GERÇEKİZMİR- Karşıyaka Belediye Meclisi’nde imar planı tartışması yaşandı. AK Partili meclis üyelerinin Cumhuriyet- Örnekköy-İnönü mahallerinde imar planlarında eksiklerin bulunduğunu, bu nedenle revize edilmesi gerektiğini belirtmesi üzerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan yanıt geldi.
Tugay, “Bu plan Türkiye’de emsal gösterilmesi bir olay. Şehir plancıları yeterli yeşil alan yok diye itiraz ediyor, vatandaşlar bizimden fazla pay alıyorsunuz diyorlar ve istemiyorlar. İki farklı bakış açısı var. Sormamız gereken şu, hangi mantıkla neye göre plan yapmamız gerekiyor. İmar konuna uymayan planlama yapsak o plan, hukuk yolunda iptal olur. Kimsenin elinde maalesef sihirli değnek yok. Herkesi memnun edemeyiz. Yeterli eğitim alanı yok dediler. Bu alana nereden bulacağız. Vatandaştan daha fazla terk mi alalım, ya da başka bir şey mi bulalım?” dedi.
1500 VATANDAŞ İTİRAZ ETTİ
AK Parti’li Meclis üyesi Adem Öztürk, Cumhuriyet- Örnekköy- İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planlarının revize edilmesi gerektiğini kaydederek, “Geçtiğimiz dönemde yapılan bu planlara bir inisiyatif alarak daha iyi bir uygulama için eski planları ret etti. Mart ayında yeni plan çalışması onayımıza sunuldu. Komisyonlarda olmadığımız için bizim o planları inceleme fırsatımız olmadı. Ama yaptığımız bazı kıstasların göz önüne alınmasını söyledik ve oy birliğiyle geçmesini sağladık. Maalesef bu planla alakalı bize verilen sözler yerine getirilmedi. Planları baştan aşağı incelediğimizde emsal artış olacağı idi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan planın raporunda iptal edilen öngörülen alanda daha az bir alan verilmiş. Planın genelinde bir artış olmamış. Parsel bazında da incelediğimizde de düştüğünü gözlemliyoruz. Biz belediyenin garantör olmasını istedik. Buradaki vatandaş 2,5 emsal inşaat hakkı alacak. Bunu açık bir şekilde dile getirilmeli. Kamusal alanlarında normalde bu kadar büyük planlarda ayırmanız gereken alanlar mevzuata göre çok daha düşük. Bu plan muhtemelen hak sahipleri tarafından mahkemeye gidecek ve bu saydıklarım nedeniyle planlar iptal olacak. Bölge halkına bölge halkına anlatamadıktan sonra, süreci böyle yönetirseniz halk memnun olmaz. 1500 itiraz var. İnsanları ikna edemezseniz bunun nereye koyacaksınız. İddia ediyorum, emsal artış, nüfus artışı olmamış. Emsallerdeki artışın azlığı, donatı alanların azlığı, inşaat hakları azlığını görmezden gelemeyiz. Bu plan yeniden revize edilmeli” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ GELİNCE FİKİRLERİNİ DEĞİŞTİRDİLER
AK Partili Öztürk’e yanıt veren CHP’li Murat Aydın, “Bu planı büyükşehirden bütün partilerin oylarıyla geçti. Şimdi ise biz yeterince incelemedik deyip eleştirilerde buluyorlar. Yeni bir durum değişti, söylediğiniz şeyler doğru ama gerçeği söylemiyorsunuz. Rakamların bir kısmını verip, bir kısmını vermezseniz, gerçeği yansıtmış olmazsınız. Ham arsası üzerinde yapılması nasıl olacağını, hukuki ve mali sonuçlarını Adem Bey daha iyi bilir. Bu süreci iyi bilir. 35 metrelik yolu, kamusal alanların yerini, okul alanlarına bakmamışsanız, nesine oy verdiniz. Aslında biz plana evet dedik. Baktık mahalleli çok itiraz ediyor, biz oyumuzu fiilen çekelim dediniz. Açık konuşması gerekiyor. Bu imar planların zaman içinde yeniden değerlendirelibilir. Kentin yeni anlayışına göre farklı bakılabilir. Planları geri çekin, revize edin, demek Cumhuriyet mahallesindeki planların birkaç yıl daha sürüncemede kalsın demektir. 1987 imar planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu planlarda yüzde 45’e tamamlandığı için diğer planlarda bir farklılaşma olabilir. Rakamın neresinden okuduğunuza bağlı" dedi.
KİMSENİN ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK
Tugay, “Bu plan Türkiye’de emsal gösterilmesi bir olay. 1987 yılında yapılmış geçici bir plan yapılmış. O yıldan bu yıla kente yapılaşma soruna bakıldığında nasıl sıkıntılar yaşadığımız hepimiz görüyoruz. En başta trafik. Çok yoğun nüfusun olduğu bir yerde yeterince geniş bırakılmamış, sokaklar caddeler, sıkıntı yaratıyor. Otopark, yeşil alan yok. Sağlık tesisi, eğitim, kültür tesisi… Bunların bazı mahallelerinde ne kadar eksik olduğunu görüyorsunuz. Vatandaşa soruyoruz, neden şikayetçisiniz? ‘Niye yeterli yeşil alan, park, okul alanı yok’ diyor. Karşıyaka Türkiye’nin en yoğun yapılaşması olan ilçeler arasında yer alıyor. Şehir plancıları yeterli yeşil alan yok diye itiraz ediyor, vatandaşlar bizimden fazla pay alıyorsunuz diyorlar ve istemiyorlar. İki farklı bakış açısı var. Sormamız gereken şu, hangi mantıkla neye göre plan yapmamız gerekiyor. İmar konuna uymayan planlama yapsak o plan, hukuk yolunda iptal olur. İmar kanunu revizyonu yapılırken, insanların daha iyi şartlarda yaşabileceği mantığıyla yapılıyor. Ben bu yönde hükümetin aldığı kararları doğru buluyor ve teşekkür ediyorum. Çünkü şehir planlamasında daha insanca şartlarda yaşamak için ve şehrin daha doğru yapılması için karar alınıyor. Buna uymayan bir karar alamazsınız. Biz burada kendi başımıza keyfi kararlar alamayız. Sıfırdan alanda bir planlama yapsak bu daha kolay olabilirdi. Bunu üzülerek söylüyorum, bazen vatandaşlarımız bize ‘her şeye itiraz ediyorsunuz buna niye onay veriyorsunuz’ diyor. Burası bir kamu kurumu olduğunu unutmamalıyız. Ama insanlar yaşamakta olan bir alandan bahsediyoruz. Kimsenin elinde maalesef sihirli değnek yok. Herkesi memnun edemeyiz. Yeterli eğitim alanı yok dediler. Bu alana nereden bulacağız. Vatandaştan daha fazla terk mi alalım, ya da başka bir şey mi bulalım?” dedi.
PLANI YENİDEN YAPSAK DAHA GÜZEL Mİ OLACAKTI?
“Daha parselasyon planı yapılmamış” diyen Tugay şunları söyledi:
“Buradaki amacımız küçük parsel olan vatandaşların hakkını koruyacağız. Biz o masada olacağız. Bize ‘yüzde 45 terk alacaksınız’ diyorlar neye göre söylüyorlar bilmiyorum. Burada kanun var. Parselasyon planı yapılırken buradaki vatandaşların hakkı hukuku korunacak. Mahallede bir hazır formun üzerine itirazlar imzalar atılmış. İtirazlar bir kampanyaya dönüştürüldü. ‘Eğer itiraz etmezseniz hak kaybına uğrarsınız, ne kadar itiraz ederseniz o kadar hak alırsınız’ dendi. Biz vatandaşlarımız pek çok vatandaşlarla bir araya geldik. Kendi makamlarımızda bilgi verdik. Askı sürecinde hem bireysel hem de 10’arlı gruplar halinde yüzlerce insana bilgi verildi. ‘büro açın, düğün salonunda toplantı yapın’ denildi. Oraya kaç kişi gelecek, sağlıksız bir ortam nedeniyle sağlıklı bulunmadı. Biz kimseye kötülük yapmaya çalışmıyoruz. Söyledikleri her şeyi duyduk, dilekçelerini inceledik. Bir keyfiyet olmadığını kesinlikle herkesin bilmesini isterim. Eğer planı iptal etseydik, dönüp de yeniden yaptığımız plan ne kadar daha iyi olacaktı. Ne yapacaktık, daha fazla yeşil alan, eğitim alanı mı yapacaktık? Bu planlara herkes itiraz etmiyor. Bu atlanan bir şey. Bazı vatandaşlarımızın itirazı var ama pek çok memnun olan da var. Bunu unutuyoruz. Planda emsal artışı kesinlik olmuştur. Anadolu Caddesi önündeki alanındaki düşüş Büyükşehir tarafından alınmıştır. Bu daha teknik bir konudur. Dengeyi sağlamak için bir emsal düşüşüne gidilmiştir. Bu mahkemeye gitmiştir. Kararı bekleyeceğiz.”
10 SENE SONRASINI DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR
Tugay, “Şehir plancıların bilimsel birikimine inanıyorum. İnanıyorum ki bu hassasiyet içerisinde bu çalışmalar yapsınlar. Büyükşehir İzmir genelinde teşvik edici bir plan değişikliği tasarlıyor. Sonucu ne olacağını bilmiyoruz ama eşit bir şekilde dağıtılacak. 10 sene sonrasını düşünmeden hak terkine uğramadan araziye aynı oranda bina dikilmesi gibi düşünemeyiz. Biz şehrin yöneticileri olarak 10 sene sonrasını düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |