POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fransa'da sandıktan aşırı sağ çıktı!
Fransa'da sandıktan aşırı sağ çıktı!
Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi!
Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi!
Kayseri ayağa kalktı: 5 yaşındaki çocuğa taciz iddiası!
Kayseri ayağa kalktı: 5 yaşındaki çocuğa taciz iddiası!
18 yaşındaydı: Evinden çıkarken kanlı infaz!
18 yaşındaydı: Evinden çıkarken kanlı infaz!
10 Haziran 2024 Pazartesi - 09:16

Liberal Avrupa'nın sonu: Aşırı sağ rüzgarı!

Avrupa Parlamentosu'nda sağ partilerin büyük bir zafer elde etmesi dünyayı şoke etti. Fransa ve Avusturya'da aşırı sağ partiler ilk sıraya yerleşirken, Almanya'da aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) partisi ikinci oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların ardından erken genel seçim kararı aldı

Liberal Avrupa nın sonu: Aşırı sağ rüzgarı!

27 ülkede 400 milyon kişinin oy kullandığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sonuçlar belli olmaya başladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerine sandıktan aşırı sağın çıkması damga vurdu.

İngiltere'nin 2020'de Avrupa Birliği'nden ayrılması ve Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesiyle, 2019'daki son parlamento seçimlerinden bu yana Avrupa'da çok şeyin değiştiği seçim sonuçlarına yansıdı.

Fransa ve Avusturya'da aşırı sağ partiler ilk sıraya yerleşirken, Almanya'da aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) partisi ikinci oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçların ardından erken genel seçim kararı aldı.

MACRON AŞIRI SAĞIN İLK SIRADA ÇIKMASININ ARDINDAN ERKEN SEÇİM KARARI ALDI

Fransa'da aşırı sağcı ID 30, RN 14, S&D 13, Sol 8, EPP 6, Yeşiller 5 milletvekili çıkardı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

Ve ekledi: "Hiçbir şey olmamış gibi davranamam. Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum.”

Macron'un bu kararı bazı Fransız gazetelerinde "büyük kumar" olarak nitelendirildi. Fransa Cumhurbaşkanı ikinci döneminin bitmesine üç yıl varken aldığı bu kararın "ciddi ve ağır" olduğunu ancak bunun bir "güven eylemi" olduğunu söyledi.

ALMANYA'DA AŞIRI SAĞCI AFD İKİNCİ SIRADA

720 sandalyeli parlamento seçimlerinde liberal ve sosyalistler çoğunluğu korumaya hazırlanırken, Fransa'yla birlikte Almanya'da beklenmedik bir sonuçla karşılaştı.

Almanya'da AP seçimlerinde ilk sırayı 29 milletvekilliği kazanan Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı, ikinci sırayı 17 milletvekili ile aşırı sağcı AfD aldı. Hükümet koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise 14 milletvekili kazanarak üçüncü sıraya geriledi. Koalisyonun diğer ortakları Yeşiller 12 ve Hür Demokrat Parti (FDP) 5 milletvekilliği kazanabildi.

Macron gibi Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da AfD'nin ikinci sırada olmasıyla beklenmedik bir sonuçla karşı karşıya kaldı.

AVUSTURYA'DA DA AŞIRI SAĞCI PARTİ İLK SIRADA

Avusturya'da da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşirken onu 5'er milletvekilliği ile EPP ve S&D izledi, Yeşiller ve RE ise 2'şer sandalye sahibi oldu.

İTALYA'DA MELONİ GÜCÜNÜ PEKİŞTİRDİ

İtalya'da sağ koalisyon iktidarının büyük ortağı Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri, AP seçimlerinden de birinci parti çıktı. Sonuçların belli olmasının ardından konuşan Meloni, oy kullanan herkese teşekkür etti ve "Bu benim için son derece önemli bir şey, bu İtalyanlardan gelen bir mesaj. Verdiğiniz mesajı alıyorum ve daha büyük bir kararlılıkla sizi temsil etmekten gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

İspanya'da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP), Başbakan Pedro Sánchez'in İspanyol Sosyalist İşçi Partisi mağlup etti, ancak PP lideri Alberto Núñez Feijóo'nun umduğu büyük farkla değil.

Bir başka aşırı sağ parti olan Vox ise üçüncü sırada yer aldı.

Hollanda'da RE 7, aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) 7, EPP 6, Yeşiller 4, S&D 4, Sol 1, diğerleri 1 milletvekilliği aldı. (Habertürk)

 
İzmir'in Kozak üzümleri küllerinden doğuyor
 
Araç kiralayanlar dikkat! Dolandırıcılık uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maduro'dan muhalefete suikast suçlaması!
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet başkanlığı seçimi kampanyası ...
Belçika Başbakanı de Croo'dan istifa açıklaması!
Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi ...
Macron Meclis’i feshettiğini açıkladı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Meclis’i feshediyorum” açıklamasını yaptı.
 
5 metrelik piton bir kişiyi yuttu
Endonezya'da kaybolan bir kadın için arama çalışmaları başlatıldı. Bir ...
Pakistan’da hastane yangını: 5 çocuk öldü!
Pakistan’ın Sahiwal kentinde bir hastanenin çocuk hastalıkları bölümünde ...
Ünlü sanatçı eşinin ölümüyle yıkıldı, intihar etti!
Fransız heykeltraş, grafik ve plastik sanatçısı Ben Vautier'in dünyası ...
 
17 ülkeden Hamas’a İsrail çağrısı
Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kolombiya ve Tayland'ın yer ...
Belediyeden çöpçatanlık uygulaması!
Japonya'da endişe yaratan düşük doğum oranları Tokyo Belediyesi'ni de harekete geçirdi.
WSJ'den Biden'in akıl sağlığı raporu!
Kasım ayında ABD'de gerçekleşecek seçimlerde yeniden aday olmaya hazırlanan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri