Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından yapılan Karabağlar planlarının kapsadığı alanın, halihazırda İzmir kentinin geneli içinde geçerli olan, başta yeşil alanlar olmak üzere teknik ve sosyal altyapı alanlarının olması gereken en az standartların da çok altında olduğunu öne sürerek kentin her alanında yüksek yapı önermenin standartlara uygun ulaşım altyapısı ve kademelenmiş doğru düzgün yol ağı bile olmayan bölgelerde yeni sorunlara yol açacağına dikkat çekti.
"SOYLULAŞTIRILMIŞ YENİ BİR YAŞAM ÇEVRESİ HEDEFLENMİŞ"
Mimarlar Odası, Esentepe Sosyal Konutları'nın kentin merkezinde vaha niteliğinde bir alan olduğunu belirten mimarlar, bölgeye 30 katlı rezidansların yapılacağını vurgulayarak, "Orta üst gelir grubunun oturacağı konut alanları ve metropoliten hizmetlerinde yer seçeceği ticaret alanlarıyla çağdaş yeni yerleşme alanı oluşturulması amaçlanmış. Bu bölgede yerinde dönüşümün amaçlanmadığını, orta üst gelir grubunun yaşayacağı soylulaştırılmış yeni bir yaşam çevresi hedeflendiği ortadadır. Plan notlarına göre yapı yaklaşma mesafeleri her yönden minimum 5 metre olacakmış. Ada ölçeğinde gelindiği takdirde ada içinde birden fazla bina yapılabilirmiş. Bu plan notları ile oluşacak yapılaşma, imar planlarında bulunan yol genişlikleri ile yapı yüksekliklerine dair oranlar ve yapı yaklaşma mesafeleri ile yapı yüksekliklerine dair oranlar Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği standartlarına uymadığı gibi son derece sağlıksız yerleşim alanları ortaya çıkaracaktır" dedi.
"PLANLAMA TEKNİKLERİNE VE KAMU YARARINA UYMUYOR"
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu açıklamasında planın eksikliklerine dikkat çekerek, "Yol genişlikleri, kent silueti ve yol boyunca oluşan siluet de dahil, mevcut ruhsatlı yapıların oluşturduğu ve toplulaştırma sonrası yer yer parsellerin oluşturduğu siluet, bloklar arası mesafe, sosyal donatı alanı ve yeşil alan standartlarının sağlanamaması planın en büyük eksiklikleridir. Planlama tekniklerine ve kamu yararına uymamakta. Oluşabilecek yapı yükseklikleri, bulundukları bölgenin kent içerisindeki yükseltisi de düşünüldüğünde İzmir Körfezi'nden- Üçkuyular ve sonrasında bölgenin oluşturacağı siluet yaklaşık 100 metreyi geçecektir. Plan çalışmalarında bu ve benzeri mevcut durumun ve imar haklarının oluşturacağı kent siluetinin öneminin altını bir kez daha çizmek önemlidir" dedi.
"BU KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL"
Binaların tek tek yıkılıp, yerlerine 20, 30, 40 ve 50 katlı binaların yapılmasının kentsel dönüşüm olmadığını ifade eden Mimarlar Odası, yüksek yapıların ve benzeri projelerin bulunduğu bölgelerde binaların kent merkezi ölçeğinde ve hatta kent bütününde düşünülerek tasarlanması gerektiğini anlattı. Yüksek yapılar siluet, gölge düşürme, ışık engelleme, rüzgar tüneli, yaya ve taşıt trafiği yoğunlaşması, çevre yapılarla ilişkisi, deprem, yangın, yapı yüksekliği-arsa büyüklüğü ilişkisi, yapı biçimi-arsa geometrisi gibi etmenlerin dikkate alınmasını istedi. Artan kat adetlerinin karşılayacağı yol ulaşım ağının planda sağlanmadığı, nasıl genişleyeceği belli olmayan birkaç yol genişleme önerisiyle yetinildiği bildirildi. Mimarlar, bu planla , Karabağlar, Hatay- Üçkuyular kesiminde mevcutta yetersiz olan kentsel standartların daha da yetersiz hale dönüşeceğini mevcut sorunlara bir de ayrıcalıklı yüksek yapıların ekleneceğini dile getirdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |