POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
2 ilde KUYU-7 operasyonu: 33 şüpheli yakalandı
2 ilde KUYU-7 operasyonu: 33 şüpheli yakalandı
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
EURO 2024'te ilk yarı finalist belli oldu
EURO 2024'te ilk yarı finalist belli oldu
1 Şubat 2022 Salı - 16:09

Prof. Dr. Sipahi'den çarpıcı mesajlar: Hastanede yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde!

Koronavirüsün Omicron varyantının etkisi vaka sayılarının tavan yapmasına sebep olurken gözler yoğun bakım servislerine çevrildi. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi kendi hastanelerinde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirterek yeni yoğun bakım alanları ve vatandaşlara aşı olmuş olsalar dahi önlemlerden vazgeçmeme çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Sipahi den çarpıcı mesajlar: Hastanede yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90 ın üzerinde!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Koronovirüs salgını Omicron varyantının hızlı yayılımıyla Türkiye'ye zor günler yaşatmaya devam ediyor.

Tavan yapan vaka sayılarının gölgesinde gözler yoğun bakım servislerine çevrildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi kentin büyük hastanesindeki son durumu, bu tablonun nedenlerini ve değiştirmek için yapılması gerekenleri anlattı.  

DOLULUK ORANI YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE!
Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Covid-19 yoğun bakım ve servis yataklarının doluluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Oğuz Sipahi, "Şu anda yaşadığımız aslında Sağlık Bakanlığı verilerine göre bile net bir şekilde karşımızda olan çok yoğun vaka sayısına rağmen, normale yakın yaşamı mümkün olduğunca devam ettirebilme çabaları. Bu durumun ülke çapında benzer olma olasılığı yüksek. Sorun, mümkün olduğunca yeni Covid-19 servis ve yoğun bakım alanlarının açılması ile çözülmeye çalışılacak gibi duruyor" diye konuştu. 

"AŞININ ETKİSİ ZAMANLA AZALIYOR"
Koronavirüsün aşının yaygın hale gelmesinden sonra bir ‘aşısızlar pandemisi’ne dönüştüğü uzmanlar tarafından da sık sık vurgulanırken Sipahi de aşıların önemine vurgu yaptı ve "Covid-19 aşıları bütün varyantlara karşı hem hastaneye yatma hem de yoğun bakıma yatma olasılığını azaltıyor. Bununla birlikte aşının etkisi zaman ile bir miktar azalıyor. Bu yüzden de aralıklarla ek aşı olmamız gerekti ve gerekecek de. Gerek 2-3-4-5 doz Sinovac gerekse 2-3-4-5 doz Biontech hatta Sinovac (1-2 doz) ve Biontech ((1-2 doz) heterolog aşıların koruma oranı ile ilgili en geniş veri Sağlık Bakanlığı'nda. Birikmiş verilerin acilen değerlendirilip halkla ve bilim dünyasıyla paylaşılması çok önemli. Türkovac aşısı ile ilgili onaylanmasına neden olan verilerin de acilen hem Yüce Halkımız hem de bilim dünyası ile paylaşılması önem arz etmektedir'' ifadelerini kullandı. 

"PANDEMİNİN İLK GÜNLERİ EN İYİ GÜNLERDİ!"
Sipahi, Omicron etkisiyle şimdilerde 200 bin bandında seyreden vaka sayıları ile sağlık çalışanlarının ve sisteminin pandeminin başlangıç günlerine oranla daha çok zorlandığını belirtti. Sipahi, ''Aslına bakarsak pandeminin ilk günleri vaka sayısı olarak en iyi günlerdi. Şu an için en azından İzmir'de (ülkenin genelinin de farklı olmama olasılığı yüksek) sağlık sisteminin yoğun bir şekilde zorlanmakta olduğunu belirtebilirim. Hem birinci basamak hem ikinci ve üçüncü basamak hastaneler oldukça zorlanıyorlar'' dedi. 

"HALKIMIZI AŞIDAN SONRA GEVŞİYOR!"
Yükselen vaka sayıları ve ölümlerin önüne geçmenin yollarını da aktaran Sipahi şöyle konuştu: Pandemi ile mücadelede aşı olduktan sonra, Yüce Halkımızın azımsanmayacak bir kısmı gevşemekte ve sanki aşı yüzde 100 koruyan bir aşı imiş gibi bütün önlemlere son vermekte... Aşı hiçbir varyanta karşı yüzde 100 koruyucu değil ama tüm varyantlara karşı hem aşı hem de maske bir miktar koruyucu... İkisini birlikte uygularsanız koruyuculuk oldukça artıyor. Bir kritik sorun Pzr pozitif hastalardan bir kısmı yedinci günde negatif hale gelmiyor temaslı hastaların bir kısmı da yedinci günden sonra pozitifleşiyor bunlar da halk sağlığı açısından ve hastalığın yayılmasının artması açısından önemli problemler. 5-12 yaş arası çocukların da acilen aşı programına alınması gerekiyor. Ne yazık ki bütün dünya ülkeleri kollektif bir bilinçle sürece ortak müdahalede bulunmadığı sürece bu problem varyant adı değişerek devam edecek gibi duruyor, elimizde aşı maske mesafe hijyen dışında çok fazla önlem de yok. Ulusal bazdaki korunma seviyesi ise büyük oranda bireysel önlemlere indirgendi. Bu bağlamda ölen ve hastalanan olmadığınız sürece problem yok gözüktüğü için ölen ve hastalanan olmamaya azami dikkat edilmesini öneriyorum...

 
Fatma Girik'in ölümünde ihmal iddiası!
 
Ayşe Nazlı cinayeti sanığına ağırlaştırılmış müebbet ve 21 yıl hapis
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 182 can kaybı, 93 bin 261 yeni vaka
Türkiye'nin 31 Ocak 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Vali Köşger'den kritik 'yoğun bakım' açıklaması!
Valisi Yavuz Selim Köşger, hastanelerin yoğun bakımlarının tamamen dolduğu ...
CHP İzmir Milletvekilinden korkutan iddia: Yoğun bakımlarda yer kalmadı!
CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel sosyal medya hesabından çarpıcı bir ...
 
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Halkı yanlış bilgilendiriyorlar!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Koca, Twitter'daki hesabından Covid-19'da 15-21 Ocak'ı kapsayan, ...
Son 24 saatte 189 can kaybı, 88 bin 145 yeni vaka
Türkiye'nin 30 Ocak 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Hızlı bulaşan Omicron yeterli bağışıklık sağlamıyor
Prof. Dr. Tülek, Omicron varyantında kişilerin tekrar enfeksiyon geçirme ...
Anne adaylarına bebek masajı eğitimi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma ...
Son 24 saatte 174 can kaybı, 94 bin 783 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri