35. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında Konak Belediyesi’nin kültür merkezleri söyleşi ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Açılışının yapıldığı günden bu yana sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan etkinliklerde bu kez oyuncu Levent Üzümcü “Tiyatro Üzerine Söyleşi” ile İzmirlilerle buluştu. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Üzümcü insanlık tarihi boyunca sanatın gelişimini önemini izleyicilere anlattı.
SANAT MAĞARADAN ÇIKTI
İlk sanatsal etkinliklerin mağara adamları tarafından yapıldığını dile getiren Üzümcü, “Onlar son derece ilkel koşullarda avcılık yapıyorlardı. Kendilerinden sonra gelecek jenerasyon bu zorlu koşullarla başa çıkabilsin diye yaşadıkları zorlu mücadeleleri onlara o dönem henüz kelimeler olmadığı için hareketlerle anlattılar. Eğer bunları yapmasalardı yemeği pişirmeyi öğrenemeyecek ve bugün yapabildiğimiz hiçbir şeyi yapamayacaktık. Antik dönemde site devleti yöneticisi tiranlar tiyatroya çok büyük destek verdiler. O dönemde çok büyük eserler çıkmıştır. Orta Çağ’da ise tiyatronun yok olacağı düşünülmüş; ama insanlar tiyatro yapmaya devam etmişlerdir” dedi.
İNSAN KENDİNİ SANATLA İFADE EDER
Sanatın bir diğer yönünün de insanların kendilerinin varlığını kanıtlayabilmesi olduğunu dile getiren Üzümcü, “Sanatçılar her zaman eserleriyle kendilerini ifade etme olanağı bulmuştur. Mağara adamları ilk olarak ellerini kırmızıya boyayıp sonrasında da duvara sürerek ben varım demişlerdir. Bir edebiyatçı kitabındaki karakterlerden ve olaylardan muzdariptir. Her sinema filmi bir sanat eseri değildir. Bir filmi 5 milyar kişinin izlemesi onu sanat eseri yapmadığı gibi başka bir filmi 1500 kişinin izlemesi de onu kötü bir film yapmaz” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |