POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye EURO 2024'e veda etti
Türkiye EURO 2024'e veda etti
Berlin'de Türk taraftarlara gözaltı
Berlin'de Türk taraftarlara gözaltı
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
28 Mayıs 2024 Salı - 18:14

İzmir siyasetinde İZBAN tartışması: CHP'den çağrı, AK Parti'den tepki!

Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay'ın İZBAN’da ortaklığın beklendiği gibi çalışmadığını ifade ederek “devralabiliriz veya devredebiliriz” mesajı sonrası CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu'ndan AK Parti'ye 'birlikte çözüm üretelim" çağrısı gelirken, AK Parti İl Başkanı Saygılı, "Büyükşehir, konu ile ilgili hiçbir görüşme talebinde bulunmamış" açıklamasında bulundu. AK Parti İzmir Milletvekili Kaya ise Tugay'ın sözlerine tepki gösterdi.

İzmir siyasetinde İZBAN tartışması: CHP den çağrı, AK Parti den tepki!

GERÇEKZİMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZBAN’ da ortaklığın beklendiği gibi çalışmadığını ifade etmiş, iki başlılığın ortadan kalkması gerektiğini söyleyerek “devralabiliriz veya devredebiliriz” demişti. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın İZBAN çağrısına destek verdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın teklifine destek vererek, mevkidaşı AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’ ya seslendi.

 İZMİRİMİZİN DAHA İYİYE GİTMESİ İÇİN BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ.
Aslanoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın İZBAN hakkındaki çağrısı ve teklifi İzmir için, İzmirliler için önemli bir fırsat. İZBAN çok önemli bir ulaşım sistemi. Kuruluş aşamasında yerel ve genel iktidar çok anlamlı bir ortaklık ve örnek bir iş birliği sergileyerek hayata geçirmişti. Bu iş birliği İzmir tarihinde hep hatırlanacaktır. Bu işbirliği için hükümete ve büyükşehir belediyemize İzmirliler adına bir kez daha teşekkür ederiz.

Ancak büyükşehir belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi, ortak işletmede problemlerin hızlı çözümü çok zor. Ortak karar mekanizmaları içeren bu sistemde işler yavaşlıyor, sorunlar büyüyor. Bu İzmirlilerin sorunu. Bu işte partizanlık yapılmaz. Hem CHP hem de AKP İzmir’in çıkarı için birlikte hareket ederek, ortak bir kararla bu ortaklığı sonlandırmalı.

Bu karar, kentimizin çıkarı için verilmiş ortak bir karar olarak İzmirlilerin de takdirini kazanacaktır. Hepsinden önemlisi, zaman zaman ulaşımda ve istasyonlarda yaşanan sıkıntıların ortadan kalkmasını, yıllardır yapılmayan sinyalizasyon sisteminin kurulmasını ve teknolojik olarak sistemin sürekli olarak gelişmesini sağlayacaktır.

Bu işi sığ siyasetle boğmadan, tartışma çıkarmadan birlikte çalışarak başarabiliriz. Sayın mevkidaşım AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’ da bu işte İzmir’in yararını gözetecektir.

Bilal bey “İzmir’in çıkarları için Ankara’ya birlikte gideriz” demişti. Bilal beyde tamam derse, Ankara’ya birlikte gidelim. Ortak bir heyetle, İzmir’in çıkarı, İZBAN’ ın daha verimli çalıştırılması için herkesi ikna edelim. İZBAN’ ın başında kurulan ortaklığı, şimdi İZBAN’ ı sorunsuz işletmek için yapalım.

SAYGILI: BÜYÜKŞEHİR KONU İLE İLGİLİ HİÇBİR GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNMAMIŞ

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İZBAN’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi ile ilgili CHP kanadından, basında çıkan beyanlara yönelik, ‘’İlgili kurum temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerek başkan gerek yönetim kademesi tarafından herhangi bir görüşme talebinin iletilmediğini öğrendik. Konu, basında paylaşım yaparak, niyet beyanında bulunulacak bir konu olmaktan ziyade teknik, idari ve mali yönleri olan bir konudur.  Sayın Cemil Tugay, kapsamlı şekilde taleplerinin ne olduğunu belirten bir dosya hazırlatır ve tarafıma iletirse, ben de kendisiyle birlikte gereken görüşmeleri sağlayacağımı ve yanında olacağımı söylüyorum.’’ ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından konuya dair açıklamada bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, ‘’26.03.2005 tarihinde TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokole bağlı olarak, yüzde 50 TCDD, yüzde 50 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin ortaklığıyla kurulan İZBAN A.Ş., 06.03.2011 yılından beri yolcu taşımacılığı yapmaktadır. İzmir genelinde lastikli kent içi taşımacılığını ciddi oranda rahatlatmış, günde 300.000 yolcu kapasitesiyle kent ulaşımının omurgası haline gelmiştir. İşletmesi, tarafların eşit temsiliyle oluşturulan İZBAN A.Ş., imzalanan protokollere bağlı olarak faaliyetine devam etmektedir. İZBAN’ın ortakları kendi aralarında görüşerek işletme ile ilgili her türlü kararı alma hakkına sahiptir. Haliyle herhangi bir çift başlılıktan söz etmek yersizdir. TCDD’nin İZBAN gibi diğer illerde bulunan Marmaray, Başkentray ve Gaziray'da başarılı uygulama modelleri olarak karşımızda durmaktadır.’’ diye belirtti.

*Partizanlık yapılacak bir konu değil!*

Başkan Saygılı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü, ‘’Ayrıca ilgili kurum temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerek başkan gerek yönetim kademesi tarafından herhangi bir görüşme talebinin iletilmediğini öğrendik. Konu basında paylaşım yaparak, niyet beyanında bulunulacak bir konu olmaktan ziyade teknik, idari ve mali yönleri olan bir konudur. Haliyle partizanca yaklaşım sergilenecek bir tarafı da zaten bulunmamaktadır. Sayın Cemil Tugay, kapsamlı şekilde taleplerinin ne olduğunu belirten bir dosya hazırlatır ve tarafıma iletirse, ben de kendisiyle birlikte AK Parti İl Başkanı olarak, Bakanlık ve Genel Müdürlükler nezdinde gereken görüşmeleri sağlayacağımı ve yanında olacağımı söylüyorum. Biz, İzmir için verdiğimiz sözün arkasındayız. Kendilerinden de aynı yaklaşımı bekliyorum. Tüm bunlarla birlikte; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin  önceki yıllardan farklı olarak sermaye artırımlarına katılması ve İZBAN trenlerinin borçlarının ödenmesi için ortaklığı oranında mali destek sunmasının İZBAN’ın sürdürülebilirliği için bir zorunluluk olduğunu da hatırlatmak isterim.''

 

AK PARTİLİ KAYA'DAN TEPKİ: CHP'DE GELEN GİDENİ ARATACAK

AK Parti cephesinden ise Tugay'ın açıklamaları sonrası tepki geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, " Süreç içerisinde taahhüt ve yatırımlarınızı yerine getirmediğiniz halde ortaklık aynı şekilde devam etti. sizin hizmet üretme derdiniz olmadığı gibi ortak iş yapıp İzmirli hemşerilerimizin dertlerini çözme niyetiniz de yok. Tunç Soyer'den sonra daha kötüsü gelir mi demiştik. Ama öyle görünüyor ki, CHP'de gelen gideni aratacak" dedi.

Kaya'nın açıklamaları şu şekilde;

Sn. Tugay, siz belki bilmezsiniz. CHP İzmir'de iş yapmadığı ve hizmet üretmediği için, kangrene dönen şehir içi ulaşım sorununu çözmek amacıyla İZBAN projesini yaptık.

İzmir'imize Selçuk'tan Aliağa'ya kadar, 136 kilometre uzunluğunda bir raylı sistem hattını kazandırdık. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaştırma Bakanlığımızın çok altındaki yatırım taahhüdüne rağmen, beraber iş yapma kültürü adına %50 eşit ortaklı bir yapı kurduk.Süreç içerisinde taahhüt ve yatırımlarınızı yerine getirmediğiniz halde ortaklık aynı şekilde devam etti.

Bizim her zaman şiarımız, "Söz konusu İzmir ve İzmir'e hizmet ise geri kalan her şey teferruattır" şeklinde olmuştur. Önemli olan İzmir'imize ve hemşehrilerimize hizmettir ve bunu da İzmir'e yakışan bir biçimde, uzlaşı kültürü içinde yapabilmektir.

Ama anlaşılıyor ki, sizin hizmet üretme derdiniz olmadığı gibi ortak iş yapıp İzmirli hemşerilerimizin dertlerini çözme niyetiniz de yok. Tunç Soyer'den sonra daha kötüsü gelir mi demiştik. Ama öyle görünüyor ki, CHP'de gelen gideni aratacak.

 
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
 
MGK'dan terörle mücadele vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
Edirne'de Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret ...
Bahçeli: Caniyahu'yu tüm öfkemle lanetliyorum!
İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösteren Milliyetçi Hareket Partisi ...
Genel Merkez’den İzmir’e miting teşekkürü!
CHP Genel Merkezi, Ankara’daki emekli mitingine katılım nedeniyle İzmir ...
 
Dervişoğlu: Bu rejim benden fazla Erdoğan'a külfet!
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, yeni Anayasa tartışmalarına ...
"Yeniden aday olacak mısınız?" sorusuna yanıt!
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeniden genel başkanlığa aday ...
CHP'den ‘Sinan Ateş’ davası açıklaması!
CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Sinan Ateş suikastine yönelik süren davaya ...
 
Bahçeli: Ülkücü katilleri ile hesaplaşacağız
Ülkücü Şehitler Anıtı'nı ziyareti sonrası konuşan MHP Genel Başkanı Bahçeli, ...
Zafer Partisi'nden yasa tepkisi: Katliama müsaade etmeyeceğiz!
Zafer Partisi İzmir son günlerde tartışma konusu olan sokak köpekleri ...
Erdoğan: Bu anayasa ile yola devam edemeyiz!
27 Mayıs darbesinin üzerinden 64 yıl geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri