MMO İzmir Şubesi'nin çıkardığı bültenin Haziran sayısında, klima kullanımı ve enerji tasarrufu konusunda önemli bilgiler paylaşıldı. Ortamın konforuna büyük katkı sunan klimaların, bilinçsiz kullanım halinde ekolojik dengeye zarar veren gazların daha fazla salınmasına, gereksiz enerji harcanmasına ve insan sağlığının bozulmasına neden olduğu belirtilirken, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
"Aşırı ısıtma ya da aşırı soğutmadan uzak durulmalıdır. Sıcak havalarda soğutma yaparken, dışarıdaki havanın sıcaklığına göre 8-12 derecelik bir farka göre, minimum 24 derece olacak şekilde ayarlanması yeterlidir. Cihazlarda bulunan dikey ve yatay kanatların sürekli hareket ettirilmesi sağlanmalı, böylece üflenen hava odanın içerisinde dağılmalıdır. Hava akış yönü, odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır. Havanın çok sıcak olmadığı ve nemim yüksek olduğu günlerde, klima cihazını nem alma modunda çalıştırın. Nemin alınması, iç ortamda konforlu bir ortam yaratacaktır. Klimanın kullanıldığı ortamın ısı izolasyonu ne kadar iyi olursa, kapasitesi ve dolayısıyla elektrik tüketimi azalacağı gibi, verimi de o kadar artacaktır."
'KLİMA FİLTRELERİ HAFTADA EN AZ BİR KEZ TEMİZLENMELİ'
Klima filtrelerinin haftada en az bir kere temizlenmesi gerektiğine dikkat çekilirken şöyle denildi: "Klima kullanılan ortamda kapı ve pencereler kapalı olmalı, güneş alan camlarda bulunan panjur vb. kapalı tutulmalıdır. Güneş ışığının doğrudan içeriye girmesi daha fazla enerji harcanmasına neden olur. Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler, hem de zamanla birçok hastalığa neden olabilir, içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir ve oluşturabilir. Bunun için klima cihazlarının peridyodik bakımı aksatılmamalıdır. Hava filtreleri düzenli olarak (haftada en az bir kez olmak üzere) temizlenmeli."
YAKIT TASARRUFU NASIL SAĞLANIR?
Ayrıca, vatandaşların tatil, gezi gibi ihtiyaçlarının karşılanması açısından yaz aylarında araç kullanımının arttığı, akaryakıt fiyatlarının sürekli yükseldiği belirtilerek, nasıl tasarruf sağlanacağına yönelik şu tavsiyelerde bulunuldu: "Hava filtresinin temizliği-değişimi yapılmalıdır. Buji-platin ayarları düzgün olmalıdır. Paslanmış akü bağlantıları yakıt tüketimini artırır. Motor, vites kutusu ve diferansiyelde önerilenden daha kalın yağ kullanılması, motor parçalarında meydana gelen aşınmalar, fren ayarlarının sıkı olması, lastik hava basınçlarının normalden düşük olması, şehir içi kullanımlarda ani kalkış ve duruşların yapılması yakıt tüketimini artırır. Ek olarak, yakıt sabah erken ve gece geç saatlerde daha koyu olacağından, bu saatlerde alınmalıdır." (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |