım ile Murat Niyazi Emre Kuvva-i Milliye adlı şiiri okurken, Bornova Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu Zeybek gösterisi ile etkinliğe renk kattı. Bağımsızlık meşalesinin yakıldığı alanda İzmir Kavakları’ndan Vardar Ovası’na Büyük Önderin sevdiği şarkılar Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından seslendirildi. Tören kapsamında Afyonkarahisar Kocatepe’de 26 Ağustos’ta başlayan ‘Büyük Taarruz Bisiklet Turu’na katılan bisikletçilerin İzmir’e giriş startı da verildi.
Atatürk’ün baktığı noktada
Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Şu an bulunduğumuz yer Atatürk’ün İzmir’in Kurtuluşu öncesi kente baktığı, ‘Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum’ dediği noktadır. İzmir’in kurtuluşu emperyalist güçlere meydan okuyup, tam bağımsız Türkiye’nin kuruluşudur. Vatan uğruna canlarını hiçe sayan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.
Kutlamaların ardından törene katılan protokol üyeleri Ata Anı Evi’ni gezerek bilgi aldı, Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan kalan eşya ve materyalleri inceledi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |