POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail'de silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var
İsrail'de silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var
Ege Denizi’nde 4.2 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi’nde 4.2 büyüklüğünde deprem
Hadise konserinde isyan etti: Biz ne yaşıyoruz?
Hadise konserinde isyan etti: Biz ne yaşıyoruz?
'Üniversite sistemi değişiyor' iddiası: YÖK'ten açıklama!
'Üniversite sistemi değişiyor' iddiası: YÖK'ten açıklama!
6 Ekim 2024 Pazar - 11:17

Namı Türkiye’ye yayıldı: 96 yıldır hizmet veriyor

İzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 96 yıllık dükkanlarında dede mesleği helvacılığı sürdüren İhsan Helvacı (77), mesleğinde 67 yılı geride bıraktı. Dükkanı gücü yettiğince yürüteceğini söyleyen Helvacı, "Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok yaşı, 30-45 arasında olanlar helva almaya geliyorlar. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şimdi yeni jenerasyon, yaşı 15-20 olanlar, pizza, hamburger gibi şeyler yiyorlar; ama bunlar yapay ve sağlıksız" dedi.

Namı Türkiye’ye yayıldı: 96 yıldır hizmet veriyor

Tarihi evleri, dükkanları ile kültürel mirasa ev sahipliği yapan Basmane'de bulunan, 1928 yılından beri açık olan dükkanlarında dede mesleği helvacılığı sürdüren İhsan Helvacı (77), 10 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğinde 67 yılı geride bıraktı. Anafartalar Caddesi'nde yer alan 96 yıllık dükkanlarında helva, tahin ve pekmez satan Helvacı, dedesinin Osmanlı döneminde Konya Akşehir'de helvacılık yaptığını belirterek, "Soyadı Kanunu çıkarken nüfus memurları, insanlara ne iş yaptıklarını sorarmış. Babamla amcam 'Dededen helvacıyız' deyince nüfus memuru da soyadınız 'Helvacı' olsun demiş. Bir amcamın soyadı da Tahincioğlu. Babam ve amcalarım Akşehir'de doğmuş. Babam Mehmet Helvacı ve amcam İbrahim Helvacı da İzmir'e gelip, 1928'de bu dükkanı açıyor" dedi.

'SOSYAL MEDYA NAMIMIZA NAM KATTI'

Helvacılık baba mesleği olduğu için başka bir iş yapmayı düşünmediğini söyleyen Helvacı, "Dükkana geldiğimde evimiz yan sokaktaydı. 10 yaşından beri bu dükkandayım. Mesleği sevdiğim için devam ettiriyorum. Başka bir iş yapamam, gözümü burada açtım. Burada çocukluğumu, gençliğimi geçirdim. Bu mesleği severek yaptım. Babamız da bizi ona göre yetiştirdi. Hayatımız burada devam ediyor. Basmane'de çok eski olduğumuz için bizi birçok kişi bizi tanır. İzmir'de yaşı 60'ın üzerinde olanlar, bizi muhakkak tanır. Artık o insanların çocukları ve torunları gelmeye başladı. Dükkanı yürütebildiğim kadar yürüteceğim. Yeğenim Kemal Helvacı, internetten satış yapıyor. Ben de burada satıyorum. Mamullerimizde katkı yok, doğal şeker, doğal tahin. Basmane'nin, İzmir'de ayrı bir yeri var. Beni ve dükkanı merak edenler geliyor. Benimle sohbet edip, fotoğraf, video çekiyorlar. Daha sonra sosyal medyada paylaşıyorlar. Zaten bir namımız vardı ama sosyal medya namımıza nam kattı" diye konuştu.

'İZMİR'DE 2 HELVACI KALDIK'

Üretimi Manisa Akhisar'da yaptıklarını dile getiren Helvacı, "Üretim yeri daha evvelden buradaydı. Ancak Basmane sit alanı olduğu için sanayi cereyanı vermediler. Onun için biz de üretim yerimizi Akhisar'a taşıdık. Orada çok yakın bir akrabamızla müşterek çalışıyoruz. Kavanozları her sabah dolduruyorum, helvaları sabah kesiyorum. Müşterilere hazırlıyorum. İzmir'de 2 helvacı kaldık. Bir de Havra Sokağı'nda Manisalı var. Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok yaşı, 30-45 arasında olanlar helva almaya geliyorlar. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şimdi yeni jenerasyon, yaşı 15-20 olanlar, pizza, hamburger gibi şeyler yiyorlar; ama bunlar yapay ve sağlıksız" dedi.

Etiketler:
 
23 yıldır kaçıyordu… Cani koca yakalandı
 
İzmir Körfezi için kritik gün: Eylem planı açıklanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
23 yıldır kaçıyordu… Cani koca yakalandı
İzmir'de eşini öldürdükten sonra girdiği cezaevinden 23 yıl önce firar ...
Pompalı tüfekle hastaneyi bastı, sağlıkçıları esir aldı
Kahramanmaraş’ta pompalı tüfekli kadın, “elinde bomba düzeneği” olduğunu ...
Sokak ortasında kanlı saldırı: 1 kişi öldü!
Samsun'un Bafra ilçesinde sokakta silahla vurulan genç, yaşamını yitirdi
 
İzmir’de suç makinesi yakalandı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, çeşitli suçlardan hakkında 38 yıl 4 ay ...
Kazaya karışıp tutanak tutmak isteyen 2 sürücü, otomobilin çarpmasıyla öldü
Torbalı ilçesinde ambulans ile kamyonetin karıştığı hasarlı kazada tutanak ...
Tehditle 250 bin TL'lik 'Namus temizleme' senedi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde U.Ç. (32), eşini taciz ettiğini ileri sürdüğü ...
 
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş davasına ilişkin yargının ...
Foça'daki korkutan yangın kontrol altında!
Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Foça ilçesinde çıkan orman yangınının, havadan ...
Baba vahşeti: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı!
Antalya'da, 74 yaşındaki Hüseyin Ünal, tartıştığı 43 yaşındaki oğlu Hasan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri