POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
7 Aralık 2017 Perşembe - 09:54

CHP'li Bakan, Başbakan'a DEÜ Rektörü'nü sordu: Hakkında FETÖ soruşturması var mı?

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektörlük koltuğuna vekaleten atanan Prof. Dr. Çelik'in aldığı kararlar ve yaptığı atamalar tartışma konusu olurken, CHP İzmir Milletvekili Bakan çarpıcı iddiaları Meclis'e taşıdı ve Başbakan Yıldırım'a sordu: Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hali hazırdaki rektör vekili Prof. Dr. Erdal Çelik’in ‘FETÖ/PDY bağlantısı’ olup olmadığının araştırılması konusunda başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

CHP li Bakan, Başbakan a DEÜ Rektörü nü sordu: Hakkında FETÖ soruşturması var mı?

GERÇEKİZMİR – Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Prof. Dr. Adnan Kasman’ın YÖK tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında görevden alınması sonrası vekil rektör olan Prof. Dr. Erdal Çelik’in koltukta geçen 2 ayda yaptığı atamalar ve aldığı kararlar tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Erdal Çelik hakkında son olarak çarpıcı bir iddia CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından Meclis’e taşındı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Bakan, Prof. Dr. Erdal Çelik’in ‘FETÖ/PDY bağlantısı’ olup olmadığının araştırılması konusunda başlatılan bir soruşturma olup olmadığını sordu.

Bakan’ın soru önergesine şu ifadeler yer aldı:
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, ‘hakkında açılan bir soruşturma’ gerekçe gösterilerek 14 Eylül 2017 tarihinde görevden alınmış, 15 Eylül 2017 tarihinde ise rektörlüğe vekâleten Prof. Dr. Erdal Çelik atanmıştır.

Prof. Dr. Erdal Çelik’in göreve başlamasının ardından, birçok idari ve akademik görevdeki isimleri görevden almış yerine kendisine yakın isimleri atamış, üstelik akademik camia dışında da ilişkileri olan üniversitenin bazı öğretim görevlilerini yönetim kademesine taşımış ve üst yönetim kademesinde yaşanan bu değişiklikler üniversite kamuoyunda tartışmalara neden olmuştur.

Rektör Yardımcılığına Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliğine Prof. Dr. Mete Edizer, Genel Sekreter vekilliğine Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit  ve Genel Sekreter Yardımcısı Vekiliğine Ahmet Cevdet Oral getirilmiştir.

Rektör vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Prof. Dr. Mete Edizer, Yrd. Doç. Dr. Recep Yiğit ve Dokuz Eylül Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Toparlı arasında akademik camianın dışında ticari ortaklığın bulunduğu ifade edilmektedir.

Bu kişilerin, 1996 yılında İzmir’de Net Tarım adıyla kurulan, 2013 yılında unvanı Net Enerji olarak değiştiren, 2016 yılında ise adresi Dokuz Eylül Üniversitesi teknopark (Depark) çatısı içine taşınan şirkette birlikte olduğu; bir dönem Altınordu Başkanlığı yapan Mustafa Bilen’in şirkete, toplam 200 hisselik şirketin 92 hissesine sahip olmak suretiyle, 2006 yılında dahil olduğu ve bu hisselerin bir kısmını 2013 yılının sonunda söz konusu akademisyenlere devrettiği ifade edilmektedir.

Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin etkin konumunda bulunan bu kişileri Net Enerji çatısı altında toplayan Mustafa Bilen’in İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2016/149 esas numaralı dosyada, “FETÖ/PYD’ye üye olmak”tan yargılandığı bilinmektedir.


CHP’li Bakan’ın Başbakan Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

1 – Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hali hazırdaki rektör vekili Prof. Dr. Erdal Çelik’in ‘FETÖ/PDY bağlantısı’ olup olmadığının araştırılması konusunda başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Yok ise başlatmayı düşünüyor musunuz?

2 – 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Net Enerji şirketinin ortaklarından Mustafa Bilen “FETÖ’ye üye olmak”tan yargılanırken; diğer yandan ‘FETÖ’ye üye olmak’tan yargılanan kişiyle ilişkili olduğu bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üç öğretim üyesinden birinin rektör vekilliği, diğerinin hastane başhekimliği ve bir diğerinin ise genel sekreter vekilliği görevlerine getirilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

3 – ‘Hakkında açılan bir soruşturma’ gerekçesiyle görevden alınan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önceki rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman’a açılan söz konusu soruşturmanın Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ile Genel Sekreter Ahmet Cevdet Oral tarafından yapılan şikayetler üzerine açıldığı iddiaları vardır. Bu iddialar doğru mudur? Prof. Dr. Adnan Kasman hakkında yürütülen soruşturmanın konusu nedir? Soruşturma kimlerin hangi şikayetleri üzerine açılmıştır ve soruşturmada son durum nedir?

ATAMA FIRTINASI YAŞANMIŞ, ÜNLÜ İSİMLER PROTESTO ETMİŞTİ 
Çelik göreve vekaleten getirilişinin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Ören’in yerine Prof. Dr. Hüseyin Hikmet Çatal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Okur’un yerine de Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik’i atadı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü ayrıca Genel Sekreter Prof. Dr. Özlem Çakır’ın yerine de Yardımcı Doç. Dr. Recep Yiğit’i getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde değişim üst yönetimle sınırlı kalmadı. Çelik 9 enstitüde 18 koltuk için yeni isimleri görevlendirirken, 5 yüksekokulda da 7 yeni atama yapıldı. Üniversitede ayrıca hukuk müşavirliği, sağlık-kültür ve spor dairesi başkanlığı, basın halkla ilişkiler koordinatörlüğü ve koruma-güvenlik şube müdürlüklerinde de değişme gidildi.

O koltuğu da kendisini atadı!
Atama rüzgarında en dikkat çeken kararlardan biri de Prof. Mehmet Füzün döneminde ‘özel kadro’ talebiyle üniversiteye katılan ve ardından Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Bülent Çukurova’nın görevden alınması ve Vekil Rektör Çelik’in bu görev için gerekli kriterlere uygun bir ismin bulunasıya kadar müdürlüğe kendisini ataması oldu.

Çelik’in vekaleten oturduğu koltukta yaptığı çok sayıda atama ve yetkisi dışında kalan değişiklikler için istifa isteme yöntemini uygulaması tepkiler doğurdu. Prof. Dr. Kasman’ın soruşturma sonunda göreve iadesi ya da rektörlüğe asaleten bir başkan ismin atanması durumunda çok sayıda atamanın bir krize neden olabileceği ileri sürüldü.


Çelik'in kararlarına ünlü isimlerden de protesto geldi. Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nden mezun olan İzmirli sanatçı Şenay Gürler üniversitede yapılan organizasyon programını iptal etti. Üniversitenin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine davetli olan Ünlü Yönetmen Yüksel Aksu da katılmadı. 'İftarlık Gazoz' filminin gösterimi ve Aksu ile olan söyleşi de iptal edildi. Kararlara bir Filmmor Kadın Filmleri Festivali de tepki koydu. Üniversitede 15 Kasım'da Uçan Süpürge ve Filmmor ortaklığında gerçekleştirilecek Kadın Filmleri Festivali için yapılan yer talebi organizasyona uzun yıllar katkıda bulunan Sabire Soytok'un yönetimden uzaklaştırılması nedeniyle geri alındı.

 
9 yaşındaki Muhammet'in ezildiği anlar kamerada!
 
Bayraklı'da efsaneleri buluşturan gece!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM'den ortak Kudüs bildirisi
TBMM Genel Kurulu'nda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ...
CHP Torbalı'da sandığa liste tepkisi damgası: Uygur yeniden seçildi ama...
CHP İzmir'de kongre maratonu tam gaz devam ediyor. Hafta içi mesaisinde ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunan kanalına konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyaretine ilişkin, "Yunan ...
 
AK Parti İzmir'den ABD'ye 'Kudüs' tepkisi!
AK Parti İzmir İl Başkanlığı, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kudüs çağrısı
Ürdün Kralı ile görüşmesi sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Kadınlar yüzde 50 cinsiyet kotası istiyor!
Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) İzmir Şubesi ve İzmir Kadın ...
 
Davutoğlu'ndan Rıza Sarraf iddiasına yanıt
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Amerika'da davada itirafçı olan Rıza Sarraf'ın ...
Flaş! CHP Bornova Kongresi'ne itirazda karar açıklandı
Kavalar’ın kazandığı CHP Bornova İlçe Kongresi’nin iptaline yönelik başkan ...
Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma başlatıldı
CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaretten soruşturma başlatıldı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri