POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Tartıştığı 2 kadını vurup intihar etti
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
Dışişleri'nden İsrailli bakana tepki
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
14 yaşındaki çocuğun tüfekle oyunu kanlı bitti
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
Beyaz torusun sahibi açığa alındı
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 09:58

Polat: Kuruş hesabı tutmadı, milletinden cebinden 13 milyar çıktı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Çanakkale Köprüsünden bugüne garanti edilen araç sayısının 5 de 1’inin dahi sağlamadığını belirterek Hazinenin garantiler nedeni ile ödediği tutarın 13 milyarı aştığını söyledi.

Polat: Kuruş hesabı tutmadı, milletinden cebinden 13 milyar çıktı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Çanakkale Köprüsünden bugüne garanti edilen araç sayısının 5 de 1’inin dahi sağlamadığını belirterek Hazinenin garantiler nedeni ile ödediği tutarın 13 Milyarı aştığını söyledi.

Garanti Araç Sayısı; 38 Milyon 250 Bin

Gerçekleşen Araç Sayısı: 7 Milyon

Günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen Çanakkale Köprüsünden ortalama 8 bin araç geçişinin sağlandığına dikkat çeken Polat, Bakanlığın kendi açıkladığı rakamların vatandaşa havale edilen faturayı da ortaya koyduğunu vurgulayarak kur da yaşanan artışın da her geçen gün ödenen rakamı katladığını söyledi. 

Yıllık 16 Milyon 425 bin araç garantisi verilen köprüden ilk yıl 2 Milyon 200 Bin, ikinci yıl da 3 Milyon 367 bin araç geçişinin sağlandığının altını çizen Polat son 4 aylık süreçle birlikte 27 aylık süreçte ancak 7 Milyon araç geçişinin sağlandığı söyledi. Polat, Çanakkale Köprüsünün yapımcı firma tarafından 10 yıl daha işletileceğini ve bu süreçte garanti araç sayısının yakalanmasının mümkün olamayacağının ortada olduğunu belirterek yap işlet devret projelerinde fizibilite çalışması değil şirketlerin istekleri yerine getirilmiştir, dedi.

"Euro İkiye Katlandı Ödemeler Tavan Yaptı"

Garanti edilen geçiş ücretinin Euro kuruna göre belirlendiğine değinen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, açılışında 15,5 TL olan Euro kurunun bugün 35 TL bandında olduğunu ikinci yıl araç artışı olmasına rağmen Hazinenin ödediği garanti ödeme tutarın da katlandığını söyledi. Bugün 15 Euro+ KDV belirlenen köprü ücretinin tüketici endeksi ile birlikte 20 Euro’yu aştığını belirten Polat, bugün garanti edilen geçiş ücreti 700 TL’yi aşarken vatandaş köprüden geçerken 419 TL ödüyor. Hazine bir taraftan geçiş yapmayan Milyonlarca araç için araç başına 700 TL öderken diğer yandan da geçen her araç için de 281 TL fark ödemesi yapıyor. Bunun akılla izah edilecek bir tarafı yok. dedi.

"Emekliye, Asgari Ücretliye Olmayan Bütçe Firmalara Akıyor"

Yapılan ödemelere dikkat çeken Polat, Bugün gelinen nokta da günlük 45 bin araç garantisinin verildiği köprü için sadece bir günde geçmeyen 37 bin araç için 26 Milyon TL, geçen 8 bin araç için de 2 Milyon 200 bin Hazine fark ödemesi yapıyor. 1 günde ödediğimiz tutar 28 Milyon 200 Bin TL, önümüzdeki 1 yıl için ödenecek tutar da yaklaşık 10 Milyarın üzerindedir. Geçtiğimiz 27 aylık süreçte ödenen tutar 13 Milyarı aşıyor. İktidar efendim geçen araç sayıları artıyor, artacak diyor. Ancak siz Döviz kuru ile belirlediğiniz geçiş ücretlerinden vazgeçmediğiniz sürece araç sayısının artmasının yapılan ödemeyi etkilemediği aksine arttırdığını rakamlarla görüyoruz. Emekliye bütçe yok, asgari ücretliye bütçe yok, ancak her gün Milyonları her yıl da Milyarları bu projelere günü gelince tıkır tıkır ödüyorsunuz, dedi.

Polat, köprünün hizmete açıldığı 18 Mart 2022 yılından 2023 Mart ayına kadar 4 Milyar 371 Milyon TL yapılan garanti ödeme tutarının, 2023 Mart-2024 Mart ayı döneminde 5 Milyar 896 Milyon TL olduğunu geçtiğimiz 4 ay içinse yaklaşık 3 Milyar TL ödeme ile birlikte toplam 13 Milyar 267 Milyon olduğunun altını çizerek bunun da 670 Milyon Euroyu aştığını söyledi.

 
Başkan Duman: Lozan bir zafer anıtı
 
Zeybek’ten Bornova’ya ziyaret… 21 proje sunumu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir’de değişimden istikrara ve sürpriz aktör adayı!
Başkan Yiğit'ten Lider'e ziyaret: Özel'den gençlik ve güven vurgusu
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, ailesi ve CHP Balçova İlçe Başkani ...
Kılıçdaroğlu İzmir'de panelde konuştu: Dikkat çeken 'katılım' detayı!
İzmir’de gerçekleştirilen Basın Özgürlüğü Buluşması programı için İzmir'e ...
 
AK Partili Çelik: 'Katliam yasası' demek haksızlık!
AK Parti'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan ...
Bahçeli'den 'Despina Vandi' çıkışı!
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bugün saat 11.00’de Genel Merkez binasında ...
Bahçeli'den CHP'ye zehir zemberek sözler!
MHP lideri Devlet Bahçeli, Genel Merkez binasında 'sürpriz' basın toplantısında ...
 
CHP İzmir’de 70 dosya disiplin kurulunda!
CHP’de yerel seçimlerde başka parti ya da bağımsız aday lehine çalıştığı ...
İYİ Parti'de bir istifa depremi daha!
İYİ Parti Kurucu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ahmet ...
Soyadı düzenlemesi ilgili flaş gelişme!
Kadının evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağını ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri